Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2016 20:21
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Rozebírání záhad: Původ a vznik lidstva stále není zcela jasný, a proto se ho snaží vysvětlit mnohé teorie

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rozdílné skupiny, rozdílné představy a myšlenky. Kde se skrývá skutečná pravda?

V našem seriálu hledíme výlučně do minulosti a jinak tomu nebude ani teď. Opět navážeme na rozjetou sérii týkající se převážně starověké historie v období prvních civilizací existujících v okolí velkých řek jako Eufrat, Tigris, Indus, Ganga, Nil a podobně. Například, poměrně nedávno jsme si ukázali zajímavé názory o sumerských bozích či aztéckém Quetzalcóatlovi. Nyní se vrhneme ještě dál a objasníme si původ samotného lidstva, o kterém ještě i v dnešních moderních časech kolují různé teorie a mnohdy i skutečně odlišná mínění. Představíme si evoluční či kreacionistické postoje a nebylo by to rozebírání záhad, pokud bychom k nim nepřihodili i něco kontroverznějšího.

Rozebírání záhad: Původ a vznik lidstva stále není zcela jasný, a proto se ho snaží vysvětlit mnohé teorie
Zdroj: isciencemag.co.uk

Začneme starou klasikou, s kterou jsme byli seznámeni už na základní škole. Evoluční teorie od britského přírodovědce Charlese Darwina způsobila v době, kdy žil, nemalý rozruch. Vzdělaný Angličan měl skutečně zajímavý život plný bádání a do dnešních dnů patří k velmi významným osobnostem planety, nemluvě o jeho postavení v britské historii. Publikoval nesmírné množství prací, výzkumů, názorů a jeho knihy zajímají mnoho budoucích vědců, výzkumníků, ale i obyčejných nadšenců. Nám je ale především známé jeho dílo s názvem O původu druhů (v anglickém znění: On the Origin of Species by Means of Natural Selection) plné zajímavých myšlenek.
 
První věty začínal dávat dohromady už v roce 1842 a když knihu o 17 let později vydal veřejnosti, nastal rozruch. Výtisky se rychle rozprodávaly, lidé začali o jeho znalostech diskutovat a podobně. Ale ihned teď musíme podotknout, že pokud by jste si pozorně přečetli každou jednu stranu, zjistili byste, že pojem “původ člověka/lidstva“ nenajdete nikde kromě jedné jediné krátké věty. Avšak když člověk čte mezi řádky, zjistí, o čem Darwin psal. Podle něj tedy vše živé na Zemi vznikalo postupně z nejprimitivnějších forem života až po složitější a náročnější. Podobně měl údajně vzniknout i sám člověk. Mnohé také častokrát napadne spojení Darwin - opice. Pro rychlé vysvětlení, Angličan netvrdil, že jsme se vyvinuli čistě a přímo pouze z opice, ale my a lidoopi pocházíme z jednoho a společného předka. Avšak ani evoluční teorie ještě není definitivně uznána za vysvětlení skutečného původu lidí a stále obsahuje menší trhliny.

Rozebírání záhad: Původ a vznik lidstva stále není zcela jasný, a proto se ho snaží vysvětlit mnohé teorie
Zdroj: en.wikipedia.org-

Podobná tvrzení však měla v dané době obrovského nepřítele - církev. Čím více se Darwin zabýval svým výzkumem, tím méně věřil v Boha a křesťanství nepovažoval za důležité. A právě zde nacházíme obrat o 180°, protože ještě i v dnešní moderní době se o slovo hlásí kreacionismus, jakýsi odpůrce darwinismu. Víra kreacionistů je jednoduchá - podle nich stojí za vznikem světa i lidstva jedna inteligentní nadpřirozená bytost (čili něco jako Bůh). Nejznámější je pro nás křesťanský kreacionismus. Názorové hnutí se začalo objevovat v 19. století a svou podporu získávalo všude možně, ale hlavně ve Spojených státech amerických. Komickým faktem může být skutečnost, že existují i ​​jistí evoluční kreacionisté věřící Darwinovým poznatkům, ale i tak si myslí, že za vším stojí jen a jen Bůh. Sám Angličan toto spojení přirovnával k něčemu nemožnému. Současní vědci ale kreacionismus považují pouze za pavědu, protože daná tvrzení se nedají nijak otestovat a neexistují téměř žádné důkazy.

Rozebírání záhad: Původ a vznik lidstva stále není zcela jasný, a proto se ho snaží vysvětlit mnohé teorie
Zdroj: answersingenesis.org

Jak se říká, do třetice všeho dobrého, a proto si řekneme ještě něco o třetí teorii, tedy, jde spíše o názor. Pokud bychom si nějak spojili předchozí tvrzení a závěry dohromady, dalo by se uvažovat i nad myšlenkami další skupiny lidí, o jejichž pohledu na vznik člověka jste již určitě něco slyšeli, respektive četli. Co když lidi stvořila mimozemská civilizace? Zkusme uvažovat ještě dříve, než se začneme šklebit. Co když někdy velmi dávno objevil naši Zemi velmi vyspělý a inteligentní mimozemský druh a jako kdyby nás sem “vysadil“? Představme si, že Bohem jsou “oni“ a my jsme pouze jejich výsledkem. Jak se v daleké (nebo již blízké?) budoucnosti zachováme my? Až osídlíme Mars a postupně se vydáme do dalších končin vesmíru, kde objevíme potenciálně obyvatelné planety, nelákalo by nás v nich zasít život, čímž bychom se pasovali do role Bohů/Boha? Postupem dlouhých let by se námi vysazené živé bytosti vyvíjely a vyvíjely a my bychom je jen pozorovali z dálky, z nebes. Našim výtvorům bychom postupně dávali znalosti, o kterých by nic netušili a přímo by nás uctívali. Nic nemožného.

Rozebírání záhad: Původ a vznik lidstva stále není zcela jasný, a proto se ho snaží vysvětlit mnohé teorie
Zdroj: amazingwallpaperz.com

K pochopení odstavce výše by mohlo pomoci zhlédnutí filmu Prometheus:

Rozebírání záhad: Původ a vznik lidstva stále není zcela jasný, a proto se ho snaží vysvětlit mnohé teorie
Zdroj: prometheus2-movie.com

Jakkoli šíleně zněla úvaha o mimozemšťanech, nejpravděpodobnějším vysvětlením původu a vzniku lidstva je evoluční teorie. Ale stále je ještě potřeba několik desetiletí, abychom vše pochopili a jednoho dne mohli zavést do učebnic skutečný sled událostí a ne jen různé předpoklady a hypotézy.

Domů
Sdílet
Diskuse