Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2016 14:06
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Telefony a Wi-Fi způsobují rakovinu, baterie se nesmí přebíjet, mikrovlnná trouba je nebezpečná. Obyčejné mýty, nebo fakta?

TECH
Uložit Uložené

Dokáže inkognito režim skrýt vaši identitu a jak daleko je třeba stát od zapnuté mikrovlnky?

Ve světě technologií nenajdete kontroverznější téma jako diskusi o tom, zda Wi-Fi, telefon a celkově záření jimi vydávané způsobuje rakovinu. Právě proto jsme se rozhodli prozkoumat dostupné zdroje a kromě toho vám přinášíme vyvrácení, respektive potvrzení mýtů, kterým majitelé moderních technologií důvěřují více než je vhodné. Dokážeme ovlivnit životnost současných baterií? Jsou větší reproduktory vždy výhra? I na tyto otázky máme opodstatněné odpovědi.
 
Wi-Fi a mobilní záření způsobuje rakovinu
Pojďme na to pěkně po pořádku. Mobilní telefony jsou součástí našich životů již přibližně 20 let. Pokud počítáme s tím, že počátkem 21. století jsme je nevyužívali ani zdaleka tak často jako posledních 10 let, stále nám zbývá jedna celá dekáda. Za posledních 25 let se procento mozkových nádorů, nejčastěji gliomů a astrocytomů, které má na svědomí rakovina (údajně způsobená zářením z mobilního telefonu nebo Wi-Fi), však pohybuje stále na stejné úrovni. Přestože se statistika níže týká pouze Spojených států amerických, můžeme ji aplikovat i na Evropu. Podrobnější tabulky naleznete zde.

Již v roce 2008, kdy exponenciální nárůst popularity telefonů nabýval vysoké hodnoty, kolísal počet případů na víceméně stejné úrovni

Telefony a Wi-Fi způsobují rakovinu, baterie se nesmí přebíjet, mikrovlnná trouba je nebezpečná. Obyčejné mýty, nebo fakta?
Zdroj: fortune.com

Na vyvinutí solidního nádoru mozku vlivem radiace je u člověka potřebných alespoň 10 let. Výsledky z epidemiologické studie paradoxně zobrazovaly nárůst postižených pacientů zařazených do výzkumu již po sedmi letech. Proč jsou tedy celkové statistiky stále nehybné a ani po 2 dekádách jsme nezaznamenali zvýšené procento mozkových nádorů? Všechny předchozí analýzy, které úspěšně vyvrátily ohrožení zářením z mobilních telefonů nebo Wi-Fi zařízení, měly být zpochybněné nedávno ukončeným dvouletým pokusem na potkanech. Přibližně 2 500 testovaných zvířat bylo vystaveno vysokým dávkám záření během každého dne po dobu 9 hodin. Oproti kontrolní skupině se ukázalo mírně vyšší riziko vzniku nádorů v mozku a nervových buňkách srdce. 2 až 3 % samců si vypěstovaly mozkový nádor, zatímco v případě samic šlo pouze o 1 %. Kontrolní zvěřinec neznamenal žádnou přítomnost rakoviny.

Vysoké dávky záření spojené s téměř půlhodinovou periodou však nelze srovnávat s hodnotami z běžného života. Zmínění hlodavci přijímali elektromagnetické záření z GSM a CDMA technologií se specifickou rychlostí absorpce až do 6W/kg. Pro srovnání, nejvyšší možná dovolená hodnota pro elektroniku je v Americe 1,6W/kg (na gram hmoty), zatímco v Evropě jsou to 2W/kg (na 10 gramů hmoty). Zde si můžete prohlédnout, že iPhone 6S vykazoval své maximum při vzdálenosti 5 mm od hlavy maximálně 1,14W/kg na gram hmoty. Po provedení pár jednoduchých výpočtů tedy zjistíme, že na simulování stejných podmínek jako v případě potkanů, bychom museli každý den provést 9hodinový hovor se současně pěti iPhony přiloženými k hlavě. V časovém rámci dvou let! Také je třeba přičíst fakt, že výsledky pokusů na potkanech v rámci reakce na karcinogeny jsou diametrálně odlišné od těch lidských. Ani Wi-Fi směrovače nejsou výjimky z pravidla a jejich radiace také nesmí překročit udávaných 1,6W/kg (na gram hmoty).

Telefony a Wi-Fi způsobují rakovinu, baterie se nesmí přebíjet, mikrovlnná trouba je nebezpečná. Obyčejné mýty, nebo fakta?
Zdroj: Apple.com

Na druhou stranu, mnoho vědců se vyjádřilo o možných negativních účincích na zdraví člověka v průběhu dlouhého období v podobě zvýšeného rizika vzniku rakoviny. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny sestavila několik kategorií karcinogenů, přičemž skupina 2B je definována jako „možný karcinogen pro člověka“. Seznam obsahuje mimo jiné Wi-Fi, mobilní telefony, extrakt z kávy, extrakt z ginkgo biloby či sterilovanou zeleninu. Pokud nedůvěřujete studiím, respektive nevíte, které stojí na pevných základech, vyvarujte se zdlouhavým telefonátům se smartphonem přiloženým k uchu a při delších voláních využijte sluchátka či reproduktory. Plastový ochranný kryt může také do jisté míry pomoci, zvláště pokud své zařízení nosíte během dne v kalhotách. Samozřejmě, v noci si nepřikládejte telefon příliš blízko k hlavě a stejné pravidlo platí i pro Wi-Fi router: Čím dále, tím lépe. Během noci ho však nezapomeňte vypnout. Vzhledem k různým dalším karcinogenům číhajícím na každém možném místě, se podle našeho názoru ani jedné z těchto dvou populárních technologických zařízení nemusíte vzdát.

Telefony a Wi-Fi způsobují rakovinu, baterie se nesmí přebíjet, mikrovlnná trouba je nebezpečná. Obyčejné mýty, nebo fakta?
Zdroj: gmoanswers.com

Baterii potřebujete neustále nabíjet a vybíjet
Máme tu rok 2016, brzy 2017, zažili jsme zrod několika generací špičkových smartphonů určených pouze pro ty nejnáročnější zákazníky a naše technologická úroveň je nesrovnatelně lepší, už jen ve srovnání s rokem 2000. A přitom se stále najde někdo, kdo si myslí, že po koupi nového smartphonu ho musí třikrát plně nabít a vybít, nesmí zapomenout telefon během noci v nabíječce a bojí se, že při průběžném dobíjení během dne se jeho baterie připravuje o životnost mnohem rychleji než při úplném vybíjení. Opak je však holým faktem.
 
Důvodem, proč uživatelé věří v tyto mýty, je, že většina zmíněných zvyklostí má kořeny v předchozích typech baterií, které můžeme označit jako neinteligentní. Bez dnešní elektroniky řídící všechny důležité aspekty zásobárny elektrické energie, byste si nemohli být jisti, zda se lithium-iontová baterie během nočního pobytu v síti nepřehřeje nebo nevybuchne. Pokud by totiž přijímala energii i po překročení její původní kapacity, mohla by explodovat. Dnes se už jen plně nabije na 100 %, následně ji nechá řídící obvod vybíjet a při určité kritické hodnotě opět spustí nabíjecí cyklus.

Telefony a Wi-Fi způsobují rakovinu, baterie se nesmí přebíjet, mikrovlnná trouba je nebezpečná. Obyčejné mýty, nebo fakta?
Zdroj: www.idownloadblog.com

Co se týče prudkého snížení kapacity, s podobným problémem jsme se setkávali u starých známých nikl-kadmiových akumulátorech. Při použití nesprávné nabíječky a při včasném dobití se dostavil „paměťový“ efekt. Baterie postupně „zapomněla“ na svou původní kapacitu a přišla o drahocennou výdrž. U lithium-iontových bateriích se můžete spolehnout, že jednotlivé cykly se počítají postupně. Dnes vybijete 40 % kapacity, zařízení nabijete a jeden celý cyklus se vám i tak započítá až po dalších 60 %.
 
Posledním problémem je používání oficiálního příslušenství. Technologické společnosti nás navádějí k nákupu pouze a jedině jejich originálních nabíječek. V případě Applu se cenovky pohybují na dostatečně vysoké úrovni, abychom se po poškození kabelu ohlédli po jiném výrobci. Zákazníci však mnohdy přejdou na falešné, necertifikované výrobky. Až 99 procent takzvaně Fejková nabíječek podle nedávného testu neprošlo ani základním bezpečnostním testem. Vydejte se zlatou střední cestou a vyhledejte si „certifikované“ příslušenství třetích stran. Jejich ceny jsou převážně na nižší úrovni.

Telefony a Wi-Fi způsobují rakovinu, baterie se nesmí přebíjet, mikrovlnná trouba je nebezpečná. Obyčejné mýty, nebo fakta?
Zdroj: www.idownloadblog.com

Stát blízko mikrovlnné trouby během ohřevu je nebezpečné
Možná jste byli jako malé děti varováni před stáním blízko mikrovlnné trouby, protože vás zasáhne záření. Byla by to však pravda pouze v tom případě, kdybyste si ohřívali jídlo s otevřenými dvířky. Vestavěný mechanismus neumožňuje zapnout mikrovlnku otevřenou, a tak se bez domácích nebezpečných úprav zařízení jen těžko vystavíte ohrožení. Kryt zabudovaný v dveřích totiž vykryje většinu záření a pozůstatky, kterým se podaří projít skrz, jsou na tak nízké úrovni, že vám prostě nedokážou ublížit. V opačném případě byste při sledování dění v mikrovlnce mohli zpozorovat, že se z vašich očí stanou drobná vajíčka uvařená natvrdo, totiž konkrétně mikrovlnné záření způsobuje chvění molekul vody - produkování tepla.
  
Pozorovat účinky mikrovln na člověka bylo možné například během 2. světové války, kdy se využívaly v radarech. Vystavit člověka takovému záření o síle několika desítek mikrovlnných trub způsobilo, že ho radar uvařil jako nedělní oběd. Také se netřeba bát, že se po ohřevu vaše potraviny stanou radioaktivními. Mikrovlnné záření je daleko od rentgenového, případně ještě škodlivějších gama vln (viz elektromagnetické spektrum níže). Na co si však rozhodně dávejte pozor, je ohřívání jídla v plastových nádobách. Průzkumy jasně dokazují, že i z těch údajně nejbezpečnějších plastů určených pro mikrovlnný ohřev se uvolní část škodlivých látek. Vaše jídlo byste měli ohřívat výhradně v keramickém a skleněném nádobí.

Telefony a Wi-Fi způsobují rakovinu, baterie se nesmí přebíjet, mikrovlnná trouba je nebezpečná. Obyčejné mýty, nebo fakta?
Zdroj: www.wisegeek.org

Ikognito režim skrývá vaši identitu
Používáte režim inkognito na denní bázi v domnění, že vaše prohlížení je bezpečně uchováno před veřejností? Věříme, že se vás to netýká, protože jediné, čeho tím docílíte, je automatické vymazání historie během sezení a odstranění cookies spolu s dočasnými soubory. Dokonce i s těmito třemi hlavními rysy měl na začátku roku problém dlouho očekávaný prohlížeč Microsoft Edge, a proto až do příchodu aktualizace ztratilo jeho soukromé brouzdání smysl. Podstatou problému je, že internetový provider má i nadále přístup k celé vaší historii prohlížení. Přesné výpisy stránek, strávený čas, ale i stažené soubory procházející přes síť má volně k dispozici.
 
Bohužel, ani stažená data se po zavření inkognito režimu neztratí z počítače, přičemž se nezaznamenávají do seznamu stažených souborů, a proto na ně snadno zapomenete. Nechceme však od tajného procházení nikoho odrazovat, pouze zdůrazňujeme, že skutečné soukromí hledejte jinde. Jednou ze zaručeně ověřených možností je použití VPN - virtuální privátní sítě. Prohledání internetu vykoná za vás a vy už jen stahujete šifrovaná data ze vzdáleného serveru. Pokud by provider, útočník či kdokoliv jiný chtěl zjistit vaši aktivitu na internetu, musel by požádat majitele VPN sítě o jednotlivé logy uchovávající vaše připojení a historii. Problém je, že některé privátní sítě mají svou vnitřní politiku nastavenou tak, že žádné logy neuchovávají. Jaká smůla, že?

Telefony a Wi-Fi způsobují rakovinu, baterie se nesmí přebíjet, mikrovlnná trouba je nebezpečná. Obyčejné mýty, nebo fakta?
Zdroj: www.safervpn.com

High-end zvuku dosáhneme jedině s velkými reproduktory. Zákonitě musí být trojpásmové
Odborníků na kvalitní zvuk je na internetu mnoho. Pokud však natrefíte na někoho, kdo argumentuje výhradně tím, že jeho reproduktory jsou větší než ty vaše, případně, že jeho sestava v obývacím pokoji je místo dvoupásmové například třípásmová, a tak si užívá kvalitnějšího zvuku, můžete na seriózní rozhovor zapomenout. Kritérií, která kvalitní reprodukce musí splňovat, je celý seznam.
 
Pokud chcete získat co možná nejvěrnější zvuk, na prvním místě je třeba zajistit správný prostor na poslech. Fakt je, že neexistují přesná pravidla, jak zařídit místnost tak, aby poskytla co možná nejideálnější reprodukci. Je zde však několik možností, jak akustiku vylepšit. Jednou z nich je snížení nízkofrekvenční rezonance, takříkajíc „dunění“. Vhodným prostředkem jsou basové absorpční pasti umístěné na strategických místech, například v rozích místnosti. Kinetickou energii přemění na teplo a vy si tak vychutnáte nízké tóny a celkově čistý zvuk i při vyšších hlasitostech. Je třeba také dbát na rozměry místnosti a energii/výkon sestavy. Nepřiměřeně velký systém v malé místnosti může způsobit velké zkreslení a nechtěné jevy. U malých místnostech klidně sáhněte po 5 až 7palcovém wooferu.

Telefony a Wi-Fi způsobují rakovinu, baterie se nesmí přebíjet, mikrovlnná trouba je nebezpečná. Obyčejné mýty, nebo fakta?
Zdroj: www.gikacoustics.com

Svou roli rozhodně hraje i samotný zesilovač. Jednou z kategorií reproduktorů určených na kritickou, tedy nejvěrnější reprodukci a zároveň blízký odposlech, jsou studiové monitory. Své zesilovače mají zabudované přímo v jednotlivých boxech a tvoří jakýsi základ pro skládání a kritický poslech hudby. Paradoxně, drtivá většina pracuje s dvoupásmovým zvukem, protože je jednodušší navrhnout a řídit přechody mezi dvěma pásmy. Při srovnání dvou reproduktorů s jejich rozdílným počtem si můžete být jisti, že v případě třípásmových krabic byly použity levnější a méně kvalitní komponenty.
 
Tím se dostáváme k celé myšlence týkající se velikosti reproduktorů. Rozměry jsou sice důležitý aspekt, avšak je třeba dbát na celkové vyvážení soustavy. Může se stát, že v daném produktu bude tweeter nepřiměřeně hlasitý a woofer mu nebude stíhat nebo naopak získáte příliš „přebassovaný“ zvuk se slabými výškami. Špatné šíření zvuku v místnosti v kombinaci s nekvalitními komponenty, rozměrnějšími repráky, než je místnost akusticky schopna pojmout či nedostatečně výkonným zesilovačem, mohou vyústit do horší reprodukce. A nezapomeňte si dávat pozor na výroky hovořící o kvalitě hudebních kabelů ve znění čím dražší, tím lepší. Kvalita rozhodně nestoupá přímo úměrně s cenou a také levnější kabel dokáže udělat divy.

Telefony a Wi-Fi způsobují rakovinu, baterie se nesmí přebíjet, mikrovlnná trouba je nebezpečná. Obyčejné mýty, nebo fakta?
Zdroj: djworx.com
Domů
Sdílet
Diskuse