Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2017 11:34
Čas čtení 0:00
Tamara S.

Řasy oddělované špendlíkem, vytržené zuby i elektrolýza. Co se skrývalo za krásou Marilyn, Audrey a dalších hvězd?

MÓDA
Uložit Uložené

V dobách bez retuše a současných vymožeností se musely hollywoodské hvězdy spoléhat na jiné triky a metody.

I vy jste si už někdy pomysleli, jaká byla Audrey Hepburn krásná? Nebo taková Rita Hayworth, Sophia Loren, případně monacká kněžna Grace Kelly? O všech těchto atraktivních ženách jsme již psali, rozebrali jsme si jejich životní příběhy, podívali se na jejich úspěšné kariéry, snažili se pochopit deprese a starosti, kterými si museli projít a zhodnotili jsme jejich zdařilá i nezdařilá manželství, případně milostné aféry. Nikdy jsme se však nepodívali na tajemství krásy, která k nim nezpochybnitelně patřila, a to i přesto, že v době jejich největší slávy neexistoval žádný Photoshop, desítky zázračných filtrů či zeštíhlujících appek vlnících všechno kolem nás. Jak je tedy možné, že pleť těchto žen na fotografiích zářila? Že jejich vlasy nebyly zplihlé, rty suché, pod očima neměly kruhy připomínající monokly a i přes časté lásce k alkoholu, zálibě ve kouření, nemalému počtu milenců či různým zdravotním problémům nepůsobily unaveně a strhané? 

První odpovědí je Max Factor. Asi každému známé „Max Factor, make-up maskérů filmových hvězd“ v té době opravdu platilo a produkty této značky se staraly o bezchybný vzhled každého, kdo něco znamenal. Takže tuto záležitost bychom měli, ale bohužel to ani zdaleka nestačí. Pěkný odstín rtěnky a kvalitní make-up sice udělají zázraky, ale pokud jsou vaše rty rozpraskané jako zem v období největšího sucha a pokožka samá vyrážka, tak vás ani fajnová dekorativní kosmetika nespasí a tyto problémy je třeba řešit dříve než pět minut před nahozením omítky. A přesně takové problémy řešily i naoko bezchybné krásky z minulého století a k jejich předcházení/odstranění využívaly různé metody, na které se společně podíváme.

Marilyn Monroe a hormonální krém 

Marilyn Monroe se prý narodila krásná a tedy další známé „možná se taková narodila...“ v jejím případě opravdu platilo. Přestože se na veřejnosti objevovala s dokonalým účesem a bezchybným líčením, měli jsme možnost vidět ji také v její naprosto přirozené podobě a ano, skutečně byla krásná i bez barviček. V jejím případě tedy nešlo o vytváření nové tváře, jako to dělala Marlene Dietrich, jen o zvýrazňování předností. Jednou z jejích předností byla extrémně hladká pokožka, kterou Marilyn docílila pravidelným nanášením hormonálního krému Active Phelityl Cream od Erna Lászla, podnikatele v oblasti kosmetiky a dermatologa maďarského původu. Ten podle svých věrných zákaznic objevil elixír mládí, ale protože byl elixír plný hormonů, odrazilo se to i jinak než jemňoučkou pokožkou. Zrychlený růst ochlupení byl podle mnohých nemalým problémem, ale Marilyn si z toho těžkou hlavu nedělala a jemné chloupky, které pokryly její tvář, si odmítla oholit. Prý se krásně třpytily a její pokožka na kameře jen tak zářila. O líčení se většinou starala sama a její ostatní tajemství nikdo neznal. Existují dohady o tom, že si víčka natírala vazelínou, podstoupila plastickou operaci nosu a brady, pro plnější rty používala až pět odstínů rtěnek současně a také domněnky o vytetovaný očních linkách či vytetovaném obočí.

Sophia Loren a olivový olej 

Italská kráska Sophia Loren byla považována za ošklivé káčátko, ale vše se změnilo a v průběhu dospívání se z ní stala jedna z nejkrásnějších žen, kterou během let na výsluní obdivovala obě pohlaví. Kočičí oči a plné rty zdědila po svých rodičích a bezchybná pokožka byla výsledkem jejího dlouholetého přátelství s olivovým olejem. Ten se stal neodmyslitelnou součástí jejího jídelníčku i vnější péče o pleť. Každý den zkonzumovala dvě polévkové lžíce tohoto zázraku, vmasírovala si ho do pokožky na obličeji i na těle a dokonce si ho přidávala i do koupele.

Audrey Hepburn a špendlík na řasy 

Když se Audrey zeptali na tajemství její krásy, odpověděla: „Pro atraktivní rty povídejte laskavá slova, pro půvabné oči hledejte v lidech dobro a pro štíhlou postavu se podělte o své jídlo s hladovými.“ Módní ikona a Givenchyho múza svou přirozenou krásu pozvedala k dokonalosti různými vychytávkami a občas i netypickými pomůckami, které se jí pokaždé postaraly o vzhled bezchybné panenky. Takovým prostředkem byl například špendlík, kterým si po nanesení řasenky oddělovala řasy a díky odstranění nechtěných slepenin docílila vytouženého vějíře. Trochu děsivé a naštěstí dnes už nepotřebné. Pro zářivou a jemnou pleť si dvakrát týdně dělala parní seanci, a tedy nahnutá nad miskou vařící vody a s ručníkem přes hlavu si zlepšovala krevní oběh, uvolňovala ucpané póry a zbavovala se toxinů, čímž ušetřila za drahé krémy obohacené o hormony. Kromě toho zbožňovala procházky na čerstvém vzduchu, v zájmu zachování porcelánové pokožky se vyhýbala tmavým pudrům a příliš dlouhým pobytům na slunci, byla hrdá na své hrubší a tmavší obočí a ústa si pokaždé zvýraznila konturovací tužkou, kterou uprostřed horního rtu zašla mírně pod jejich linii a vytvořila tak smyslné srdíčko.

Grace Kelly a konturování 

Hvězda Hitchcockových filmů a kněžna se smutným koncem Grace měla líčení ve vlastních rukou a její specialitou bylo konturování obličeje pomocí dvou různých barev, přičemž důraz kladla na výrazné lícní kosti a subtilnějším dojmem působící nos přesně tak, jak je tomu i dnes. V očních stínech upřednostňovala neutrální odstíny a jejím věrným společníkem byl krém na ruce. „Věk ženy je nejvíce viditelný na rukou. Mnohem více než kdekoliv jinde na těle.“ Během přestávek v natáčení svědomitě dodržovala pitný režim a sáček sušených meruněk, případně chroupání mrkve a celeru bylo její nedílnou součástí.

Rita Hayworth a bolestivá elektrolýza 

O Ritě jsme psali teprve nedávno a už tam jsme upozornili na její výraznou proměnu. Z dívky s hustými vlasy v úhlovém odstínu se stala kudrnatá zrzka a z té zase nakrátko ostříhaná, jemným dojmem působící blondýnka. Právě vlasy s pozměněnou barvou a dokonce i strukturou byly to, čemu při péči o svůj zevnějšek věnovala nejvíce času a úsilí. Svou hřívu si nejprve opláchla teplou vodou, následně použila šampon, který znovu opláchla a po této klasice pokračovala 15minutovým olejovým zábalem, aplikováním čistícího prostředku kvůli udržení světlého odstínu a jeho odstraněním pomocí šťávy z čerstvého citronu. Kvůli viditelným odrostům se k barvení musela „dokopat“ každé dva týdny a kromě toho podstoupila i bolestivou elektrolýzu, kterou si posunula přirozenou hranici růstu vlasů a zbavila se nadměrného ochlupení zděděného po svém španělském otci.

Katharine Hepburn a procedura peelingu 

Skutečná legenda filmového plátna a držitelka až čtyř Oscarů, Katharine Hepburn, kladla důraz na přirozenost a minimalismus. Jejím základem byl nerušivý make-up nanesen na bezchybné pokožce, kterou si udržovala trochu netradičním způsobem. Věřila, že pokud se její tvář pravidelně oloupe, bude stále vypnutá a zářivá, a tak si ji drhla směsí cukru, malého množství teplé vody a citronovou šťávou a tuto proceduru ukončila tzv. ledovým oplachem, čili opláchnutím obličeje pořádně studenou vodou.

Marlene Dietrich a dočasný facelift 

Světoznámá německá herečka a zpěvačka Marlene Dietrich si ke kráse dopomáhala, jak jen mohla a základem všeho pro ni bylo precizní líčení. Jak jsme již zmínili, Marlene si svou tvář doslova nakreslila a využívala k tomu skutečně sofistikované konturovací techniky. Její tenoučké obočí bylo přesným opakem přirozeného obočí Audrey Hepburn a dopracovala se k němu úplným vyholením chloupků a nakreslením tenoučkých čárek posunutých výše na čele. Kromě toho své spodní řasy nikdy nezatěžovala řasenkou, protože se bála nelichotivých stínů pod očima a unaveného dojmu, který by tím vzbudila. Marlene se však nevyhýbala ani radikálnějším řešením a v zájmu propadlejších lící si nechala vytrhnout horní stoličky.

Domů
Sdílet
Diskuse