Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2016 1:37
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

YouTuber Pedro: I navzdory rodině a dvěma dětem se pořád cítím mlád (Rozhovor)

REFRESHER YOUTUBE
Uložit Uložené

Populární let's player má na YouTube už téměř 600 000 odběratelů.

Jméno populárního youtubera řekne něco každému, kdo má alespoň trochu přehled o dění na československé scéně. Na svém kanálu PedrosGame má už totiž téměř 600 000 odběratelů, jeho videa bez problémů dosahují stovky tisíc zhlédnutí a na YouTube se nachází už čtyři a půl roku. Spolu s touto kariérou se stíhá věnovat i manželce a dvěma synům, se kterými žije v Plzni. Tajemství z jeho života nám odhalil český youtuber Pedro.

YouTuber Pedro: I navzdory rodině a dvěma dětem se pořád cítím mlád (Rozhovor)
Zdroj: Pedro

Nazdar Pedro, věnuješ nám pár slov na úvod?

Většina lidí mě bude pravděpodobně znát z mého YouTube kanálu, kde nahrávám z větší části herní videa, ke kterým někdy přidávám vlogy a cestovatelská videa. V červnu jsem oslavil 30 let, jsem ženatý, mám dvě děti a bydlím v Plzni – jsem tedy tak trochu netradiční YouTuber. Osobně neznám nikoho, kdo by měl podobný životní styl a byl rodičem. YouTube je moje práce, živím se jím už rok, mám to jako fulltime práci.

Povykládáš nám svůj YouTube příběh?

Začínal jsem jako jeden z prvních, a to v lednu 2012. Přivedl mě k tomu bratr, ten mi ukázal hru Minecraft, která zejména v začátcích tvořila největší část mé tvorby. Chytlo mě to. Jak jsem v hře postupoval dále, chtěl jsem zdokonalit i čas, který jsem v ní trávil, a tak jsem začal hledat různé návody co a jak udělat. Přitom jsem narazil na videa tehdejších tvůrců, začal jsem je aktivně sledovat a nakonec jsem si řekl, že to zkusím i já. 12. ledna 2012 jsem nahrál své první video a od té doby točím bez přestávky až doteď. Před rokem jsem dal výpověď v práci – času bylo totiž velmi málo – a nyní se věnuju YouTube na 100 procent.

Jak se tehdy vzájemně vnímali tvůrci a diváci?

Když jsem začínal, komunita byla odlišná, a to jak na straně diváků, tak na straně samotných tvůrců videí. Pamatuju si doby, kdy jsem byl šťastný za první pětistovku odběratelů, jelikož jsem tehdy natočil děkovné video. Je škoda, že to množství dnešních youtuberů, kteří vystřelí raketovou rychlostí, nedělá. Zavání to tím, že si těch fanoušků neváží tak, jak by měli, i když je asi nejlepší, pokud se fanouškům věnují neustále. Myslím, že ta doba s menším počtem fanoušků byla hezčí. Měl jsem s diváky bližší vztah, byli to téměř moji kamarádi. Každému jsem odepisoval, radoval jsem se z každého komentáře. Teď, když má člověk sta tisíce zhlédnutí, není možné ke každému zachovat rodinný přístup. Často se přistihnu při tom, že je vnímám jako celek. Rád se bavím s lidmi, čtu si všechny maily, ale bohužel už není možné mít ke každému osobní přístup.

Pokud bys měl někomu ukázat tvé jediné video, které by to bylo? Které z videí má pro tebe největší hodnotu?

Nyní právě vydávám videa z Ameriky, kde jsem byl s kamarády (také youtubeři). Především jsou to videa, která dokumentují to, jak jsem si splnil sen. Chtěl jsem se podívat na populární místa, což se mi konečně podařilo. Jsou to videa, se kterými jsem si dal nejvíce práce – do jednoho jedenáctiminutového videa jsem vložil až čtrnáct hodin práce. Videa jsou opravdu kvalitní a kromě investovaného času pro mě mají i citovou hodnotu.

Které hry tě přivedly na dráhu let's playera? Inklinoval jsi k nim už od dětství?

Počítačovým hrám jsem se nebránil už v dětství. Ještě na starých mašinách jsem hrával nějaké zimní nebo letní olympijské hry. Tehdy byly možnosti ohledně her jiné než dnes, s kamarády jsme to ale nevnímali. Nedokážu zmínit důvod, proč mě hry baví, ale kdo z nás ano. Za zmínku určitě stojí i Source, a nakonec to skončilo u toho Minecraftu – hry neomezených možností.

Vzhledem k tvému věku a pokročilý rodinný stav vybočuješ z řady ostatních youtuberů. Cítíš se pořád mlád?

30 není zas tak moc. Na druhou stranu mě mnoho lidí odhaduje na víc, jelikož už skoro nemám žádné vlasy. Mladý se cítím pořád, i navzdory věku mám pocit, že se dokážu bavit s mladšími lidmi, ať už je to komunikace s fanoušky nebo natáčení videí s kolegy youtubery. Cítím se, jako kdybych se zasekl na 23 letech a nemyslím si, že jsem se od té doby moc změnil. Na nic si nehraju, nepřetvařuju se, být v kolektivu mladých lidí mi přijde úplně přirozené.

Díky YouTube míváš často možnost představovat nové trendy. Myslíš, že nekdy ztratíš krok s dobou?

Určitě. Skoro se toho až bojím. Pravděpodobně to ale nebude v dohledné době. Co se týče technických novinek, tak i v mnohých gadgetech i ve hrách mají už všeobecně mladí lidé mnohem větší přehled než já nyní. Ale to snad už principu – v moderním prostředi dneška vyrůstali odmalička, já jsem takovou možnost neměl. Cítím, že mám už teď pomalejší nástup, o pár let se budu muset snažit, abych to všechno postíhal (smích).

YouTuber Pedro: I navzdory rodině a dvěma dětem se pořád cítím mlád (Rozhovor)
Zdroj: Pedro

Jak tráví Pedro svůj volný čas?

Jé, volný čas? To slovo jsem už dlouho neslyšel (smích). Jednou mě jedna slečna označila za renesančního muže. Dělám všechno možné, často u toho ale nevydržím. Co se týče hudby, nemám vyhrazený specifický žánr, poslouchám všechno, ale spolu s filmy je to moje velká láska. Sám hraji na mnoho nástrojů, například na kytaru, bicí a někdy dokonce nahrávám covery. Za poslední rok jsem začal chodit na ryby, hraju taky tenis a florbal. Snažím se koníčky vypnout z reality.

Kromě Ameriky jsi v poslední době cestoval i jinam – které další země jsou tvým snem?

Do Ameriky bych především chtěl letět aspoň ještě jednou, a to s mojí manželkou. Kromě toho je mojí aktuální metou Austrálie a Nový Zéland. Láká mě příroda a neuvěřitelné prostředí. Krom jiného bych chtěl jít do Tokia. Inspirace je vždycky dost – nedávno mi kamarád horolezec udělal chuť na výstup na Kilimandžáro, jelikož je to prý „začátečnický kopec“. Mám celkem dlouhý seznam.

Máš manželku a dvě děti, ale před prací sis zvolil YouTube. Co když tato éra jednou skončí?

Jako jeden z prvních jsem dostal možnost podepsat smlouvu s agenturou, která zastupovala youtubery – podepsal jsem ji na dva roky. Za tu dobu mi rychle stoupl počet odběratelů, vše vypadalo velmi růžově a bezproblémově, těšil jsem se, že rychle splatím hypotéku, a tak dále. Potom ale zjistili, že reklama v naší zemi není tak dobře placená jako jinde a původní smlouva pro ně byla prodělečná. Nabídli mi novou dohodu, tentokrát však jen s osminou původní sumy. Každý si teď přestavte, že byste ze své výplaty dostávali jen osminu – to číslo je fakt děsivé. Cítil jsem se, jako bych dostal facku a přestal jsem YouTube věřit. Stále mě baví, je to vynikající práce, ale kromě zábavy přináší nejistotu a nutný respekt.

Doporučeno
Buď kreativní jako profík: Stejk ti prozradí nejlepší nástroje pro tvorbu obsahu Buď kreativní jako profík: Stejk ti prozradí nejlepší nástroje pro tvorbu obsahu 31. července 2023 14:30

Mnoho jiných tvůrců, kteří hlásali, že začínají robit YouTube fulltime, z toho mělo velkou radost. Já jsem byl téměř donucen okolnostmi. Líbilo se mi mít garantovaný stálý příjem v podobě zaměstnaný plus YouTube jako ideální skloubení zábavy a příjemného příjmu. Z rozhodnutí, které jsem musel udělat, jsem vůbec nebyl nadšený, jelikož se kromě sebe musím starat i o rodinu.

Co si myslíš o narušování soukromí fanoušky? Stává se něco podobného i tobě?

Já to až tak vyhrocené nemám, ale v poslední době je mi poměrně nepříjemné, když jsem se synem venku a za celou tu dobu mě dvacetkrát někdo zastaví. Po nějaké době si to začaly uvědomovat i děti. Na druhou stranu mi před vchod nezavítal ještě nikdo. Mám ale velkou radost, když potkám i dospělého, pracujícího člověka, který oceňuje moji tvorbu. Abych ale vytáhl i to pozitivní – s manželkou jsme kdysi sledovali jednu reality show, ve které jsme fandili jednomu soutěžícímu, který po pár dnech vypadl. Občas nahrávám hudební covery na Facebok a právě tent člověk mi to sdílel. Je skvělý pocit, když vás ocení někdo, komu jste to přáli vy. A má to i překvapení na závěr, ten člověk byl Jirka Král. Tkato jsme se poznali. Sešli jsme se na Skypu, dohodli jsme si hraní na další den, ale to už jsme šli s manželkou do porodnice.

Jak by měl vypadat tvůj ideální den?

Příjemný start do dne by neměl obsahovat syna, který mi v sedm ráno hodí míč do hlavy s křikem: „Vstávej, vstávej!“ Budíček v děvet by byl ideální. Dal bych si dobrou snídani, podnikl bych něco s dětmi, během čehož bych se těšil na oběd – nejlepší steak z argentinského býka. Také bych chtěl jít někdy i na ryby, s manželkou bych šel kina a na večeři... Není možnost mít ideální týden?

YouTuber Pedro: I navzdory rodině a dvěma dětem se pořád cítím mlád (Rozhovor)
Zdroj: Pedro

Možná takový bude ten následující. Každopádně, máš pro naše čtenáře nějaká závěrečná slova?

Určitě ano. V první řadě děkuju za super rozhovor, mám radost, že tu padly otázky, které nejsou úplně tradiční. Budu rád, pokud se někteří čtenáři podívají na můj YouTube. Refresheru přeji co nejvíce spokojených čtenářů a mám radost, že jsem dostal příležitost se tu objevit.

Díky je tu i z naší strany. Pokud jsi o Pedrovi ještě neslyšel, neexistuje vhodnější chvíle to napravit. Dokud budeš čekat na jeho nové video na YouTube, můžeš si prohlédnout jeho Instagram plný zajímavých fotek nebo dát lajk na jeho facebookovou stránku.

Domů
Sdílet
Diskuse