Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2016 18:12
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Od startupu až k vrcholu mobilního průmyslu. Co všechno provázelo Xiaomi na cestě za úspěchem?

TECH XIAOMI
Uložit Uložené

Příběh jednoho z nejúspěšnějších výrobců smartphonů.

Jen málo výrobců mobilních telefonů se může pochlubit takovým úspěchem, jaký má za sebou čínské jablíčko Xiaomi. Tato dnes již nesmírně populární značka dokázala udělat z téměř neznámého něco, co dnes můžeme bez jakýchkoli obav nazvat špičku mobilního průmyslu. Nejzajímavější na tom celém ale je, že jí k tomu stačila překvapivě krátká doba. Společnost Xiaomi začala s vývojem a výrobou smartphonů v roce 2011, takže jí trvalo přibližně jen pět let, aby byla téměř na úrovni gigantů jako je Samsung či Apple. Čínský bombardér je počtem prodaných smartphonů dohání každý jeden den. Podstatnější ale je, že v oblasti inovací výrazně postupuje kupředu, protože nový smartphone Mi MIX vypadá jako z budoucnosti. Tak tenký rám a tak skvělý poměr mezi velikostí displeje a přední strany konstrukce neměl dosud ani jeden z prodávaných modelů. A to se ještě ani nebavíme o použitých technologiích. Na začátku cesty Xiaomi by však nikdo nikdy neřekl, že dokážou otočit celý svět vzhůru nohama. Nenápadně vypadající startup ale využil příležitosti, a proto je nyní už jen malý krůček od trůnu. Jak to tedy celé začalo a jak vypadá jeho budoucnost?

8 zakladatelů a první smartphone

Celý příběh odstartoval 6. dubna 2010, kdy dohromady až osm spoluzakladatelů položilo první základy, čímž vytvořili novou společnost s názvem Xiaomi. Z těch je nejznámější Lei Jun. Vše samozřejmě probíhalo v Číně. Jejich první smartphone ale představili až během následujícího roku, protože nejprve potřebovali sehnat dostatečně velkou investici, ke které se dokonce přidal i americký výrobce čipsetů Qualcomm. A proto jeho produkty dodnes pohánějí Xiaomi smartphony. Představení ještě ale předcházelo zpřístupnění vlastnoručně upraveného operačního systému Android, kterému říkali MIUI. A o rok později přišel na pulty Xiaomi Mi 1, úplně první předchůdce dnešního high-end modelu Mi 5s.

Čínský Steve Jobs (Lei Jun) uprostřed

Od startupu až k vrcholu mobilního průmyslu. Co všechno provázelo Xiaomi na cestě za úspěchem?
Zdroj: Xiaomi

Vizuální zpracování uživatelského prostředí se ale podobalo na konkurenční iOS a TouchWiz od vývojářů Samsungu, za což si během krátké chvíle vysloužilo pověst kopie. Jelikož je ale v Číně kopírování jiného produktu zcela normální věc, nikdo z kompetentních si z toho nedělal velkou hlavu. Grafická nadstavba MIUI postupem času láká stále více uživatelů mobilních telefonů běžících na operačním systému Android. Nemalé sympatie získala zejména díky skvěle vyladěnému prostředí, rychlým reakcím a také díky na tu dobu pěknému softwarovému designu, čili nabízela asi vše podstatné. Staré verze Androidu byly často zpomalené a nevynikaly ani grafickým zpracováním, a proto po MIUI všichni tak toužili.

Mi 2 a miliony prodaných kusů

Generační nástupce za model Mi 1 přišel v srpnu 2012 a za 11 měsíců prodali více než 10 milionů kusů. Z každého úhlu pohledu téměř dokonalý Xiaomi Mi 2 přilákal obrovské množství zákazníků, což odstartovalo hvězdnou dráhu ambiciózního čínského výrobce spotřební elektroniky. Mohl za to i fakt, že tak skvělý poměr mezi cenou a výbavou v té době nenabízel žádný smartphone od renomovaných výrobců. Ti se probudili až když Xiaomi začalo dobývat evropské a americké trhy, díky čemuž jim ukradlo nemalý tržní podíl. Sehnat něco s hliníkem, sklem, dobře fungujícím systémem a high-end specifikacemi zhruba za osm tisíc bylo totiž kdysi nemožné.

Xiaomi Mi 2 ve vícero barevných provedeních

Od startupu až k vrcholu mobilního průmyslu. Co všechno provázelo Xiaomi na cestě za úspěchem?
Zdroj: www.gsmarena.com

O rok později spatřil světlo světa další generační následovník, který pokračoval v číslování, a v roce 2015 přibyl do týmu Xiaomi velmi významný člen - Hugo Barra. Jelikož vystřídal několik vrcholných pozic v oblasti produktového managementu ve společnosti Google, měl dostatek zkušeností, aby jim pomohl rozjet globální marketing. Xiaomi bylo zpočátku zaměřené pouze na čínský trh a od roku 2014 expandovalo na asijský trh, přičemž v témže roce prodali přes 60 milionů smartphonů. Lei Jun, jeden ze zakladatelů, dnes patří mezi nejbohatší obyvatele Číny. Podle prestižního žebříčku Forbes pro tento rok vlastní majetek v hodnotě téměř 10 miliard amerických dolarů.

Doporučeno
Výkonný telefon za skvělou cenu. Řada Redmi Note 11 přichází na český trh Výkonný telefon za skvělou cenu. Řada Redmi Note 11 přichází na český trh 16. února 2022 7:45

Jak však rostla popularita značky, začal vznikat obrovský potenciál prorazit v jiných, dost lukrativních zemích. Vše nastartovaly mezinárodní e-shopy, které jejich produkty nabízely i bez oficiální distribuce. Zákazník však po měsíci čekání zjistil, že mu nakonec plnohodnotně nefunguje mobilní internet, protože telefon, nebo lépe řečeno model nepodporuje určité frekvence českých sítí. Poslední dobou se navíc celkem často hovoří o vlastním prodejním řetězci, kterým prý čínská společnost plánuje pokrýt všechny důležité oblasti se skvělými obchodními příležitostmi a pak opět trošku narůst.

Na pultech obchodů dnes najdeme stále slušně vybavený Xiaomi Mi 5s včetně rozměrnějšího sourozence Mi 5s Plus vybaveného ještě lepším hardwarem (duální fotoaparát). Z konstrukčního hlediska představují precizní díla a ve specifikacích sundávají téměř každou vlajkovou loď od konkurence. Vedle Mi MIX byl navíc jen nedávno představen i nástupce za starší Mi Note ze začátku roku 2015, který nese nepřekvapivě znějící modelové označení Mi Note 2 a vizuální zpracování až nápadně podobné již neprodávajícímu se phabletu Samsung Galaxy Note7. Nelze se mu ale ani divit, byla to příležitost, jakou odmítne jen málokdo. Populární telefon po letech zklame věrné fanoušky a ti nemají k dispozici žádnou blízkou alternativu, tak proč nevyrobit kopii se zaobleným displejem a dát jí vlastní název? Konec konců, inspirací nepohrdali ani při vývoji svého prvního laptopu. Mi Notebook Air dostal kromě povědomého jména i zcela povědomý design.

Elegantní Xiaomi Mi 5s (ano, i zde je design trošku povědomý)

Od startupu až k vrcholu mobilního průmyslu. Co všechno provázelo Xiaomi na cestě za úspěchem?
Zdroj: Xiaomi

Co bude dál? Nadčasové technologie

Budoucnost Xiaomi spočívá v inovační revoluci. Jak nám předvedli u futuristického smartphonu Mi MIX, jejich arzenál výdobytků moderní éry vypadá z pohledu konkurence opravdu nebezpečně. Keramická konstrukce, která nemá sluchátko na volání a na zhasínání displeje používá ultrazvuk ze senzoru za displejem s nesmírně tenkými rámečky. Zní to možná složitě, ale používání přelomového Mi MIX je skutečně intuitivní, jednoduché a zejména praktické. I když stále jde jen o jakousi beta verzi, těch pár kusů, které jsou již vyrobeny, si našlo své majitele za opravdu rekordní čas. Od spuštění prodeje trvalo jen pár vteřin, aby se vyprodaly téměř všechny dostupné zásoby.

Jedinečný Mi MIX s 6,4 palcovým displejem téměř bez rámečků

Od startupu až k vrcholu mobilního průmyslu. Co všechno provázelo Xiaomi na cestě za úspěchem?
Zdroj: Xiaomi

Podobné inovace s největší pravděpodobností čekají i další typy elektronických produktů od Xiaomi. Výrobce nabízí čistič vzduch, vařič rýže, chytré televizory a slušnou hromádku dalších IoT  (takzvaných internet věcí) pomocníků do domácnosti, a nejen smartphony či tablety běžící na operačním systému Android. Pokud bychom tedy podobné revoluce, jakou způsobil Mi MIX, viděli i v jiných částech spotřebitelského trhu, z již nyní obrovské značky se brzy může stát lídr trhu. Příležitost tady tedy je. Využije ji vedení i tentokrát?

Domů
Sdílet
Diskuse