Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2017 16:38
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Víte, kolik stojí Big Mac, cigarety, pivo, Red Bull nebo litr benzínu v zahraničí? Rozdílné ceny vás možná překvapí

ZAJÍMAVOSTI KÁVA
Uložit Uložené

Švýcarsko okouzlí vysokými platy, ale i nadprůměrnými cenami. Naopak, na Ukrajině se nakupuje s radostí.

Považujete McDonald's za drahý fastfoodový řetězec? Tak to se podívejte, za kolik si můžete pořídit Big Mac v zahraničí. Rozdílná cenová politika společností po celém světě nám umožnila vytvořit zajímavé infografiky poukazující na cenovou rozmanitost jedněch z nejpopulárnějších produktů. Dopřát si čepováný půllitr je v Česku relativně levná záležitost, avšak natankovat plnou nádrž vzhledem k průměrné domácí mzdě již není až tak růžové jako například na Ukrajině či v Polsku. Který stát vás překvapil nejvíce a který zase zklamal? Nebo jinak řečeno, jste spokojeni s tím, co máme? Žebříčky nezahrnují různé akční nabídky, které v mnoha případech výrazně sníží cenu produktu.

 

Všechny ceny jsou uváděny v eurech

 

Při sestavování statistiky jsme využívali data z několika webů spravujících cenové politiky konkrétních produktů a v některých případech se mohou ceny lišit od současného stavu, neručíme tedy za jejich aktuálnost. V rámci půllitrových ležáků byla použita průměrná cena v daném státě bez referování na konkrétní pivo a při produktech sítě McDonald's jsme čerpali ze známého Big Mac Indexu spolu s webovými stránkami řetězce obsahujícího ceník. Částka za 0,7litrový Jägermeister se týká maloobchodní ceny v britském řetězci hypermarketů a obchodních domů Tesco pro konkrétní zemi. Pohonné hmoty představují opět cenový průměr a vzhledem k časté kolísavost mohou být jejich hodnoty v konkrétních hodnotách jemně odlišné.

Domů
Sdílet
Diskuse