Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2016 11:51
Čas čtení 0:00
adelamed

Dub FX: Toto je svět, ve kterém žijeme a lidé budou vždy vše zaškatulkovávat (Rozhovor)

REFRESHER
Uložit Uložené

Přečtěte si poslední rozhovor z letošního slovenského Grape festivalu a těšte se na říjen.

Léto je už bezpochyby za námi a my vám představujeme poslední rozhovor z festivalu Grape, který byl zrealizován s 33letým Benjaminem Stanfordem, známým jako Dub FX. Pochází z Austrálie, ale procestoval svět, aby svým beatboxem ohromil ulice beaty drum and bassu, reggae či hip hopu. Po třech letech se opět vrátil na piešťanské letiště se svou kapelou, mikrofonem a partnerkou, která mu asistovala ve vokálech.

Po dlouhé noci jsme si s Dub FXem v hlučné backstagi promluvili o věcech, jako o konceptu žánrů, o nahrávání alb či hraní na ulicích.

 
Pro ty, co set Dub FXe na Grapu zmeškali nebo by ho chtěli znovu zažít, zapište si do kalendářů 16. říjen, kdy zavítá do bratislavské Staré Tržnice.
 
Vstupenky v prodeji na www.grapefestival.sk

Vítej zpět na Slovensku! Jak se tvůj život změnil, od doby, kdy jsi tu byl naposledy?

Naposledy, když jsem tu byl, hodně pršelo a těsně předtím, než jsem začal hrát, se spustila bouřka a musel jsem trávit čas v takovém malém stanu (smích). Můj život se změnil dost, už nejsem s Flower Fairy, rozešli jsme se v roce 2014. Nyní jsem s jinou ženou, kterou jsem potkal rok poté a brzy budu i otcem. Mám i nové album, se kterým jsem právě teď na turné. Život se mi neustále vyvíjí.

Vadilo ti někdy, že jsi vlastně vzal svá živá vystoupení a dal je do jednoho alba? Nepřišlo ti to jako příliš velký závazek?

Ano. Někdy je těžké tu energii ze živých vystoupení vyvolat ve studiu. Ale moc se tím netrápím, jen se snažím co nejlépe, jak mohu.

Myslíš si, že se ti nahrávají alba lépe, protože dokážeš produkovat zvuky všech nástrojů?

To, co dělám je dobré vidět živě a je to i velmi působivé. Ale když se to jen poslouchá a nevidíš, co dělám, těžko se dosahuje zvuk živé kapely. Toto beatboxování může být i nudné po nějakém čase, i když to dělají nejlepší hudebníci jako je Bobby McFerrin. Tak se snažím vždy sehnat kapelu, basu, perkuse, klávesy. Nejde o to, abych dělal všechno sám, ale spíše o to, aby z toho vyšla dobrá skladba. To je nejdůležitější.

Na toto jsme se loni ptali i Beardymana a zajímá mě to i u tebe. Co je podle tebe nejdůležitější vlastnost, kterou máš? Vzhledem k tvým živým vystoupením.

Těžko se mi to odhaduje, protože to asi není na mně, ale spíše na publiku. Ale asi nejvíc se snažím mít nějaké duchovní propojení s publikem, pocit harmonie, a pak přenáším vědomí z páté dimenze, když jsem na pódiu. Čím více duší, tím lépe.

Dub FX: Toto je svět, ve kterém žijeme a lidé budou vždy vše zaškatulkovávat (Rozhovor)
Zdroj: Patrik Gubiš Photography

Povětšinou se věnuješ žánrům drum and bass či dubstep, které koření z reggae hudby. Máš někdy dny, kdy bys raději začal tvořit nějakou lo-fi psychedelii nebo něco neobvyklejšího?

Mám rád všechnu hudbu, pokud má v sobě duši. Vůbec na tom nezáleží, jestli je to psychedelie nebo blues. Původně jsem jazzový zpěvák, tak mi soul a jazz leží blízko u srdce. Přesto si umím vážit i reggae, a pak i elektroniky. Nemám moc hranice v tom, co dělám.

Co si myslíš o konceptu žánrů?

No, řekl bych, že je to dost "bílá" věc, tohle škatulkování. Když se na to podíváme ze společenského hlediska, černí, hnědí nebo domorodci nepřemýšlejí v žánrech. Oni se řídí svou duší, která je řízena zase tím, že nejsou privilegovaní. Pocházejí z útrap a svou duší a hudbou se to snaží vyjádřit. A tak je ani nenapadne dát své hudbě nějaký žánr. A pak jsme tu my a řekneme si "to je cool, nazvěme to blues!". A úzkostlivě to rozčleníme. A já tímto ani nemyslím východní Evropu, protože ta také zažila své potíže. Spíše jde o západní bělochy, kteří se snaží všechno pochopit, dát tomu jméno, aby mohli i oni něco takového udělat. Na západě jsou všichni běloši privilegovaní. A i já jsem bílý. Věřím, že hudba nás spojuje s vyšším povědomím a mám velké štěstí, že mám z hudby kariéru a nedělám ji, protože prožívám potíže. To si vždy připomínám. Ale je rok 2016, toto je svět, ve kterém žijeme a lidé budou vždy vše zaškatulkovávat.

Jaký způsob je nejlepší pro sdílení hudby v dnešní době?

Hraní na ulici. Vždy. Jediný způsob, jak můžeš zjistit, jestli ti něco jde dobře, je vystupování. Pokud si lidé tvou hudbu koupí a je o tobě na ulici řeč, tak si můžeš být jistý, že jsi na dobré cestě. A pak můžeš jít kamkoli. Ale pokud čekáš na to, že jednou za měsíc budeš hrát v nějakém klubu a pozveš jen svoje kámoše nebo jsou tam lidé, kteří si přišli poslechnout kapelu hrající po tobě, nikam se nedostaneš. Představ si, že na ulici hraje šestičlenná kapela. Určitě by se lidé zastavili. To je jedno, jestli hrají heavy metal, určitě by se to někomu zalíbilo.

Ale nájem na hraní na ulici je docela drahý, ne?

Já jsem neplatil. Nemohou tě za to zavřít. Co ti udělají? Řeknou ti, abys to přestal dělat a šel domů (smích).. dobře. Říct, že to nemůžeš udělat je jen blok v tvé hlavě. V některých městech jako Amsterdam musíš mít licenci a já jsem měl. Ale určitě by to nemělo být něco, co ti v tom brání.

Jak se mění odezva na tvou hudbu? Je jiná, než byla předtím?

To já nemohu posoudit. Nevím a ani mě to moc nezajímá. Nepřemýšlím nad tím. Snažím se jen dělat dobrou hudbu a dobrou show.

Jak vypadá tvůj kreativní proces?

Mění se. Ale často začnu zpívat s kytarou v ruce nebo s klavírem. Pokud zní tvoje skladba dobře jen s klavírem nebo kytarou, bude to znít dobře s jakýmikoli loopy či zvuky.

Dub FX: Toto je svět, ve kterém žijeme a lidé budou vždy vše zaškatulkovávat (Rozhovor)
Zdroj: Patrik Gubiš Photography

Jaké vlastnosti bys chtěl častěji vidět u hudebníků?

Více duše. Buďte upřímní a dejte do toho i duši.

Máš jako hudebník nějakou myšlenku, kterou se snažíš vyjádřit?

Mám - seberealizace.

Rozhovor vznikl ve spolupráci s redakcí Can You Ear It?

Domů
Sdílet
Diskuse