Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2017 18:03
Čas čtení 0:00
Martin B.

Největší hudební příběhy 20. století: Vyhodili je z legendárních kapel, každý se s osudem vypořádal jinak

HUDBA
Uložit Uložené

Hudební průmysl přináší velkolepé příběhy, ale Pete Best a Dave Mustaine čímsi vynikají.

Pete Best a Dave Mustaine jsou dva chlapíci, kteří toho zdánlivě nemají až tolik společného - Dave se stal metalovou legendou a Pete nikdy výraznější díru do světa neudělal. Oba sice zažili vyhazov z kapel, které se později staly legendami, ale jejich odlišný postoj a přístup způsobil, že jejich cesty se nemohou lišit více.

Dave Mustaine - metalová legenda, která se srovnávala s nesprávnými

V roce 1983 dostal Dave Mustaine od své kapely jednosměrný lístek na autobus z New Yorku do Los Angeles. A to jen krátce poté, co spolu slavili podepsání první lukrativní nahrávací smlouvy. Talentovaný kytarista byl ze dne na den vykopnut bez předchozího varování a jakéhokoliv náznaku problémů - jednoduše, v časech úspěchu nebyl žádaný.

Dave, vědom si faktu, že právě propásl možná svou jedinou příležitost zazářit, na své cestě napříč Amerikou naplánoval pomstu. Založí novou kapelu a ta bude tak úspěšná, že jeho bývalí kolegové závistí zešílí a navždy budou litovat svého rozhodnutí. Jeho snem bylo, aby ho viděli a slyšeli všude - v televizi, v rádiích, na plakátech a v magazínech. Představoval si vyprodáné sály, zatimco je toužil vidět obracet maso v McDonald´s.

Největší hudební příběhy 20. století: Vyhodili je z legendárních kapel, každý se s osudem vypořádal jinak
Zdroj: wikimedia.org

Dave Mustaine se stal doslova posedlým - celé měsíce hledal ty nejlepší muzikanty, jací byli v té době k dispozici. Podmínka? Být lepší než ti předtím. Dave napsal desítky songů a cvičil bez přestávky. Hněv se stal jeho motivací, pomsta jeho múzou. O několik let později podepsal Dave první lukrativní kontrakt a rok na to oslavoval zisk zlaté desky. Kapela, kterou založil, bylo úspěšné heavymetalové seskupení Megadeth a dodnes prodalo 25 milionů alb. Dave Mustaine je dnes považován za jednoho z nejlepších a nejvlivnějších muzikantů v historii metalové hudby. Naneštěstí, skupina, ze které byl vyhozen, se jmenovala Metallica - mnohými považována za nejlepší rockovou kapelu všech dob. Metallica prodala 180 milionů alb a přestože byl Megadeth extrémně úspěšný, její úspěch byl oproti svému konkurentovi jen zlomkový.

Největší hudební příběhy 20. století: Vyhodili je z legendárních kapel, každý se s osudem vypořádal jinak
Zdroj: wikimedia.org

A tak navzdory celosvětovému úspěchu poskytl v roce 2003 Dave Mustaine otevřený rozhovor, kde se slzami v očích přiznal, že selhal. Navzdory všemu, čeho ve své branži dosáhl, sám pro sebe bude navždy chlapíkem, kterého vykopli z Metallicy. Dave se prostě rozhodl měřit úspěch tím, zda bude lepší než Metallica. A tak navzdory milionům fanoušků, nekonečnému obnosu peněz a vyprodaným halám je Dave Mustaine dodnes nešťastným mužem. A pro běžného člověka je připomínkou, že úspěch je často jen otázkou perspektivy.

Pete Best - vzorňák z Beatles

Z tohoto pohledu vyznívá zajímavě srovnání s mužem jménem Pete Best. Anglický bubeník, kterého John Lennon se svou narcistickou povahou ve své kapele nesnesl. Byl to totiž Pete, kdo byl na obálkách magazínů zobrazen vždy jako první a bylo to jeho jméno, které křičely na koncertech všechny ženy. Navíc, Pete bral úspěch kapely opravdu vážně a byl z čtveřice největším profesionálem - žádné drogy, stabilní vztah. I proto mnoho agentů a manažerů žádalo, aby byl hlavou kapely právě on - a to bylo něco, z čeho by John a Paul zešíleli. V roce 1962 se ostatní tři členové kapely potichu spojili a požádali svého manažera Briana Epsteina, aby Besta vyhodil. Epstein měl Besta rád, proto to zametl pod koberec a doufal, že časem jeho kolegové změní názor. Nestalo se.

Největší hudební příběhy 20. století: Vyhodili je z legendárních kapel, každý se s osudem vypořádal jinak
Zdroj: wikimedia.org

Tři dny před nahráváním alba si Epstein zavolal Besta do kanceláře a oznámil mu, že si může hledat novou kapelu - podobně jako v předchozím příběhu to skončilo bez jakéhokoliv vysvětlení. "Kluci tě tu nechtějí, hodně štěstí." Náhradou se stal Ringo Starr - starší chlapík s velkým nosem a ošklivým účesem, který psal písničky o chobotnicích a ponorkách. Ale jasné, proč ne, není to Best, chceme ho.

Šest měsíců po této události vypukla Beatlemánie a čtyři kluci z Liverpoolu byli najednou nejpopulárnějšími lidmi na planetě. Zatímco Pete, jako klasický Angličan, podlehl alkoholu a upadl do deprese. Všechny další hudební projekty Besta selhaly a v roce 1968 se pokusil o sebevraždu - na poslední chvíli ho zachránila jeho matka. Jeho život byl v troskách. Best to na rozdíl od Mustaina nedokázal, jeho pomsta nevyšla. A přesto, jistým způsobem, skončil jeho příběh pozitivněji. V roce 1994 poskytl Pete Best rozhovor, kde řekl: "Jsem mnohem šťastnější, než bych kdy dokázal být s Beatles."

Největší hudební příběhy 20. století: Vyhodili je z legendárních kapel, každý se s osudem vypořádal jinak
Zdroj: wikimedia.org

Pete totiž, i díky Beatles, prožil opravdu šťastné manželství. Velká a milující rodina, klidný život a stabilní manželství bylo něco, čeho si vážil mnohem více než bouřlivého života hudebníka. Pete na stará kolena nahrál několik alb, vydal se na menší tour po Evropě a dnes žije klidný a bezproblémový život.

Otázkou je, který z těchto dvou velkých muzikantů 20.století opravdu uspěl?

Domů
Sdílet
Diskuse