Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. října 2016 9:22
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Vesmírné okénko: Jak vypadá hurikán z ISS a co nového se zjistilo o známé hvězdě?

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Stručné shrnutí nejnovějších událostí a trendů.

Od posledního příspěvku z nepravidelné série týkající se aktuálního vesmírného dění již uplynulo několik týdnů, a proto by nebylo na škodu se opět podívat na nejnovější zajímavosti z dění nad našimi hlavami. Pojďme tedy bez zbytečných a zdlouhavých omáček rovnou na věc. První záležitostí, která si zaslouží pozornost, je fotografie rudé planety v ultrafialovém záření (zkratka UV), díky které se lidem naskýtá méně známý pohled na našeho planetárního souseda. Pěkně a čistě je totiž vidět známé hluboké údolí s názvem Valles Marineris, také i různé vyvýšeniny včetně aktivní vulkanické oblasti Tharsis a neskrývají se ani světlé póly, severní a jižní.

Vesmírné okénko: Jak vypadá hurikán z ISS a co nového se zjistilo o známé hvězdě?
Zdroj: NASA/Goddard/University of Colorado/LASP

Do popředí se za poslední dny dostal i záběr zachycující severní pól druhé největší planety naší sluneční soustavy - Saturnu. Vděčíme za něj především planetární sondě Cassini-Huygens. Pozoruhodný vír, no ne?

Vesmírné okénko: Jak vypadá hurikán z ISS a co nového se zjistilo o známé hvězdě?
Zdroj: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute / Alexis Tranchandon / Solaris

Opět se trošku rozvířily hladiny i ohledně staré známé, ale hlavně záhadné hvězdy KIC 8462852. Vědce i nadále fascinuje stabilní změna jejího jasu. Podle Bena Monteta se jedná o skutečně ojedinělý případ, a proto se rozhodl prověřit data z družice Kepler, která pozorovala v průběhu posledních let přes 150 000 různých hvězd. Zjistili, že sledovaná KIC 8462852 má jakési své pravidelné periody zeslabení, kdy v určitém období její jas klesá pomaličku a následně najednou mnohem vyšším tempem. Nám nezbývá už jen nic jiného, než čekat na další zjištění.

Vesmírné okénko: Jak vypadá hurikán z ISS a co nového se zjistilo o známé hvězdě?
Zdroj: Ben Montet

Na závěr ještě pozdrav od astronautů z ISS ukazujících jejich výhled na hurikán Matthew:

Co nového se dozvíme v nejbližší době? Nechme se překvapit.

Domů
Sdílet
Diskuse