Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2016 20:43
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek Dominik Vetrák

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!

TECH FIFA
Uložit Uložené

Které hry nás v tomto roce zaujaly nejvíce a neměly by chybět pod vaším vánočním stromečkem?

Rok se s rokem sešel, a tak je znovu namístě zrekapitulovat si ty nejlepší herní tituly, které nám uplynulých dvanáct měsíců přineslo. Výběr nejlepších her není nikdy snadný, a to obzvlášť v případě letošního seznamu, vydání se totiž dočkala celá řada velmi kvalitních a zábavných titulů napříč nejrůznějšími žánry, které si každým coulem zaslouží pozornost širšího publika. Redakční tým Refresheru dal proto hlavy dohromady a výsledkem našeho hloubání a dohadů je celkem jedenáct her, které nás oslovily o něco více než ty ostatní (plus jeden bonus). Zároveň jsme se také snažili o určitou žánrovou rozmanitost. Vzhledem k tomu, že letos byla konkurence opravdu silná, je možné, že zrovna váš osobní favorit se v našem výběru neobjevil, avšak není třeba zoufat, podělit se o něj s námi můžete v sekci komentářů. Dále jsme si pro vás připravili také čtenářskou anketu o hru roku, která na vás čeká níže pod článkem, takže svému oblíbenci určitě nezapomeňte dát svůj hlas a zvolte společnými silami celkového vítěze. Nyní se už ale pohodlně usaďte a vychutnejte si následující výběr. Pořadí je čistě náhodné.


 Forza Horizon 3

(Xbox One, PC) 

Pokud nějaké závody, tak v první řadě ty od Playground Games. Ti si dali na nejnovějším přírůstku do „spin-off“ arkádovější a hlavně open worldové série Horizon maximálně záležet, čehož výsledkem je její nejlepší díl. Množství zábavných výzev, velké akce, skvělý pocit z ježdění, desítky různorodých aut, vizuál, photo mód schopný zachytit skutečně nádherné záběry, podmanivé prostředí Austrálie a tak dále. Horizon 3 dobře vypadá, dobře se poslouchá (soundtrack skvěle doplňuje vizuál) a co je hlavní, dobře se hraje. V žánru racingovek tohoto roku nemá žádnou konkurenci. Bonusem je pak multiplayer či plánovaný přídavný obsah včetně sněžné nadílky, která již do hry dorazila.

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: Forza Horizon 3/Microsoft Studios

Final Fantasy XV

(PlayStation 4, Xbox One, PC)

Pokud se vám o vánočních svátcích naskytne velké množství volného času a hledáte adekvátně enormní titul, kterým byste jej zaplnily, zřejmě neexistuje lepší volby než Final Fantasy XV. Nejnovější díl slavné RPG série ze země vycházejícího slunce se po deseti letech ve vývoji před nedávnem objevil na pultech obchodů a hráči se tak mohou konečně vydat na další dobrodružství do tohoto nesmírně bohatého univerza – tentokrát se ocitneme v kůži mladého prince Noctise, kterého na každém kroku doprovází trojice jeho věrných kamarádů. V obrovském otevřeném světě je možné bez problému utopit doslova desítky, ne-li přes sto hodin, čili v tomto smyslu má patnáctý díl této sáhodlouhé ságy mezi letošními hrami jen pramálo konkurentů. Po stránce příběhu není Final Fantasy XV žádným zázrakem, pokud je vám však podobný typ her blízký, budete se u tohoto „japonského Zaklínače“ dobře bavit a budete se bavit dlouho. Hodně dlouho. 

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: Final Fantasy XV/Square Enix

Deus Ex: Mankind Divided

(PlayStation 4, Xbox One, PC)

Napůl člověk, napůl stroj Adam Jensen je zpátky a spolu s ním se v plné síle vrací i populární série Deus Ex. Nový díl s podtitulem Mankind Divided od autorů z kanadského studia Eidos Montreal hráče zavede do sebevražednými útoky, nenávistí a segregací sužované pražské metropole, kde na chraptícího agenta s kovovými končetinami čeká hned dvojí boj, a to proti místní teroristické skupině na jedné straně, a tajným spolkem Iluminátů na straně druhé. Již dřívější díly série se vyznačovaly skvělým zpracováním hratelnosti, ta se zde ovšem dočkala ještě dalšího vylepšení, z povědomé kulis českého města dýchá pohlcující atmosféra a za vyzdvižení stojí taktéž povedený design úrovní. To všem pak přispívá k tomu, že Deus Ex: Mankind Divided se oprávněně řadí mezi jedny z nejlepších moderních akčních stealth titulů. 

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: Deus Ex: Mankind Divided/Square Enix

Gears of War 4

 (Xbox One, PC)

Na plnohodnotného nástupce oblíbené Cliffyho série, která se stala jednou ze tří vlajkových lodí konzole od Microsoftu, jsme si pár let museli počkat. Po oznámení jsem měl upřímně dost velký strach, co se se sérií stane, protože se autoři pyšnili tím, že z ní udělali hororovou střílečku. Naštěstí pro hráče, které stále baví styl Gearsů, hodně se toho nezměnilo, což si přiznali i vývojáři s tím, že v dalším díle už budou ambicióznější a odvážnější. Čtvrtá část velkolepého příběhu kolem Marcuse Fenixe se soustředila na jeho syna a pár jeho přátel. Ti musí po 20 letech po událostech třetí části čelit zcela nové hrozbě, zatímco jim nedají spát i jednotky GoG, z nichž většina hrdinských Gearsů odstoupila. Gears of War 4 oplývá úžasnou hratelností, která si vás omotá kolem prstu a pravděpodobně i donutí projít hru ještě jednou. Vizuál místy překonává očekávání a limity Xbox One, nové postavy si rychle získají vaše sympatie, no a příběh rozhodně nezklame, i když se dočkáme nejednoho klišé a v první řadě nepříjemně vyříznutého konce, který končí v nejméně vhodnou chvíli - když tempo skutečně začne nabírat na obrátkách a věci se dají do pohybu. Pokud máte rádi původní trilogii, Gears of War 4 je pro vás must have titulem. A to jsme ještě nezačali chválit skvělý coop, multiplayer a Horde mód. Skvěle investované peníze.

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: Gears of War 4/Microsoft Studios

 Battlefield 1 

(PlayStation 4, Xbox One, PC) 

Battlefield 1 patří bezesporu ke casual titulům. Je určený pro masy a jde o další válečnou FPS. Čím je tedy odlišný a proč si i u nás, jako i všude ve světě, vysloužil takovou vysokou známku? V první řadě musíme společnosti DICE a EA pochválit za to, že konečně daly na hráče a přinesly válečnou hru z prostředí válek 20. století, konkrétně první světové. Audiovizuál je v případě DICE zárukou nesmírné kvality a mulťák je nesmírně zábavný a chytlavý, čemuž napomáhá i skvělý, i když ne dokonalý mód Operations. Příjemně překvapil i singleplayer s 5 kapitolami zaměřujícími se na odlišná prostředí a postavy první světové války, které nám dokazují, že ve středu ostré palby to nemá nikdo lehké a je jedno, jaké je národnosti. Po dlouhých letech jde o skutečně hodnotný Battlefield, který není takovým bugfestem, jak jsme tomu u posledních dílech zvyklí a také přináší do série něco nového. Pokud vás baví FPS, nepochybně tu máme jednoho z hlavních aspirantů na samotný trůn žánru roku 2016.

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: Battlefield 1/Electronic Arts

Titanfall 2

(PlayStation 4, Xbox One, PC)

Pokračování předloňského titulu Titanfall z dílny amerického studia Respawn Entertainemnt, původních tvůrců úspěšné série Call of Duty, je širší veřejností možná trochu neprávem přehlíženým titulem, který v sobě ovšem skrývá zcela nesporné kvality. Příběhově nevýrazná, ale zato po stránce hratelnosti nadmíru povedená kampaň pro jednoho hráče v kombinaci s chytlavým a zábavným multiplayerem dělá z intenzivní akce Titanfall 2 povinnost nejen pro všechny fanoušky předchozího dílu, ale taky pro příznivce celého odvětví rychlých, vysoce dynamických stříleček z pohledu první osoby. 

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: Titanfall 2/Electronic Arts

The Last Guardian

(PlayStation 4)

Poeticky nádherná hra, dlouhodobě vyvíjený titul s nádherným koncem, vyšperkovaným a se srdcem zpracovaným poutem mezi Tricem a malým chlapcem. Fumito Ueda však pozapomněl, že dobrá hra se v první řadě musí dobře hrát. A tady titul zadrhává, a to hlavně kvůli doslova nepřátelské kameře, nešikovnému pohybu chlapce a problémech s AI Trica. Pokud si však nenecháte pokazit kouzelný průběh hrou těmito nedotažené aspekty, čeká vás zábavné skákání s Tricem, podmanivý audiovizuál a nesmírně si užijete i hádanky. Hra vás totiž nijak nenavede na to, jak pokračovat. Pokud jste nepozorný hráč, je velká šance, že se v některých úsecích nepohnete. A právě to se cení nejvíce. Dnešní AAA hry jsou až příliš jednoduché. Od hráčů toho hodně nežádají, o to více si The Last Guardian užijete. Hlavně vám však titul musí sednout, v redakci jsme si však The Last Guardian zamilovali a po Uncharted 4 je hned na druhém místě nejlepších her roku. Více vám ale prozrazovat a popisovat nebudeme, nejlepší zážitek ze hry budete mít tehdy, pokud o ní příliš mnoho vědět nebudete.

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: The Last Guardian/Sony

Dishonored 2 

(PlayStation 4, Xbox One, PC)

Po čtyřech letech čekání nám domácností znovu prostoupil onen omamný zápach krve, moči a velrybího tuku, který hráči prvního dílu Dishonored tak důvěrně znají (s trochou fantazie). Druhé pokračování duchovního nástupce kultovní série Thief je definicí volnosti a svobody v přístupu k misím, v rámci jejichž plnění se kreativitě a nápaditosti takřka žádné meze nekladou. Je libo chladnokrevně zmasakrovat vše v okolí, co má ten a dýchá? Proč ne. Nebo chcete naopak dohrát celou hru bez magických schopností a jediného zabití? Jen do toho. Herními stylu hráče, ať už je jakýkoliv, navíc dopomáhá fantastický level design jednotlivých úrovní, které taky oplývají leckdy okouzlující, ale místy i temnou atmosférou. V našem výběru tedy tento skvostný počin od Arkane Studios rozhodně nemohl chybět.

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: Dishonored 2/Bethesda

Uncharted 4: A Thief's End

 (PlayStation 4)

Komplikovaný vývoj hry a odstoupení režisérky Amy Hennig se podepsalo na datu vydání, nikoli však na kvalitě. Strhující dobrodružství Nathana Drakea definitivně skončilo pod vedením jedněch z hlavních vývojářů druhého dílu a také tvůrců The Last of Us. A vyplatilo se. Je sice pravda, že po čase A Thief's End chybí srdíčko, jaké měla například druhá část, titul nám to něco, co čtvrtému dílu chybělo, vynahradil jinak. Zmínit musíme postavy celkově, jakož i brilantní chemii mezi nimi. Formy Sony a Naughty Dog neváhaly ani vyplatit hollywoodského skladatele, což se vyplatilo a soundtrack nabízí hned pár zapamatovatelných témat. V neposlední řadě musíme zmínit adrenalinové herní pasáže plné dechberovcích momentů a krásných scenérií. Vtipné dialogy a sice přeslazený, ale nostalgický a nádherný konec znamenal pro fanoušky Drakea zaslouženou tečku.

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: Uncharted 4: A Thief's End/Sony

Ratchet & Clank
(PlayStation 4)

Vždyť je to „remake“. Vždyť je to dětská hra. Vždyť... se bavíme o jednom z nejzábavnějších titulů roku. Neměl jsem to štěstí hrát původního Ratcheta, tedy ne na více než pár desítek minut a ani nevím, proč jsem dal šanci letošní verzi, ale jsem nesmírně rád, že se mi nakonec tento příběh točil v mechanice. A vůbec přitom nejde o děj, ale o zábavné postavy a chytlavý gameplay, který nabízí stále něco nového díky vždy nepříjemnějším soupeřům a novým zbraním. Těch je skutečně mnoho, přičemž každá z nich je něčím specifická a pár jich je vskutku originálních. Navíc jde o oddechový (ale final boss překvapil) a vysoce znovuhratelný titul. Jedna z nejideálnějších her pod stromeček, ať už jste muž, žena, dítě nebo žijete svůj život hraním her od From Software.

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: Ratchet & Clank/Sony

FIFA 17
(PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360, PC)

Pomalu se mi všechny ty fotbaly začínají promíchávat mezi sebou. Vydávat každý rok dvě fotbalové, vysoce kvalitní hry má i své temné stránky. Smysl mi to dává až u aktuálního ročníku oblíbeného fotbalu od EA, který konečně přišel s revolučním nápadem – singleplayerovým módem. V něm se vžijeme do kůže Alexa Huntera, a to už od jeho akademických dob, až po šplhání na vrchol Premier League. Mezi výsady FIFY patří módy, stabilní multiplayer, rychlejší fotbal plný branek a všechny ty omáčky kolem toho, které PES nemá až tak dotažené. Obecně ale platí, že obě hry jsou ve svém žánru více než skvělé, je jen na vás, která vám sedne více (možná vám pomůže naše srovnání obou titulů zde).

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: FIFA 17/Electronic Arts

Bonus: Overwatch

(PlayStation 4, Xbox One, PC)

Overwatch možná není titulem pro každého, věrnou a početnou komunitu aktivních hráčů si však tato ryzí multiplayerová akce našla velmi rychle. Zahrnout hru do seznamu jsme se rozhodli z toho důvodu, že ačkoliv nepatří do preferencí nás samotných, mnozí z vás v ní zalíbení mohou najít stejně jako desetitisíce dalších hráčů po celém světě. Ti si kromě jiného pochvalují perfektní, zábavnou hratelnost, která neomrzí ani po několika týdnech či měsících a v rámci žánru týmových stříleček působí velmi svěžím dojmem. To především díky široké plejádě hratelných postav, z nichž každá má své specifické přednosti, ale pochopitelně i slabiny, takže je vždy zapotřebí osvojit si určitý herní styl, který je pro danou postavu nejlepší. Připočtěte k tomu líbivou grafickou stylizaci a vyjde vám pravděpodobně ideální tip na trávení líných víkendových odpolední.

Jaké hry si máš přát pod stromeček? No přece ty nejlepší za rok 2016!
Zdroj: Overwatch/Blizzard Entertainment

 Všechny z uvedených her si můžete pořídit například v ověřeném obchodě Ciernydrak.sk


Vaší pozornosti pravděpodobně neunikla skutečnost, že ve výše uvedeném seznamu absentují tituly od nezávislých vývojářů, ačkoliv jejich kvality se nezřídka kdy mohou v některých případech přinejmenším rovnat velkorozpočtovým hrám od světoznámých studií. Má to však své opodstatnění. V brzké době vám totiž přineseme další seznam (případně očíslovaný žebříček) věnovaný právě nejlepším indie hrám za letošní rok, kde se tvrdá práce menších tvůrců dočká zaslouženého uznání. 

Honorable mentions

A které úspěšné a kritiky i hráči kladně přijaté hry se do našeho seznamu nevešly? Jsou jimi Doom, Dark Souls 3, Watch Dogs 2, Tyranny, XCOM 2, The Witcher 3: Blood and Wine, Civilization VI, Total War: Warhammer, Tom Clancy's The Division či Batman: The Telltale Series. Své oblíbence nám napište níže do komentářů.

Domů
Sdílet
Diskuse