Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2016 20:21
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Největší pirátský web KickassTorrents byl pozastaven, jeho zakladatele zatkla policie

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Policie v Polsku zadržela údajného majitele portálu KickassTorrents a ačkoliv web byl krátce po mužově dopadení pozastaven, stačily se již vynořit jeho první kopie.

Zatímco gigant Megaupload hlásí návrat, nad dalším kontroverzním velikánem na poli ilegální distribuce obsahu chráněného autorskými právy se zatáhla temná mračna. Během čtvrtečního dne totiž zatkli američtí vyšetřovatelé v Polsku muže jménem Artem Vaulin pocházejícího z ukrajinského Charkova, údajného majitele a zakladatele v současné době největšího torrentového rozcestníku a vyhledávače KickassTorrents (KAT), který je momentálně mimo provoz. Pirátský portál byl zároveň 68. nejnavštěvovanější stránkou na světě s až padesáti miliony unikátních návštěvníků měsíčně. Třicetiletý Vaulin nyní čelí dvěma obvinění z trestných činů, konkrétně porušení autorských práv a praní špinavých peněz, přičemž americké federální úřady hodlají požádat o jeho vydání do Spojených států.

Podle tiskového prohlášení zveřejněného americkým Ministerstvem spravedlnosti stránka KickassTorrents nezákonným sdílením autorsko-právně chráněného materiálu, kam se řadí například filmy, seriály, hudební tvorba, videohry nebo programy, způsobila od svého založení v roce 2008 držitelům licencí škodu ve výši přesahující hodnotu jedné miliardy amerických dolarů, za niž Vaulin jakožto provozovatel webu má nést zodpovědnost, jelikož ignoroval žádosti o smazání warezu (nelegálně šířená autorská díla).

Největší pirátský web KickassTorrents byl pozastaven, jeho zakladatele zatkla policie
Zdroj: Kickass Torrents

Souběžně se zatčením bylo nařízeno federálním soudem v Chicagu také zabavit celkem sedm domén spojovaných s KAT společně s jedním bankovním účtem. O ohromné ziskovosti provozování serveru jasně hovoří informace policistů, podle kterých Vaulin na reklamách měl vydělávat každoročně minimálně 12,5 až 22,3 milionů dolarů. Jen během letošního roku stránka údajně získala díky příjmům z reklamy přibližně šestnáct milionů dolarů.

Federálním agentům se Vaulina podařilo dopadnout poté, co se vydávali za potenciálního zájemce o reklamu na KAT. S pirátskou stránkou vyšetřovatelé muže mimo jiné spojili díky identifikaci IP adres, které Vaulin údajně použil během dvou různých nákupů na iTunes v loňském roce a které se shodovaly s adresami použitými pro přihlášení k facebookové stránce pirátského webu přibližně ve stejné době. To tedy nasvědčuje, že agentům k dopadení zadrženého Valulina napomohl poskytnutím informací jak Apple, tak i Facebook. Kromě toho měli mít vyšetřovatelé přístup i k jeho elektronické poště.

Od pozastavení domén navíc uběhlo teprve několik málo desítek hodin, ale už se stačily objevit první zrcadlové kopie. Jednou je například kat.am, ta však není jediná. Za další z nich pak mohou být internetoví piráti vděční členům torrentového serveru isoHunt, kteří stihli spustit neoficiální klon KAT (bez fóra) na adrese kickasstorrents.website, kde byl také zveřejněný krátký manifest podporující sdílení autorsky chráněných souborů (isoHunt koncem roku 2014 spustil také zrcadlo pirátského webu The Pirate Bay po jeho tehdejším pozastavení policií). „Součástí naší svobody je sdílet lidské právo, které Artem Vaulin poskytoval milionům uživatelům po celém světě. Jeho zatčením byla naše práva porušena,“ stojí v prohlášení pirátů, v němž se autoři domáhají osvobození Vaulina a stažení veškerých obvinění proti jeho osobě. Své příznivce pak vyzývají k podepsání petice na Change.org za Vaulinovo propuštění. Tomu za porušení autorských práv hrozí až pět let vězení, za praní špinavých peněz se pak může trest odnětí svobody vyšplhat na dobu až dvaceti let za mřížemi.

Domů
Sdílet
Diskuse