Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2016 11:36
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Elektromobil Tesla bylo možné hacknout a ovládat jeho brzdy. Díru v bezpečnosti potvrdil i sám výrobce

TECH
Uložit Uložené

Elon Musk má zřejmě plné ruce práce.

Bylo jen otázkou času, kdy někteří odborníci na kybernetickou bezpečnost odhalí před celým světem opravdu závažný softwarový nedostatek zelených automobilů se značkou Tesla. Ne, tentokrát zde není řeč o nedokonalém autopilotovi, ale o nedokonalém bezpečnostním systému. Přes jeho dnes již fixnuté softwarové díry mohl hacker získat vzdálený přístup k několika ovládacím prvkům vozidla, například od sedadel, směrovek a zámku dveří nebo dokonce i brzd, píše web PCworld.
 
Za odhalením stojí Keen Security Lab čínské společnosti Tencent, která úlovek, zatím prý jediný svého druhu, zdokumentovala přímo na videu. Prostřednictvím kybernetického útoku dokázali získat přístup k té oblasti elektromobilu, kde probíhá komunikace mezi specializovanými počítači v útrobách Tesly. Stlačení brzdového pedálu, což je asi největší riziko, a ani zobrazení libovolného obsahu na přítomných displejích v interiéru pak nepředstavovalo absolutně žádný problém. Během parkování zvládli i otevřít střešní okno či dveře a při pohybu šoférovi sklápět boční zpětné zrcátko.
 
„Několikaměsíční hloubkový výzkum na autech Tesla ukázal, že existuje řada bezpečnostních nedostatků a že dokážeme úspěšně aktivovat dálkové ovládání, tedy nefyzický kontakt, na vozidle Tesla Model S jak při parkovacím, tak i při řídicím režimu. Kvůli simulaci útoku jsme použili vozidlo bez pasažérů a s poslední verzí firmwaru,“ uvádějí odborníci na jejich webu. „Hned poté, co jsme nedostatky objevili, jsme předali technické detaily všech objevů z výzkumu společnosti Tesla. Nedostatky byly potvrzeny přímo jejím bezpečnostním týmem.“
 
Upozornění na bezpečnostní nedostatky jim může mimo jiné vynést slušný balík peněz, protože situaci řešili přes veřejně dostupný odměňovací program americké automobilky. Zmíněné video najdeš dole.

Domů
Sdílet
Diskuse