Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2021 17:03
Čas čtení 5:31
Adam Smeták Jakub Paulík

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Kvalitní horory se netočí jen v nezávislých kruzích a náš žebříček je toho důkazem.

Názory obecenstva se různí. Někteří říkají, že hororový žánr má své zlaté časy už dávno za sebou, jiní tvrdí, že mu v Hollywoodu opět svítí jiskřička naděje. Viděli jsme toho hodně. Zombíků, upírů, šílených maniaků či démonů. S novými nápady se přichází stále složitěji a složitěji, ale filmy útočící na naše centra strachu stále dokáží překvapit a přinést něco nového. Něco, co nás opět přibije k sedačkám a párkrát nás přinutí sklopit zrak z těch všech všemožných výjevů na obrazovce. Jak je na tom tedy Hollywood v 21. století? Více než dobře. Připravili jsme pro vás žebříček nejlepších děsivých filmů, které vznikaly pod záštitou velkých studií a řadí se do takzvaného žánrového mainstreamu. Máte už zhasnuta světla?

10) Lights out (režie: David F. Sandberg, 2016)

Od mainstreamového hororu většinou divák moc nečeká. Avšak letošní novinka Lights out, vycházející ze skvěle atmosferického kraťasu nás velmi mile překvapila. Film si na nic nehraje a jde rovnou od začátku po tom hlavním, po strašení diváka. A to, díky čemu jsme horor směle zařadili do našeho žebříčku jsou postavy, které jsou opravdu charakterní a uvěřitelně podané a především pak chytře podané lekací scény, které jsou sice pořád dokola variací hry se zhasínáním a rozsvěcením, ale pokaždé originální formou, takže divák je neustále v napětí, a to je přeci hlavní důvod, proč horory sledujeme, že?

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži
Zdroj: Warner Bros

9) The Mist (režie: Frank Darabont, 2007)

Pokračujeme filmem, který možná část z vás nezná, ale určitě vám bude znám minimálně autor knižní předlohy. Je jím mistr hororů Stephen King a tím pádem si můžete být jisti, že nejde o obyčejný strašidelný film. Příběh o skupince lidí zavřených v supermarketu a obklopených tajemnou mlhou skvěle doplňuje hlubší myšlenka o „démonech“ v samotných lidech. Kingův obdivovatel Frank Darabont (Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle) dokázal perfektně vystihnout tísnivou atmosféru, napětí a psychologický přerod celé uvězněné komunity. Použité efekty sice mohou na první pohled v dnešní dobře působit levně, ale nenechte se odradit. Celému filmu kraluje závěr, na který jen tak nezapomenete.

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer / Dimension Films.

8) Oculus (režie: Mike Flanagan, 2013)

Jistou rodinu Russellových postihla obrovská tragédie, která navždy změnila životy dvou sourozenců. Jeden z nich, chlapec jménem Tim, skončil v ústavu, protože policie věřila, že je vinen z vraždy svých rodičů. Oba však věděli, že pravda je skryta v tajemném zrcadle, které má svou nadpřirozenou moc. Tim je jako dvacetiletý propuštěn, ovšem jeho sestra neustále pátrá po vysvětlení. Když starožitné zrcadlo konečně získá zpět, přemluví Tima, že dokáže dokázat jeho nevinu policii. Sourozenci začnou s pokusy, ale zajdou příliš daleko a opět se ocitnou v noční můře svého dětství. Oculus má skvělý příběh zaměřený především na postavy a jejich spojitost s minulostí. Chybí mu špetka originality, ale na druhou stranu umí postupně budovat silnou atmosféru a překvapit.

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži
Zdroj: Relativity Media

7) Don't Breathe (režie: Fede Alvarez, 2016)

Je dost možné, že na Don't Breathe se teprve chystáte do kin a my vám tu návštěvu rozhodně doporučujeme. Home Invasion horor od Fede Alvareze (Evil Dead) předčil očekávání diváků. Partička mladých lidí se v něm rozhodne vloupat do domu slepého válečného veterána, ale jak už můžete tušit, ne vše půjde podle plánu. Muž v temnotě dokonale vyvažuje napětí, akci, velmi efektivní jumpscares a přidává zajímavý příběhový zvrat. Také musíme zmínit záporáka, který je i navzdory očekávání obyčejným člověkem a ne žádným nepřemožitelným superhrdinou. Postavy mají dobrou motivaci a člověka až zarazí, kolik se toho může stát, v tak malém domě.

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži
Zdroj: Sony

6) Sinister (režie: Scott Derrickson, 2012)

Sinister je hororem, který na jednu stranu vystraší, ale i zanechá nepříjemný pocit. Hlavní postavou filmu je spisovatel Ellison (Ethan Hawke). Ten na půdě svého domu najde staré videokazety související s vraždami, které odkazují na jakéhosi maskovaného vraha útočícího násilným způsobem na své oběti. Brzy však zjistí, že jde o nadpřirozenou bytost a dostane se do obrovského nebezpečí, do kterého zaplete i své blízké. Režisér Derrickson umí nahodit pořádně hustou atmosféru a společně se znepokojivou hudbou a výbornými hereckými výkony má právo být se svým filmem v naší Top 10. Kéž bychom podobná pozitiva mohli říci i o pokračování.

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži
Zdroj: Summit Entertainment

5) Insidious (režie: James Wan, 2010)

Pokud nepočítáme Saw, Insidious je snímkem, který Wana zviditelnil ve světě hororů. V příběhu sledujeme mladého chlapce, který si poraní hlavu a zůstává v kómatu. Nicméně, není to jen obyčejný kluk. Má schopnost astrálního cestování - zatímco tělo setrvává na jednom místě, jeho duše cestuje kam se jí zachce. Problémy nastanou tehdy, když malý Dalton uvízne ve světě známém jako The Further a špatné entity se začnou snažit získat jeho tělesnou schránku. A právě zmíněný temný svět je snad tím nejoriginálnějším, co v tomto žánru uvidíte. Jeho rodina se mu bude snažit pomoci všemi dostupnými prostředky. Když všechno selže, Daltonův otec nebude mít na výběr. Bude se muset do temného světa vydat sám. Dvojka pokračuje hned po událostech jednotky a udržuje si téměř stejnou kvalitu, trojka už mírně zaostává.

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži
Zdroj: Alliance Films

4) The Conjuring 2 (režie: James Wan, 2016)

James Wan je hororovým králem, o tom není pochyb. V Conjuringu krásné vylíčil atmosféru sedmdesátých let a dokázal, že umí udržet napětí a překvapit, když to nejméně čekáte. V jednotce úspěšně představil děsivou Annabelle, zatímco dvojku posunul na úplně jiný level, o čemž si můžete přečíst také v naší recenzi. V obou filmech sledujeme manžele Warrenovy, známé paranormální vyšetřovatele, jak pátrají po pravdě a mají co dělat, aby dokázali čelit zlým silám. Wan jednoduše boduje v každé scéně. Přestože jste podobné náměty již viděli, budete překvapeni, jak si s vámi filmy pohrají a způsobí mráz na zádech. A co se dvojky týče, navzdory netradičně dlouhé stopáži si užijete každou minutu.

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži
Zdroj: New Line Cinema

3) Saw (réžia: James Wan, 2004)

James Wan dostává v tomto žebříčku pozoruhodně prostoru, a to nejspíše nebude náhoda. Za jeho nejlepší hororový počin ale považujeme právě první díl série Saw. V kinematografii už není moc prostoru pro dobré nápady, a tak idea umírajícího muže, snažícího se hrůznými způsoby napravovat hříšníky, měla předurčeno nezapadnout. V prvním díle se dočkáme dvojice postav, která se probouzí na neznámém místě, připoutaná ke zdi a někdo zvenčí s nimi hraje psychologickou hru. První Saw je opravdu skvěle propracovaným filmem, který diváka brzy vtáhne do zapleteného mysteriózního děje, který vyklíčí v perfektním a šokujícím závěru. Bohužel další díly už kvalitativně jen a jen upadaly, a tak v našem žebříčku honorujeme jen díl první.  

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži
Zdroj: Lionsgate Films Inc.

2) The Others (réžia: Alejandro Amenábar, 2001) 

Je otázka, zda by tento film fungoval stejně dobře i bez Nicole Kidman. Její herecký výkon, obdobně jako výkony dalších postav, dodali skvělému příběhu duši a nic nevtáhne diváka lépe do děje než pološílená Kidman. Málokdy se podaří natočit hororový snímek, který by fungoval skvěle i bez děsuplných scén. Ti druzí mezi takové filmy rozhodně patří, protože takzvaných jumpscares se zas tolik nedočkáte, zato se však můžete připravit na plynulé budování mrazivé atmosféry okořeněné skvělým příběhem a překvapivým závěrem, který nepůsobí nuceně a skvěle uzavírá tajemný příběh. Pokud si chcete pustit opravdu kvalitní horor, už víte kam sáhnout.  

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži
Zdroj: Dimension Films

1) The Ring (réžia: Gore Verbinski, 2002)

Psal se rok 1998 a světlo světa spatřil jeden z nejoriginálnějších hororových snímků. Hideo Nakata tehdy hororovým snímkem Ringu stvořil menší kult. Od té doby uběhly čtyři roky a vyšel americký remake a aniž by to kdokoli čekal, s přehledem předčil japonský originál. Kruh právem patří na první místo našeho žebříčku a to nejen pro skvělé herecké výkony a neuvěřitelně mrazivou atmosféru, ale i proto, že jako jeden z mála hororů skvěle spojuje kvalitní příběh s děsivým scénami, které se vám snadno dostanou pod kůži. Téměř až detektivnímu příběhu chybí k dokonalosti jen málo. Neustálá časová stísněnost, kterou divák s postavami prožívá ho zmáčkne do sedačky, stejně tak jako neustálá plíživá přítomnost Samary. Letos se dočkáme dalšího dílu, a tak nezbývá než doufat, že nám přinese alespoň poloviční zážitek.

10 nejlepších hororů 21. století, které vám naženou pořádnou husí kůži
Zdroj: Dreamworks Pictures

Úspěšně jste se dostali na konec našeho žebříčku a my doufáme, že jsme vám přiblížili alespoň pár nových a dobrých filmů. Nezapomínejte však, že existuje řada druhů hororů a například zombie filmy jsme si vzali na paškál v samostatném článku. Potřebné je také si uvědomit, že strach je subjektivní věc, a to co vystraší nás, nemusí mít stejný účinek i na jiných. Stojíme si však za tím, že tento žebříček zahrnuje velkou část toho nejlepšího, co v tomto století z mainstreamu vzešlo, přičemž jde v první řadě o skutečně dobré filmy, nejen o strašidelnou vatu. Souhlasíte s námi? Pokud ne, jaké filmy vám zde chybí?

Domů
Sdílet
Diskuse