Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2017 19:46
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Slepý muž připevnil na svého psa GoPro, aby zachytil otřesné chování lidí. Nadávají mu a ignorují ho, když potřebuje pomoct

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Amit se svou fenkou Kikou přepravuje po Londýně.

Život se slepotou musí být mimořádně náročný. A o to víc, když člověk postupně ztrácí zrak během života a dlouhá léta byl zvyklý fungovat samostatně, jenže bez zraku se musí spoléhat na pomoc jiných. Amit Patel žije i s manželkou a synem v Londýně, avšak přibližně před třemi lety začal ztrácet zrak po neúspěšných transplantacích rohovky. Opatřil si proto speciálně vycvičeného vodícího psa a s Kikou si okamžitě porozuměli. Kika je dokonce vycvičená k tomu, aby mohla svého majitele vzít i na eskalátory, ale pokud si myslíš, že lidé v uspěchaném Londýně umí být vůči slepci obezřetní a empatičtí, pak jsi na velkém omylu.

Amit se před časem rozhodl na některé cesty po městě připevnit na Kiku i GoPro kameru, aby mohl nahrávat vše, co v ulicích zažije a jeho manželka se na to pak večer podívá a vše vyhodnotí. Téměř žádná empatie a solidarita přesto neexistují. Amit si od lidí často vyslechne spršku nadávek za to, že je byť jen trochu přibrzdí, když se Kika musí rozhlédnout a často se stává, že do ní dokonce lidé na eskalátorech bouchají deštníky či taškami, aby jim uhnula z cesty. Jedna žena stihla Amitovi vynadat za to, že ji zdržuje a řekla mu, aby se jí i omluvil, na což zareagoval otázkou, zda se má omluvit za to, že je slepý. Drzá žena mu odsekla, že ano a raději se rychle ztratila v davu lidí. Slepé lidi s dostatkem odvahy k tomu, aby se vydali do ulic a zařídili si to, co potřebují, bychom v žádném případě neměli přehlížet a raději jim nabídnout pomoc. Nás těch pár desítek vteřin nezabije a oni jistě ocení, pokud se najde člověk ochoten trochu je usměrnit.

Domů
Sdílet
Diskuse