Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2016 13:01
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Střetnutí dvou odlišných světů. Žena z kmene Himba na nákupu v supermarketu přinutila umělce vytáhnout fotoaparát

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Když se střetávají kultury.

Na cestách po naší planetě bys ještě i dnes mohl narazit na kmeny, které ani netušení o naší moderní společnosti a žijí tak, jak to vypadalo ještě před tisíci lety. Mnohé kmeny tedy odmítají jakýkoliv kontakt se současnými lidmi, avšak mnoho jiných kmenů vyřešilo tento problém jinak. Nepřijali sice moderní společnost za svoji, ale rozhodli se profitovat z toho, co se nám za poslední stovky let podařilo dosáhnout a situace vystihující tuto vzácnou symbiózu mezi tradičním Himba z Namíbie a moderní společností se odehrála teprve nedávno v supermarketu ve městě Opuwo. 

 

Švédský fotograf Bjorn Persson se vydal doplnit zásoby potravin a základních věcí k přežití, protože se věnuje fotografování divoké přírody, jenže při přecházení jedné z uliček si všiml nezvykle oblečené ženy. Po chvíli zjistil, že vůbec není nezvykle oblečená, ale že patří do kmene Himba a do supermarketu se vydala i se svým dítětem na zádech, oblečená v typickém kmenovém oděvu, Bjorn si ji chtěl nejdříve vyfotit jen do soukromého archivu, ale nedalo mu to, oslovil ji a ona mu dovolila vytvořit několik působivých záběrů toho, jak se rozdíly mezi civilizacemi a kulturou zmenšují. Ženy z kmene Himba se totiž neoblékají do typických oděvů jen kvůli tomu, aby ohromily a přitáhly turisty, ale kvůli tradici, kterou dodržují již dlouhá léta. Kdyby se v Česku vydala žena v podobném oblečení do obchodu, určitě by si jí lidé všimli a dali jí to řádně najevo, avšak v Namibii jí kromě Bjorna nikdo zvláštní pozornost nevěnoval a nechali ji koupit si to, pro co si přišla. A tak by to i mělo být.

Himba tribeswoman shops for groceries in Namibia (Bjorn Persson)
Domů
Sdílet
Diskuse