Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2016 8:41
Čas čtení 0:00
Martin R.

Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)

KULTURA
Uložit Uložené

Jubilejní 5. ročník burger festu jsme si nemohli nechat ujít. U jakého stánku nám chutnalo nejvíce?

Již pátým rokem si každý masožravec a milovník burgerů v kalendáři kroužkuje víkend, kdy se koná Burger Fest. Tento ročník, který se uskutečnil o týden dříve než ten minulý, byl hned dvakrát jubilejní. A to pro burger fest jako takový, ale také pro generálního partnera Jack Daniel's Distillery, který slavil 150. výročí od založení.

Burger Fest však nebyl jen o jídle. I tento rok tu byl bohatý doprovodný program, který se odehrával hned na dvou „stagích“. Jack Daniel’s Stage byla o hudbě a o zábavě, nechyběla ani tradiční soutěž v pojídání burgerů, baviči z show Na stojáka nebo kapely Dirty Blondes a Los Culos. Na druhé stagi byli BBQ Pit Boys a jejich show na grilu, kde ukázali například svůj nejznámější recept, který má na YouTube kanálu přes 7,5 milionu zhlédnutí – burger na pivní plechovce


Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo

Vstupné se oproti minulému ročníku zdražilo o 50 Kč a na návštěvnosti to bylo na první pohled znát. Navštívili jsme pražské Výstaviště, kde se Burger Fest konal, po oba krásné slunečné dny, a to jak v době oběda, tak i v pozdějších odpoledních hodinách. Fronty u stánků rozhodně byly, ale hlavní cesta vedoucí k výstavišti byla o mnoho volnější – tudíž i příjemnější. Pojďme ale už začít naší cestu masovým rájem, během které jsme otestovali 10 stánků.


Pepeburger

Pro začátek jsme zašli do jednoho z nejbližších stánků od vstupu, a to do Pepe Burger, což je bistro v americkém stylu. Zatím svoji restauraci ještě nemají, tudíž fungují pouze v pojízdném provedení, se kterým objíždí festivaly a koncerty. Pepeburger dorazil se třemi burgery – American Classic, BBQ Jack Daniel’s a Angry Bacon plus s domácími hranolkami.


Jacka Daniel’se bylo všude až až, a tak jsme vybrali Angry Bacon se slaninou, opečenou cibulkou, čedarem a pálivou omáčkou. Na začátek šlo hned o velmi povedený burger se sice trochu sladší, ale výbornou houskou a příjemně pikantní omáčkou, která dochutila celý burger. Jedinou kaňkou bylo sušší a mdlé maso, ale za 99 Kč si rozhodně nebylo na co stěžovat.

Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo

Koza Róza Restaurant

Z Berouna byly na festu hned dva stánky a my oba na doporučení navštívili. Prvním byla restaurace Koza Róza z centra Berouna, v jejíž nabídce byly 4 burgery. Pálivec, Slanina, Cheese a signature Koza Róza burger, který jsme chtěli ochutnat. Byli jsme zvědaví hlavně na kombinaci medovo-fíkové majonézy s kozím sýrem a brusinkami.

Výsledek, který jsme dostali, byl pro nás příjemným překvapením. Poměrně nahrubo namleté maso bylo ideálně propečené a šťavnaté a kozí sýr jeho chuť nepřebíjel, ale pouze příjemně dolaďoval. To samé by se dalo říct o majonéze, která burger pouze doplňovala a nechala vyniknout chuť výborně dochucenému masu. Brusinky, které byli u burgeru taktéž uvedeny, jsme nikde nenašli, ale zároveň ani nepostrádali. Velikostně nepatřil rozhodně k těm největším, ale celkový chuťový zážitek cenu 120 Kč ospravedlňoval.

Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo

Vyšehradský Restaurant Kandelábr

Stánek vyšehradské restaurace jménem Kandelábr na nás zapůsobil svým vzezřením, a proto jsme se ho, ač restauraci neznáme, rozhodli vyzkoušet. Burger Kandelábr nás odradil zapečeným čedarem a vejcem, které by nás při horkém odpoledni ihned zasytily. Zvolili jsme proto ten druhý, Devil burger (99 Kč) s jalapeños, rukolou, karamelizovanými chilli papričkami a pikantním dresinkem.


Bulku jsme dostali lehce připálenou a nebyla to jediná věc, která nás zklamala. Vysušené maso bez šťávy a málo dresinku způsobily, že burger byl spíš na zadušení. Karamelizované papričky a pálivý dresink dodaly burgeru trochu na pikantnosti, a proto by bylo lepší s nimi příště tolik nešetřit.

Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo


Bejzment

Letos jsme si u Bejzmentu bohužel nevybrali správně. Minule jsme si zde dali pikantní Fire Cracker s pikantní chipotle salsou a drcenými tortilla chips, který byl famózní. Obdobnou variantu Bejzment nabízel i letos, chtěli jsme však zkusit něco jiného a ochutnali Independent Jack (90 Kč). Složení znělo skvěle: strouhaná gouda, křupavá uzená slanina, telecí demiglace ochucený Gentleman Jack Whisky. To by mohlo fungovat.

Dobře propečené maso nám však nepřišlo nijak dochucené, jemná houska vpila všechnu šťávu a celá se nám rozmočila. Na Independentu zkrátka nebylo nic, co by nás chytlo nebo vyloženě uchvátilo. Dále Bejzment nabízel Hippies burger v duhové bulce s višňovou demiglace omáčkou, na který jsme slyšeli pět ódy. Snad příště vybereme lépe.

Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo

Hans Dalakorv

Na festu nechyběli ani hosté ze zahraničí. Ochutnat jste mohli burgery ze Slovenska, Itálie, ale také ze Švédska, kam jsme zavítali my. Stánek, obklopený švédskými vlajkami a se sympatickou švédskou obsluhou, se nedal přehlédnout a cedule s nabídkou losího burgeru už vůbec ne. Chlapíci za grilem, společně s přítomným majitelem, vyrábí ve Švédsku vlastní burgery a klobásy pouze z lokálního masa, své produkty dodávají do specializovaných prodejen a účastní se různých festivalů po Evropě.


Loni byli na našem festivalu jako návštěvníci a letos už se vrátili se svým vlastním stánkem. Udělali rozhodně dobře! V tužší bulce byl poctivý kus losího masa, dobře dochucený, i když trošku sušší. To, co se ale k burgeru náramně hodilo byl salát coleslaw, pikantní dresink, ale hlavně hrubozrnná, lehce nasládlá hořčice, kterou Švédové za grillem hodně „vyhajpovali“. Nejdříve jsme si na burger dali malou dávku (abychom vikingy za roštem neurazili), ale když jsme ji ochutnali, tak jsme souhlasili s jejích doporučením. Neboli čím víc této zázračné hořčice, tím líp. Nakonec jsem se pro ní ještě dvakrát vrátili…


Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo

Sweet 60’s

U výherce nejlepšího burgeru za rok 2015 jsme měli velká očekávání. Ze tří burgerů, které byly na výběr, jsme vybrali Sweet 60’s s místní Diplomatico omáčkou, červenou cibulí a mixem salátů. Na první pohled krásně nadýchaná brioška se při konzumaci celá rozmočila a burger se v polovině jídla už nedal ani držet. Na druhé straně maso bylo výborně ochucené a ve spojení s hodně sweet omáčkou muselo všem milovníkům sladších burgerů rozhodně chutnat.

Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
 
Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo

Kaiser Franz

Pražský Karlín, náměstí Jiřího z Poděbrad, Náplavka, ale také Filmový festival v Karlových Varech a řada dalších festivalů a koncertů po celé republice – zde všude jste mohli narazit na tento streetfoodový stánek. Kaiser Franz nechyběli ani na tomto jubilejním ročníku, kam přijeli se třemi burgery – Jehněčím, Chilli a Bacon Cheese. Ten, kdo neochutnal, prohloupil.

Obří, vynikající a dokřupava vypečená houska byla připravena s dresinkem z koriandru a špičkově dochuceným a propečeným jehněčím masem. Na mase byl ještě na grilu roztavený kozí sýr, který jehněčí maso ideálně doplnil. Pokud by byl jeden hnidopich, mohl by zmínit, že chvilku trvalo, než jsme se k masu „prokousali“. Protože ani 135 g jehněčí kýty nemohlo pokrýt celou housku. U Kaiseru jsme si s sebou domů ještě vzali Bacon Cheese burger za rovnou stovku, který bychom tu mohli chválit do aleluja...

Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo

Blackdog Bar&Grill

Druhým velvyslancem z Berouna byl legendární Blackdog, podnik, za kterým do Berouna dojíždí i Pražáci. Hlavní myšlenkou je: „Život je příliš krátký na to, abychom jedli špatné jídlo.“ Špatné jídlo jsme u Blackdogu, po vyčkání téměř nekonečné fronty, rozhodně nedostali. 

El Guapo burger (110 Kč) byl v krásně vypadající a dokřupava propečené bramborové bulce. S lehce pikantními chilli papričkami, slaninou, chipotle majonézou a především kvalitním hovězím masem Blackdog nezklamal. Pouze potvrdil to, že v Berouně burgery skutečně umí.

Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo

Meat and Greet

Burger, který u nás přebil všechny ostatní, byl právě ten od Meat and Greet. U stylově zařízeného stánku se třemi sympatickými kuchaři byly na výběr tři burgery a každý s velmi zajímavou omáčkou/dresinkem. Z česneko-pažitkové, jalapeño-koriandrové nebo rajčatové marmelády se skořicí, si bylo těžké i vybrat.


Nakonec jsme si vybrali Crispy burger a řekli si ho lehce pikantnější. Kuchař ani chvilku neváhal a ihned přikrájel chilli papričku, kterou dal na jalapeño-koriandrovou omáčku. Po zakousnutí bylo vše tak, jak má být. Křupavá slanina, cibulka, lahodná omáčka a především šťavnaté maso. Lepší burger jsme na letošním ročníku neochutnali.

Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo


Nutric Bistro

I masoví nežravci mohli přijít na burger festival a pochutnat si, a to například u stánku prvního paleo-veganského bistra v ČR. Hlavní slovo na talíři zde májí zelenina, luštěniny, ořechy, semena a zdravé tuky. U Nutricu nabízeli veganský cizrno-řepný burger s ajvarem apod.

Naštěstí pro nás jsme ale mohli ochutnat i jejich normální (tedy masový) burger z vyzrálého hovězího BIO masa (99 Kč). Bio maso se svojí chutí i strukturou opravdu odlišovalo od všech ostatních burgerů a bylo i výtečně dochucené bylinkami. Díky bezlepkové bulce a zeleninové obloze však burger spíš budil dojem zdravé dětské svačiny. A to i svojí celkovou velikostí...

Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo

Pořadatelům této akce patří velký dík, vše fungovalo na jedničku, u stánků se dalo bez problému platit bezhotovostně a festivalu tedy téměř nic nechybělo. Až na množství odpadkových košů, kterých bych na takto velké akci uvítal o poznání víc. Letos nám nejvíce chutnalo u stánků Meat and Greet, Kaiser Franz, Blackdog, ale nesmíme také zapomenout na našeho švédského hosta, Hans Dolakorv.

Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
Na jubilejním pátém ročníku největšího burgerového festivalu ve střední Evropě nám opět chutnalo (Fotoreport)
Zdroj: Martin Russo
Domů
Sdílet
Diskuse