Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2016 10:51
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Nejvzácnější medaile z olympiády, o které se příliš nemluví. Udělena byla pouze párkrát a odměnu za ni nedostaneš

SPORT
Uložit Uložené

Dostanou se k ní jen vyvolení.

Včera jsme tě seznámili s tím, na co všechno se sportovci mohou těšit v případě, že na olympijských hrách uspějí a umístí se do potřebného místa a dnes se to vše opět bude točit kolem umístění a medailí. Kdyby ses zavrtal do problematiky olympijských medailí trošku hlouběji, zřejmě bys přišel na to, že kromě zlaté, stříbrné a bronzové medaile existuje ještě jedno speciální ocenění, které bylo v celé historii moderních olympijských her uděleno méně než 20krát. Jeho název zní medaile Pierra de Coubertina a sportovci ji nemohou získat za výsledky, ale za činy, které zosobňují myšlenku férovosti a soudržnosti mezi jednotlivými sportovci. 


Na začátek bychom si mohli přiblížit okolnosti toho, jak se moderní olympijské hry vlastně po staletích dostaly zpět na mezinárodní scénu a právě na jejich opětovném zorganizování měl největší zásluhu baron Pierre de Coubertin. Na konci 19. století zjistil, že jednotlivé země by opět rády oživily olympijského ducha starověkých her, a tak se pustil do práce a v roce 1896 se v řeckých Aténách uskutečnily první moderní olympijské hry, kterých se zúčastnilo jen 13 zemí. Několik let Coubertinovi trvalo, než na svou stranu dotáhl i další státy, ale nakonec se mu to podařilo a všichni zainteresovaní se shodli, že olympiáda se bude konat každé čtyři roky a její místo se bude pokaždé měnit. Coubertine nakonec v roce 1937 zemřel, avšak až dodnes patří jeho tvář, myšlenky a práce mezi nejdůležitější součásti olympijských her. Důležitost tohoto Francouze si dokonce Mezinárodní olympijských výbor začal od roku 1964 připomínat speciální medailí a o té si dnes povíme něco bližšího.
 
Mezinárodní olympijský výbor chtěl poselství svého zakladatele zachovat v srdci olympijských her a medaile Pierra de Coubertin se jevila jako ideální možnost. Už na začátku si fanoušci i sportovci uvědomili, že pokud by se k ní někdy chtěli dostat, není nezbytné získat zlato a ovládnout svou disciplínu, ale prokázat to, že sport nedělají jen kvůli výhrám a zachovávají si v sobě i během zápasů kousek lidskosti. Možná tě zaskočí informace o tom, že první medaile byla udělena skokanovi do dálky Luzovi Longovi, ale vysvětlení je velmi jednoduché. Long sice soutěžil už v roce 1936, avšak medaile mu byla dodatečně připsána až po jejím vytvoření v roce 1964 a Long si ji určitě zasloužil, protože šlechetně pomohl trápícímu se soupeři. Němec Long si všiml, že se americký skokan Jesse Owens trápí a nedokáže se správně odrazit k tomu, aby dosáhl potřebného limitu, a tak k němu popošel a poradil mu, kam přesně má před odrazem položit nohu. Osud to tehdy zařídil tak, že se Owens s novými poznatky nejen kvalifikoval, ale ještě i disciplínu vyhrál a domů odcházel se zlatou medailí na krku. Long byl pak zabit v bojích během druhé světové války, ale světová olympijská veřejnost na něj nikdy nezapomněla.

Nejvzácnější medaile z olympiády, o které se příliš nemluví. Udělena byla pouze párkrát a odměnu za ni nedostaneš
Zdroj: PA

Dalším ze zajímavých olympijských příběhů, který členové Mezinárodního olympijského výboru uznali hodným na medaili Pierra de Coubertina by mohla být situace z athénské olympiády v roce 2004, kdy se brazilský maratónec Vanderlei Cordeiro de Lima jen pár kilometrů před koncem udržoval na první příčce a potenciální vítězství mu zkazil frustrovaný fanoušek. Na de Limu vyskočil bláznivý Ir a zdržel ho přibližně sedm sekund, což však stačilo dvěma dalším soutěžícím, aby ho předběhli a de Lima nakonec skončil na bronzové příčce. Po maratonu byl sice frustrovaný, ale svou zlost si nezačal vylévat na všech kolem sebe a s pokorou přijal fakt, že výsledky se měnit nebudou. Díky jeho reakci si pak nejenže vysloužil zmíněnou medaili, ale ještě si i na dalších olympijských hrách vysloužil právo nést pochodeň s olympijským ohněm.
 
Nejnovějšími držitelkami medaile Pierra de Coubertin se pak staly Novozélanďanka Nikki Hamblin a Američanka Abey D'Agostino poté, co do sebe v závodu na 5000 metrů narazily a poroučely se k zemi. Jedna druhé si pak pomohly vstát a ani jedna z nich se nepokoušela nechat svou soupeřku ve štychu, a tak společnými silami ušly několik metrů a i když to už vypadalo zoufale, žádná ze dvou běžkyň svou kolegyni neopustila. Mezinárodní olympijský výběr se proto rozhodl udělit speciální medaili oběma z nich a přesto, že v Rio de Janeiro nezískaly žádné přední umístění, staly se alespoň morálními vítězkami.

Domů
Sdílet
Diskuse