Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2016 17:50
Čas čtení 0:00
Andrej Verešvársky

10 nejlepších filmů talentovaného Jakea Gyllenhaala

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

"Mladé ucho" Hollywoodu vyrovnává skóre.

Jake Gyllenhaal je zatím nejmladším z herců, kteří se v naší rubrice TOP 10 filmů objevili. Se jmény hereckých legend, jako Al Pacino, Robert De Niro, Russell Crowe, Tom Hanks, Daniel Day-Lewis, Christian Bale či Gary Oldman se Gyllenhaal v kvantitě natočeného materiálu srovnávat nemůže, hereckého talentu se však rodině Gyllenhaalových dostalo stejně, ne-li více, protože jeho sestra Maggie je také úspěšnou herečkou. Tento 35letý Američan má pravděpodobně nejlepší léta ještě stále před sebou, už nyní však oplývá bohatou hereckou filmografii, ze které jsme pro vás vybrali desítku snímků, v nichž se předvedl v nejzářivějším světle. Opět připomínám, že jsme při sestavování žebříčku brali v úvahu zejména kvalitu hereckého výkonu a až následně kvalitu samotného snímku. A najdeme zde opravdu vše - od akcí nabitých thrillerů, přes neuvěřitelné sci-fi, napínavá dramata až po rodinné dojemné filmy.
 
10. Source Code (2011, r. D. Jones)
Nenápadné sci-fi s prvky "cestování v čase" patří mezi ty přehlíženější, ale o to více sympatický snímek. Jeho tváří se stal právě Gyllenhaal a byl opravdu skvělou volbou hlavního představitele. Stává se vojákem v civilu, který prožívá stále stejných osm minut ve vlaku odsouzeném k zániku. Gyllenhaal má za úkol zjistit nejen to, kdo za nadcházejícím teroristickým útokem stojí, ale i proč se v této situaci ocitl právě on. Natočit a zahrát situace, které jsou stejné a opakují se, vyžaduje talent a smysl pro detail, které nechyběly ani preciznímu herci, ani režisérovi Zdrojového kódu. Tím byl Duncan Jones, který má na podobné komorní sci-fi talent, stačí si vzpomenout na podobně laděný Moon. Právě tyto dva snímky mu vynesly áčkovou zakázku v podobě režie filmového Warcraftu, my však doufáme, že se brzy vrátí k filmům, jako jsou tyto. Zábavné, napínavé, stylové a natočené se srdcem.

9. Jarhead (2005, r. S Mendes)

Podobně jako u Source Code, i Jarhead je takovou šedou myškou své kategorie. Malý velký film o válce na Blízkém východě a mladém mariňákovi, který neví, do čeho jde, je navzdory těžkému tématu poměrně příjemnou a zábavnou jízdou mezi zašpiněnými zákopy, zpocenými vojáky a střílejícími puškami. Podobně jako v legendárním seriálu MASH, i zde se vojáci s něčím tak nepochopitelným, jako je válka, vyrovnávají s humorem, cynickým nadhledem a zdravým šílenstvím. Jake Gyllenhaal jako ústřední postava neostříleného Anthonyho působí nanejvýš důvěryhodně a precizní režie talentovaného Sama Mendese je na tom obdobně. Nadprůměrně dobrý a sympatický film o zlých a odpudivých věcech.

8. October Sky (1999, r. J. Johnston)

V roce 1998 získal tehdy teprve 18letý Gyllenhaal svoji první hlavní roli. A byl to právě rodinný "doják" October Sky, natočený podle autobiografické knihy raketového inženýra Homera Hickama, ve kterém se tento mladý talent ukázal celému světu. Příběh mladého chlapce se odehrává v období studené války v zapadlém městečku, kde jedinou možností obživy je práce v uhelném dole. Mladý Homer však sní o stavění raket a přesto, že o nich nic netuší, rozhodne se jít za svým snem. Zní to jako klasické klišé o americkém snu, jde ale o velmi příjemný, i když předvídatelný snímek, ve kterém Gyllenhaalovi sekunduje skvělý Chris Cooper jako jeho otec a Laura Dern jako jeho učitelka. Příjemné retro o čtyřech kamarádech připomíná tak trochu Stranger Things, pokud si tedy odpustíte všechny sci-fi a hororové prvky a nahradíte je nostalgicky dojemným příběhem a filmařskou formou ze staré školy. A možná se v závěru neubráníte ani slzičce.

7. Brokeback Mountain (2005, r. A. Lee)

V našich končinách dostatečně známý film s lechtivým podtextem ukrývá více než jen provokativní téma. Pokud si odmyslíte latentní homosexualitu, jde nejen o klasický příběh přátelství a lásky, s vrcholy i pády, které nechybí v žádném vztahu, ale i o demaskování mýtu kovbojského Marlboro mana jako drsného hrdiny divokého západu. Přidejte si malebné prostředí amerických hor, citlivou hudbu, skvělou režii a výborné herecké výkony obou představitelů (od kterých se tentokrát čekalo opět o něco více) a máte neobyčejný příběh ověnčený třemi Oscary. Jake Gyllenhaal a Heath Ledger jsou profesionálové do morku kosti a svých úkolů se zhostili nanejvýš přesvědčivě, doporučujeme proto zahodit předsudky. Zkrocená hora si vás jistě některou ze svých kvalit získá.

6. End of Watch (2012, r. D. Ayer)
Surová, realistická a naturální sonda do života policistů v jedné z nejnebezpečnějších částí města Los Angeles - South Central, přišla v roce 2012 do kin pod taktovkou mistra tohoto řemesla, režiséra Davida Ayera. Ten zkoumal podobné téma již ve svých počinech Harsh Times, Street Kings, Sabotage či v legendárním Training Day, pro který napsal scénář. V End of Watch se Jake Gyllenhaal ocitá v kůži policistu Briana, kterému sekunduje (v paradoxně vážnější roli) Michael Peña jako jeho kolega Mike. Film staví spíše na epizodních událostech v životech policistů (kteří výjimečně nejsou zkorumpovaní) než na souvislém příběhu. Skvěle mu sedí kombinace ruční kamery a "home-video" elementu a nechybí mu již tradičně hutná atmosféra, zapamatovatelné okamžiky a velmi silný závěr. Bezpochyby jde o propracovanou filmovou mozaiku, v níž je režie a herecké ztvárnění jen vrcholem vynikajícího celku.

5. Prisoners (2013, r. D. Villeneuve)

Nervydrásající drama o vyšetřování zmizelého dítěte přilákalo množství talentů - od herců Jakea Gyllenhaala, Hugha Jackmana a Paula Dana v hlavních rolích, přes legendárního kameramana Rogera Deakinse (The Shawshank Redemption, Fargo, Big Lebowski, No Country for Old Men nebo Skyfall) až po režiséra Denise Villeneuvea, který později natočil skvělé Sicario a ještě o něm v dnešním žebříčku bude řeč. Jeden z nejlepších filmů roku 2013 je temnou kriminálkou jako ze staré školy, která se vám zaryje pod kůži a několik dní tam zůstane. Vynikající atmosféru a scénář přeplněný zvraty doplňuje talentované herecké duo otce na pokraji zoufalství (Jackman) a soustředěného policisty vyšetřujícího zmizení (Gyllenhaal). Těžko říct, kdo z této dvojice tahá za kratší konec pomyslného provazu kvality, protože oba jsou výborní. Filmy jako tyto se v hollywoodském mainstreamu příliš netočí, buďme tedy rádi za tento precizní klenot, který lze srovnávat s klasikami jako Se7en či Mlčení jehňátek.

4. Southpaw (2015, r. A. Fuqua)

Southpaw by se tak vysoko v našem žebříčku jistě nedostal, pokud bychom v úvahu brali jen kvalitu snímku. Příběh o boxerovi, který se po ráně osudu musí opět vypracovat na vrchol, už snad viděl každý z nás, Southpaw však vytahuje nahoru neobyčejný Gyllenhaal v hlavní roli. Jeho postava boxera s prozaickým jménem Billy Hope je netypický citlivý cholerik, který pobral více talentu než rozumu. Herec kvůli této roli strávil desítky hodin v maskérně přidáváním falešných tetování a stovky hodin v posilovně a studiem boxu, aby byl jeho výkon po herecké a fyzické stránce co nejpřesvědčivější a nejpřesnější. Zajímavostí je, že původně mělo jít o nepřímé pokračování filmu 8 Mile s Eminemem v hlavní roli, nakonec ho však vystřídal Gyllenhaal a Em zůstal ve filmu pouze formou soundtracku. Režisér Antoine Fuqua do něj přesto propašoval několik odkazů na hip-hop - od vedlejší role pro 50 Centa, přes nepřímé odkazy na jiné rappery až po zmíněný soundtrack. Snímek je mimochodem věnován hudebnímu skladateli Jamesu Hornerovi, který se vinou tragické letecké nehody premiéry nedožil.

3. Enemy (2013, r. D. Villeneuve)

Gyllenhaal a Villeneuve po druhé! Jejich druhá spolupráce vyústila v psychicky náročný, nejasný a komplikovaný film, který skrývá mnohem víc než jen civilní vizuál. Kromě toho, že v něm hraje Gyllenhaal rovnou dvě role, vám zamotá hlavu i samotný scénář, který má jeden z nejzvláštnějších závěrů, jaké v moderní kinematografii najdeme. Pro mě osobně velké guilty pleasure, pro ty, co se při (nebo během) filmu neradi zamýšlejí, možná jen nesmyslná slátanina. Nejlepší je udělat si však vlastní názor, k čemuž vás vyzýváme i v případě tohoto komplikovaného snímku, kteý jen tak lehce z hlavy nedostanete.

2. Donnie Darko (2001, r. R. Kelly)

Kultovní mysteriózní sci-fi jste možná čekali na první příčce (a někdo možná mnohem níže), pravdou však je, že je v něm Gyllenhaal vzhledem ke svému věku opravdu perfektní. Vyprávět vám tady o ději je doufám zbytečné, zajíce Franka máme někteří před očima dosud, a proto si řekněme raději pár zajímavých faktů. Film natočil tehdy jen 25letý Richard Kelly a k úspěchu Donnieho Darka se už nikdy ani nepřiblížil. Přitom měl Donnie Darko rozpočet necelých 5 milionů dolarů a téměř skončil pouze na VHS kazetách. Ve filmu hraje i Gyllenhaalova sestra Maggie, a to jeho filmovou sestru. Debutoval v něm komik Seth Rogen a v roce 2009 vyšlo jeho nepřímé pokračování nazvané S. Darko, které se soustřeďuje na život Donnieho sestry Samanthy. Sequel samozřejmě kvality svého předchůdce nedosáhl.

1. Nightcrawler (2014, r. D. Gilroy)

Pokud máme vybrat herecky nejzajímavější kousek Jakea Gyllenhaala, rozhodli jsme se zvolit relativně nový snímek s názvem Nightcrawler. V něm se Jake ocitl v kůži aspirujícího reportéra Loua Blooma, který se nebojí pro senzaci překročit nejednu hranici. Kromě toho, že pro tuto roli herec zhubl zhruba 9 kilo, naučil se předem všechny dialogy zpaměti a před natáčením žil tiše, hlavně v noci. Ve filmu předvádí opravdu mrazivý výkon a jeho vypoulené oči evokující hlad po nových senzacích a ďábelský úsměv způsobily nejednomu divákovi husí kůži. Nightcrawler jako takový také nebude ve vyvolávání podobných pocitů zaostávat, vždyť téma bulvárního hyenismu a stanovení hranic, které by žádný reportér neměl překročit, je stále vysoce aktuální. Pokud máte Gyllenhaala zafixovaného jako sympatického mladého muže, na kterého se dobře dívá, prostudujte si Nightcrawlera a uznejte jeho herecké kvality.

Je skvělé, že jeden ze svých nejlepších výkonů předvedl tento herec jen pár let zpátky. Doufáme, že ve svém věku má ty nejlepší momenty ještě před sebou a my se jich už nyní nemůžeme dočkat. Komu by se dnešní desítka nelíbila, případně ji má kompletně nakoukanou, do pozornosti dáváme honorable mentions, které se do seznamu nedostaly - Jake byl skvělý i ve fincherovské kriminálce Zodiac, po boku Tobeyho Maguira ve filmu Brothers, zhlédnutelnou udělal i adaptaci kultovní počítačové hry Prince of Persia, neztratil se vedle Gwyneth Paltrow a Anthonyho Hopkinse ve snímku The Proof a za zmínku stojí rozhodně i v relativní novince Demolition Man. Letos se ještě objeví v dobře vypadajícím thrilleru Nocturnal Animals, který nám prostřednictvím trailerů slibuje pořádně zamotanou a intenzivní jízdu. Nechme se překvapit.

Domů
Sdílet
Diskuse