Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2016 19:14
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Univerzita ve Skotsku začne vyučovat filozofii podle výroků Homera Simpsona

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Děj epizod podle profesora vychází z učení starověkých myslitelů.

Poslední dny se internet ocitl pod dosud nevídaným návalem Simpsonových. Všude létaly obrázky o tom, jak seriál předpověděl budoucnost, ale vypadá to tak, že to není to jediné, co si můžeš ze seriálu odnést. Podle expertů totiž můžeme v ději epizod najít nejrůznější ztvárnění a metafory na principy a názory velkých myslitelů. Když se toto dozvěděla univerzita ve Skotsku, udělala to, co by byla schopna udělat jen málokterá instituce. Ohlásili konání jednodenního kurzu D'oh! The Simpsons Introduce Philosophy nebo tedy Simpsonovi představují filozofii.
 
Podle jednoho z členů univerzity a zakladatele celé akce Johna Donaldsona je seriál o žluté rodince ideálním nástrojem pro uvedení studentů do základů filozofie. „Samotný Matt Groening byl studentem filozofie. Odráží se to snad v každé epizodě,“ prohlásil pro The Scotsman. Podle něj jsou Simpsonovi doslova skvostem moderní popkultury. Skrývají v sobě široký rozsah hlubších významů a problémů ideálních pro výuku na univerzitě. „Reprezentuje ideály Aristotela, Kanta, Marxe či Camuse. Podle mě jde o jeden z nejvzácnějších artefaktů moderní historie.“ Jednou z částí kurzu bude podle Donaldsona i debata o samotných postavách seriálu. Vstupné na akci je 30 liber, čili asi 950 Kč a koná se 14. ledna. Je jasné, že někdo na univerzitě si žlutý seriál prostě zamiloval.

Univerzita ve Skotsku začne vyučovat filozofii podle výroků Homera Simpsona
Zdroj: wikia.com
Domů
Sdílet
Diskuse