Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2016 13:06
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Po roce nám vesmír opět nabídne úchvatnou večerní podívanou v podobě četných Perseid

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Opět se bude dát na co dívat!

Po delší odmlce si pro nás vesmír opět přichystal nádhernou událost. Pokud patříte alespoň k menším nadšencům astronomie, tak už jistě tušíte, co se neúprosně blíží. Srpen totiž není pouze jakýmsi obyčejným letním měsícem, avšak pravidelně během něho probíhá přelet meteorického roje s názvem Perseidy. Jeho název je odvozen od souhvězdí odkud pochází, tj Perseus. Objeven byl teprve v roce 39 našeho letopočtu a lidi fascinuje už celá staletí. Perseidy jsou oblíbené zejména díky jejich vydatnosti a do karet hraje mnohdy i letní počasí. Jejich vrchol tradičně nastává v noci z 11. na 12. srpna, ale dobře se dají pozorovat již od 10. srpna.

Perseidy:

Po roce nám vesmír opět nabídne úchvatnou večerní podívanou v podobě četných Perseid
Zdroj: NASA

Jedinými rušivými faktory, jak se častokrát zmiňuje, jsou pouze dvě věci - světelné znečištění a oblačnost. V prvním případě doporučujeme vybrat se v danou noc co nejdále od rušnějších míst kdesi na klidnější venkov nebo vedle lesy, na louky a pole, protože světlo z pouličního osvětlení dokáže nadělat mnohé problémy. V druhém případě, což je oblačnost, již nijak neporadíme, protože počasí (zatím) nedokážeme ovládat. Věříme, že jsme vám nabídli zajímavý tip na večer a podobně jako my i vy se vyberete kdesi dále do klidné přírody podívat se na toto vesmírné divadélko v co největší pohodě. Něco podobného není každý den.

Domů
Sdílet
Diskuse