Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2016 19:56
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

900koňová elektrická dodávka v rychlostním závodu poráží Ferrari a Nissan GT-R

TECH FERRARI
Uložit Uložené

V nedávném závodu poměřily s elektrickou dodávkou od společnosti Atieva síly vozy jako Ferrari 458 Speciale či Nissan GT-R a rozhodně se jednalo o zajímavou podívanou.

Není pochyb o tom, že nejzvučnějším jménem na poli současného elektromobilového průmyslu není nikdo jiný než zaoceánská společnost Tesla Motors, o jejichž ekologicky šetrných vozech již mají povědomí i mnozí z těch, kteří se tímto technologickým odvětvím nijak blíže nezabývají. Tesla se v posledních letech také nezdráhala pochlubit slušným výkonem svých vozidel a není tomu dlouho, co jsme vás informovali o duelu mezi 610koňovým supersportem Lamborghini Huracán s nejrychlejší Teslou nesoucí označení Model S P100D, v němž stroj firmy pod vedením Elona Muska opět demonstroval svoji sílu. Dnes tu máme další závod mezi zdánlivě nevyrovnanými soupeři, avšak v centru dění stojí konkurence Tesly v podobě méně známé společnosti Atieva, která se chce také přihlásit o slovo.

Inženýři společnosti Atieva vzali minivan z dílny německého Mercedesu, do kterého následně nainstalovali elektromotory schopné vyprodukovat výkon až 900 koní. Tento prototyp pak v minulosti postavili na startovní čáru proti strojům jako BMW i8 nebo Dodge Viper, kdy z místa dokázal vůz dosáhnout rychlosti 60 mil za hodinu (~97 km/h) za 3,08 sekundy. Od té doby však dodávka, která nese přezdívku Edna, dostala od inženýrů několik upgradů, díky nimž se časová hranice snížila na 2,76 sekundy. V nejnovějším rychlostním závodu tak úpravce svůj vylepšený prototyp otestoval proti silným oponentům jako Ferrari 458 Speciale či Nissan GT-R, ale na záběrech se objevuje i Tesla Model S. A na přiloženém videu se můžete přesvědčit, že výsledek rozhodně stál za to.

Domů
Sdílet
Diskuse