Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. října 2016 17:13
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Vyzkoušeli jsme si virtuální realitu od Sony. Jaké jsou naše první dojmy?

TECH
Uložit Uložené

Sony VR vychází již dnes.

Sony se daří. Vydali skvělou konzoli, mají naplánované výborně vypadající exkluzivity od renomovaných a ověřených first party studií, brzy vydají PRO a kromě toho jsme se dočkali Launch PS VR. Jde o virtuální realitu podporující hry pro PS 4 a PS PRO, ať už jde o nehratelné demo ukázky schopností technologie nebo samotné hry, zaměřené buď na krátký děj nebo čistě na hratelnost. Už v průběhu tohoto a příštího roku se přitom dočkáme plnohodnotných titulů, přičemž se potěší hlavně fanoušci hororů. Tituly tohoto žánru získají díky virtuální realitě nový rozměr. My jsme měli to štěstí a VR si v redakci zkusili, a tak vám přinášíme několik dojmů, které by vám měly napovědět, jak moc se technologie povedla a zda se vyplatí kupovat už day one, vzhledem k nabídce her.

Jak se nám tedy VR líbilo?


Samo:
Jelikož jsem měl už zkušenost s virtuální realitou od jiných výrobců, moje očekávání nebyly velké. Sony mě avšak pozitivně překvapilo. Po nasazení headsetu a sluchátek s 3D prostorovým zvukem jsem se tentokrát opravdu ocitl ve virtuální realitě. Po pár vteřinách jsem zapomněl, že se nacházím v hotelovém pokoji, kde testování SONY VR probíhalo a opravdu jsem se cítil jako na místě spolujezdce v akční střílečce London Heist. Vše vypadalo velmi realisticky. Ovladače, které jsem držel v rukou fungovaly opravdu perfektně a dovolovaly mi tak ruce používat i ve virtuální realitě. Přehazovat si předměty mezi prsty a nabíjet zbraň jako v reálném světě je zkrátka nepopsatelný pocit. Po technické stránce proto SONY VR hodnotím nadprůměrně. Otázkou proto zůstává jediné: Dokáže SONY pro své fanoušky přinést dostatečný počet herních titulů podporujících VR? Pokud ano, úspěch mají zaručen.

Huddy:

Chvíli po nasazení na hlavu jsem měl nepříjemný pocit, ale zanedlouho jsem byl do toho už zažraný. Hlavně střílečka v autě (London Heist) mě velmi bavila, zejména kvůli tomu, že jsem měl spoustu možností - od střílení, nabíjení, rozhlížení, otevírání kastlíků až po otevírání dveří a vyklánění se z auta. Při hraní hororové hry (Until Dawn: Rush of Blood) to bylo stejné. Prvních pár minut jsem si zvykal, ale po chvilce ve mě i párkrát hrklo. Prostředí mi nepřišlo takové reálné, tak jsem neměl pocit, že bych běhal v nějaké strašidelné komnatě, ale vyskakující klauni, zvuk a hratelnost byly docela husté. Moje dojmy jsou tedy pozitivní.

Alex:

Jako vášnivý hráč jsem si toužil VR a hlavně to pro PS4 vyzkoušet skutečně dlouhou dobu. Naštěstí nám Sony dovolilo si jejich produkt "osahávat" pár hodin, takže jsme mohli otestovat více než jen jednu hru. Každý, kdo si něco o VR už nastudoval, se určitě setkal s demem se žralokem a právě The Deep mě zaujalo ze všeho nejvíc. Asi z důvodu, že šlo pouze o zmíněné tech demo, a tak vypadalo nejlépe. Občas jsem dokonce nevěděl, jestli si raději nezavřu oči, protože mi nebylo všechno jedno. London Heist se kolegové nemohli nabažit, mně se titul zdál jako průměr, ale rád bych si opět zastřílel v plné verzi. Závodní titul Driveclub je vynikající, přidání kompatibility s VR mě však nezaujalo. Gran Turismo snad dopadne lépe, i když už ani tam si nemůžeme být jisti 10/10 hodnocením jako během éry prvního Playstationu. Při slovech Until Dawn (Rush of Blood) jsem čekal skutečně něco jiného než střílečku na horské dráze, protože originální Until Dawn bylo jedno z nejpříjemnějších překvapení loňského roku. Nakonec jsem měl čest s nadprůměrnou hororovou záležitostí Here They Lie.

Zatímco u The Deep mou hlavou běhalo "kupuji v den vydání", po ostatních demách jsem se ptal, jestli to vůbec stojí za to. Nedopadne virtuální realita jako 3D u televizorů nebo „3DSka“, Kinect a podobné záležitosti, které se neuchytily? Nepůjde jen o záležitost pro příležitostné hráče FIFY a my ostatní si budeme užívat tituly raději klasicky? Na druhou stranu, VR je pro nehráče příliš drahé. Také je třeba si uvědomit, že zde máme produkt první generace, kde s negativy třeba počítat. Pro mnohé jím bude nízké rozlišení a pro někoho v době všeho bezdrátového i vysoký počet kabelů. Cena není nejnižší, ale jako dárek pod stromeček, proč ne?

Matúš:

VR headset od společnosti Sony mě po představení příliš nezaujal. Možná to bylo způsobeno tím, že jich již bylo jaksi příliš. Oculus, Samsung, HTC, LG a mnoho dalších čínských výrobců se poslední dobu snaží urvat si z tržního podílu, zatímco je ještě čas. Po nasazení a zapnutí první hry jsem však velmi rychle změnil svůj názor. Headset Sony měl nízkou váhu, skvělou ergonomii a obraz, který jsem viděl, včetně zvuku, který jsem slyšel, mě okamžitě pohltili do fascinujícího virtuálního světa. Ovladače do rukou byly překvapivě přesné a ovládání herních prvků zase překvapivě intuitivní. Po pár minutách hraní jsem dokonce přestal rozeznávat skutečnou realitu od té virtuální, a to je to, co mi tak chybí při hraní na běžné obrazovce televizoru nebo monitoru.

Vyzkoušeli jsme si virtuální realitu od Sony. Jaké jsou naše první dojmy?

Co se her týče, při launchi jich bude cca 50. Kompletní výpis najdete níže. Mezi ty nejzajímavější určitě patří Batman VR od vývojářů z Rocksteady Studios (Arkham trilogie), Driveclub VR, Eve: Valkyrie, PlayStation VR: Worlds, Until Dawn: Rush of Blood nebo Rise of the Tomb Raider: Blood Ties. Do budoucna nás čeká množství dalších očekávaných titulů, mezi které patří Star Wars Battlefront Rogue One: X-wing VR Mission, Star Trek: Bridge Crew, Eagle Flight, Robinson: The Journey od Cryteku a mnohé další.

Zákazníci dostanú od 13. októbra za necelých 400 eur (čo je o niečo menej, než koľko si pýta konkurencia) 5,7-palcový OLED displej vo Full HD rozlíšení, 360-stupňové senzory, deväť LED svetiel na identifikáciu polohy hráča, 100-stupňový uhol pohľadu, 120Hz obnovovaciu frekvenciu či odozvu s dĺžkou 18 milisekúnd. Je však vyžadovaná prítomnosť PlayStation kamery, ktorá stojí ďalších 50 eur. VR headset od Sony funguje v kombinácii buď s ovládačom DUALSHOCK 4 alebo s PS Move. Presvedčili vás naše dojmy o kúpe, alebo ste skôr skeptickí a počkáte si na prípadné recenzie veľkých titulov? Aké hry s podporou VR by ste uvítali?

Zákazníci dostanou od 13. října za necelých 11 000 Kč (což je o něco méně, než kolik si žádá konkurence) 5,7 palcový OLED displej ve Full HD rozlišení, 360 stupňové senzory, devět LED světel pro identifikaci polohy hráče, 100 stupňový úhel pohledu, 120Hz obnovovací frekvenci či odezvu s délkou 18 milisekund. Je však vyžadována přítomnost PlayStation kamery, která stojí dalších necelých 1500 Kč. VR headset od Sony funguje v kombinaci buď s ovladačem DUALSHOCK 4 nebo s PS Move. Přesvědčily vás naše dojmy o koupi, nebo jste spíše skeptičtí a počkáte si na případné recenze velkých titulů? Jaké hry s podporou VR byste uvítali?

Je si skutečně z čeho vybrat, potenciál je obrovský a v případě, že v roce 2017 dorazí skutečné IP, VR bude obrovských hitem. Kompletní výpis nejblíže vycházejících her najdete na tomto odkazu.

Domů
Sdílet
Diskuse