Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2016 10:48
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Tesla vybudovala solární farmu, která zásobuje celý ostrov. Ten už nemusí spalovat naftové barely

TECH
Uložit Uložené

Měly by se i další oblasti inspirovat?

Teprve před pár dny oběhla technologické weby zpráva o uzavření smlouvy za 66,5 miliard korun, v níž Tesla odkupuje její téměř sesterskou společnost - SolarCity. Podle všeho Tesla neodmyslitelně potřebuje největšího lídra na trhu solárních panelů a už jí nestačila přetrvávající spolupráce. Jejich patenty, především solární dobíjení, plánuje využít v nadcházejících elektromobilech a na oslavu, respektive medializaci jejich nákupu se rozhodla zrealizovat projekt Tau Microgrid.

Tesla vybudovala solární farmu, která zásobuje celý ostrov. Ten už nemusí spalovat naftové barely
Zdroj: www.youtube.com

Tau, ostrov vulkanického původu nacházející se v souostroví Samoa, byl ještě donedávna závislý na 3 masivních dieselových generátorech. Ačkoli nebyly neustále v provozu, dennodenně spalovaly naftové barely s celkovým obsahem 1 136 litrů pohonných látek, přičemž ročně se tato hodnota vyšplhala až na 414 503 litrů, nevyjímaje fakt, že je ostrov odkázán na nemalé dodávky lodní dopravy. Je nám jasné, že v globálním měřítku jde o směšnou hodnotu, avšak můžeme mít alespoň přibližnou představu o podobě našeho světa v (snad blízké) budoucnosti.
 
Solární farma se skládá z 5 328 solárních panelů, které svoji přebytečnou energii ukládají ve známých zásobárnách elektrické energie určených pro větší objemy - Powerpack. Narozdíl od Powerwallu určeného pro menší i větší domácnosti dokáží zásobovat domácnosti na ostrově výrazně větší energií, v tomto případě až 6MWh. Během jasné oblohy se dokáží plně nabít za 7 hodin a v případě špatných meteorologických podmínek bude ostrov plnohodnotně napájen po dobu 3 dnů. Sice má ostrov plochu slabých 44.31 km2 a počet obyvatel lehce překračuje číslo 870, ale je zajímavé sledovat jak se vdechuje život podobným projektům.

Tesla vybudovala solární farmu, která zásobuje celý ostrov. Ten už nemusí spalovat naftové barely
Zdroj: www.youtube.com
Domů
Sdílet
Diskuse