Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. září 2016 13:08
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Mark Zuckerberg je pořádné zklamaný. Raketa SpaceX s jeho satelitem za 200 milionů dolarů explodovala

TECH MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Incident se odehrál během testu.

Po několika úspěšných pokusech vynést náklad na oběžnou dráhu Země to vypadalo tak, že soukromá vesmírná společnost SpaceX nebude mít se satelitem Facebooku absolutně žádné problémy. Během rutinního testování odpálení však nastala neočekávaná anomálie a raketu Falcon 9 spolu s přítomným nákladem v hodnotě okolo 200 milionů amerických dolarů zasáhl mohutný výbuch. Následovalo ještě pár dalších a nad startovací rampou na Floridě zanedlouho zůstal už jen obrovský dým. Hodnota nosné rakety údajně přesahuje 60 milionů dolarů. Podle dostupných informací nejsou zaznamenána žádná zranění, i navzdory tomu, že výbuchy zatřásly budovami, které jsou vzdálené i několik kilometrů od místa incidentu. Dokonce byly slyšet i sirény.

Konkrétně šlo o internetový satelit Amos 6 projektu Internet.org, za kterým stojí největší sociální síť na světě a její aktuální CEO, Mark Zuckerberg. A jak je na vlastní oči vidět, toho několikamilionová ztráta evidentně pořádně mrzí. „Během mé návštěvy Afriky jsem zůstal velmi zklamaný, protože jsem se doslechl, že nepodařený startovací pokus SpaceX zničil náš satelit, který by jinak poskytl konektivitu pro každého napříč celým kontinentem. Naštěstí jsme ale vyvinuli jiné technologie, jako například Aquila, a ty taktéž dokážou poskytnout připojení. Zůstáváme zavázáni naší misi spojovat lidi a budeme i nadále pokračovat v naší práci.“ uvedl Zuck na margo exploze během testování. 

Doporučeno
Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš 14. května 2023 11:00

Více vizuálních detailů najdete v autentickém videu níže. Příčina není zatím přesně známa. SpaceX zveřejnila tweet, kde vzpomíná jen přibližné místo vzniku problému, což je část nádrže s tekutým kyslíkem. První výbuch nastal při přepravě paliva.

Zpět
Sdílet
Diskuse