Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2016 15:19
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Pilot si nevšiml chyby a rozdílu přes 6600 kilometrů a místo Malajsie tak doletěl do Melbourne. Obrátit letadlo ve vzduchu se již nedalo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Let, na který nebude vzpomínat v dobrém.

Kolikrát jsi již špatně odbočil a zabloudil například cestou na dovolenou a potom ses musel otočit a vrátit zpět, abys neskončil v úplně jiné zemi? Ve většině případů pravděpodobně sedíš v autě, či už za volantem, anebo ne, a návrat na správný směr trvá jen několik minut, avšak jeden pilot letecké společnosti AirAsia to tak jednoduché neměl. Mohutný Airbus A330 měl cíl naplánován v malajsijském Kuala Lumpur, jenže několik po sobě jdoucích chyb způsobilo, že namísto Malajsie skončil v australském Melbourne. 

Případ se sice odehrál už v březnu, ale australské úřady zveřejnily incident a závěr vyšetřování teprve nedávno. Podle všeho byly už o začátku do systému nahrány špatné koordináty a namísto Malajsie bylo nastaveno australské město Melbourne. Airbus přitom odstartoval ze Sydney, a i když pilotovi zprvu nepřišlo zvláštní, že letadlo letí jiným směrem, než byla původně plánovaná destinace, posádka si nakonec chyby všimla, ale bylo již pozdě. Letadlo už bylo ve vzduchu a několik pokusů o nápravu směru letadla nezaznamenaly úspěch, ba spíše způsobily větší chaos. Stroj během letu zobrazoval chybové zprávy, jichž si však pilot nevšiml, a tak letadlo přistálo v Melbourne, kde strávilo přibližně tři hodiny předtím, než znovu odletělo, a to již opravdu do Malajsie. Konečné zpoždění dosáhlo přibližně 6 hodin a zodpovědný pilot i s dalšími pracovníky na tento let určitě nebudou vzpomínat v dobrém. 

Pilot si nevšiml chyby a rozdílu přes 6600 kilometrů a místo Malajsie tak doletěl do Melbourne. Obrátit letadlo ve vzduchu se již nedalo
Zdroj: Kentaro Iemoto - Wikimedia Commons
Domů
Sdílet
Diskuse