Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2016 20:09
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Stahují se nad tvůrci No Man's Sky mračna? Zástupy hráčů chtějí zpět své peníze

TECH STEAM
Uložit Uložené

Menšinou oblíbený, většinou proklínaný. Herní titul No Man's Sky z dílny studia Hello Games provází jedna nepříjemná kauza za druhou.

Již během několika málo dní následujících po vydání vysoce očekávaného No Man’s Sky (recenze zde) rozvířilo hladiny herního průmyslu poměrně rozporuplné přijetí titulu mezi natěšenými hráči, nicméně ke značné míře kontroverze, která hojně diskutovaný počin britského studia Hello Games v poslední době provází, se nyní přidává další nepříjemná kauza. Ta se tentokrát týká odškodňování nespokojených hráčů, kteří doslova jeden po druhém začali žádat distribuční kanály jako Steam, PSN, GOG nebo Amazon o refundaci, čili vracení peněz, za něž si hru pořídili.

Stahují se nad tvůrci No Man's Sky mračna? Zástupy hráčů chtějí zpět své peníze
Zdroj: Hello Games

Podle nepříliš dávno zavedené refundační politiky Steamu má každý hráč právo požádat o navrácení peněz v případě, že zakoupenou hru nevlastní déle než čtrnáct dní a nestrávil v ní více než dvě hodiny. Výjimečně lze vyhovět žádosti i při delším hraní, zejména jedná-li se o kontroverzí opředený titul, jakým je právě i No Man’s Sky, hráči tak údajně byli schopní získat peníze zpět i při deseti či patnácti nahraných hodinách. Podobně jim vyšel vstříc i Amazon. Oficiální pravidla Sony jsou však v tomto ohledu podstatně přísnější, a tedy jakmile si na PSN hru jednou zakoupíte, navrácení peněz již není možné. Řada hráčů však tvrdí, že jejich žádosti bylo vyhověno i po padesáti hodinách hraní.

Doporučeno
Rush na B či legendární de_dust2. Counter-Strike 1.6 hráli všichni a i po 15 letech existují přeplněné servery Rush na B či legendární de_dust2. Counter-Strike 1.6 hráli všichni a i po 15 letech existují přeplněné servery 29. listopadu 2019 16:37

K ožehavé záležitosti se stihl vyjádřit Shahid Kamal Ahmad, dřívější zaměstnanec Sony a v současné době nezávislý herní vývojář. Ten na svém twitterovém účtu uvedl, že hráči, kteří žádají o refundaci po dlouhých padesáti hodinách hraní, jsou zloději a jejich jednání považuje za neetické. Na druhé straně však stojí někteří rozhořčení hráči, kteří z krádeže a nemorálního jednání osočují právě autory z Hello Games, kteří dle jejich názoru hru v rámci reklamní kampaně prezentovali zavádějícím dojmem. Nařčení ze záměrné lži je samozřejmě dosti závažným obviněním, které nemusí být ani zdaleka oprávněné. Nicméně zůstává pravdou, že záběry a informace v herních trailerech umístěných na produktové stránce hry na Steamu mohou místy nabízet zkreslenou podobu a náplň skutečné hry.

Stahují se nad tvůrci No Man's Sky mračna? Zástupy hráčů chtějí zpět své peníze
Zdroj: Hello Games

V reakci na příliv žádostí o refundaci nakonec společnost Valve umístila ke hře na Steamu speciální okénko s upozorňujícím textem, že žádné další výjimky ohledně refundací nebudou udělovány. Na serveru Reddit a NeoGAF si pak můžete přečíst návody a příběhy hráčů, kteří se s ostatními podělili o své zkušenosti s žádáním o navrácení investovaných peněz.

Jak se tato kauza podepíše na budoucnosti studia Hello Games, je prozatím ve hvězdách, autoři v současné době usilovně pracují na nápravě problémů, které hru sužují a k celé záležitosti se v době psaní těchto řádků zatím nevyjádřili. Jedno je jisté, a sice, že následující měsíce pro No Man's Sky rozhodně nebudou nijak zvlášť jednoduché, zejména s přihlédnutím ke skutečnosti, že základna aktivních hráčů v minulých dvou týdnech dramaticky opadla o zhruba 90 procent. Jaký máte názor na celou kontroverzi kolem No Man’s Sky vy? Rozhodnete se požádat o navrácení peněz, nebo jste se svojí koupí spokojeni? Vědět nám můžete dát níže v komentářích.  

Domů
Sdílet
Diskuse