Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2017 11:15
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Rolls-Royce ukončil výrobu Phantoma ve velkém stylu, zcela nové měřítko luxusu je však již na cestě

TECH
Uložit Uložené

Dvanáctiválec kolos se pobírá v současné generaci do důchodu.

Asi nikoho nepřekvapí to, že současná, tedy sedmá generace ultra-luxusní limuzíny Phantom je na trhu již od roku 2003. To je na poměry automobilového průmyslu skutečně dlouhý generační cyklus, vždyť za „normálních“ okolností k výměně generací dochází po přibližně 7-8 letech. Britská automobilka Rolls-Royce však zdaleka nepatří mezi obyčejné značky, a stejně tak její modelové portfolio rozhodně nezahrnuje zrovna klasické, konvenční či masově vyráběná vozidla. Právě naopak. Phantom je již od roku 1925, tedy od doby, kdy přišla vůbec první generace, rozhodně nejluxusnějším vozem na světě, které se navíc drží skutečně pevně zažitých tradic. Důkazem toho je nynější generace, která po stránce technologických vychytávek či designových výstřelků nepodléhá násilím trendům, protože zůstává věrná svým tradicím. I přesto, právě v úvodu roce 2017 nadešel čas, kdy Britové uzavírají další významnou kapitolu a ukončují produkci Phantoma VII.

Při této příležitosti byl v Goodwoodu odhalen vůbec poslední vyrobený exemplář, který je opět ve výsledku velmi unikátním výtvorem. Jde o prodlouženou verzi, tedy EWB s délkou až 6029 milimetrů a několika na míru navrženými detaily. Tento exemplář totiž poputuje do rukou nejmenovaného sběratele vozů značky, který si ho dal postavit podle sebe. Jeho exteriér zdobí charakteristický modrý lak inspirovaný zaoceánskými parníky z třicátých let minulého století. Dvoubarevné disky se pyšní specifickým designem s 9-paprskovým návrhem, obuté jsou do jakýchsi retro pneumatik s bílými bočnicemi, no a nad obrovskou maskou samozřejmě nechybí proslulá soška Spirit of Ecstasy, v tomto případě je však celá ze stříbra. Interiér dostal skutečně hodnotně a zároveň efektně vypadající dřevěný obklad sestávající z hned několika částí. Výsledek tak rozhodně stojí za to, i tady je navíc použit motiv lodě, což koresponduje i s ciferníkem hodin uprostřed palubky, které naznačují 24 časových zón. Třešničkou na dortu jsou bleděmodré, výhradně kožená sedadla a vnitřní polstrování.

Rolls-Royce ukončil výrobu Phantoma ve velkém stylu, zcela nové měřítko luxusu je však již na cestě
Zdroj: www.autoevolution.com

Samozřejmě, v Goodwoodu už pilně pracují na nástupci, protože začátkem roku 2018 se má na trhu objevit Phantom VIII. K jeho odhalení dojde pochopitelně dříve, zda se tak stane již letos se dozvíme časem. Jak poznamenal sám ředitel značky Rolls-Royce Torsten Müller-Ötvös, Phantom odjakživa představoval měřítko luxusu, podle kterého se ostatní luxusní vozidla kategorizovaly, no a jinak tomu nemá být ani po příchodu nové generace. Ta pravděpodobně po designové stránce nepřinese převratné změny, novinka bude i přesto však skutečně revoluční. Nový Phantom přijde se zcela novou, výhradně hliníkovou platformou, kterou budou později sdílet všechny modely značky včetně připravovaného SUV. Alfou a omegou bude pochopitelně nadále pohodlí a luxus, pod kapotou nebude chybět pověstný dvanáctiválec, i přesto se ale časem ukáže i hybridní verze, dokonce, stále více se spekuluje o příchodu elektrického vyhotovení. Zajímavostí přitom je, a to relativně překvapivou, že nový Phantom bude k dispozici už jen jako luxusní limuzína v "krátké" a prodloužené verzi. To znamená, že odvozený Phantom Coupé jakož i kabriolet Drophead Coupé už čekat nemůžeme. Loni totiž automobilka ukončila jejich výrobu bez nástupce se slovy, že jejich místo bude zastávat kupé Wraith a kabriolet Dawn, tedy karosářské deriváty menšího ducha. V každém případě, nemalá pozornost se soustředí zejména na očekávané SUV, které bude dozajista představovat obrovskou senzaci.

Zpět
Sdílet
Diskuse