Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2017 14:37
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Uprostřed Atlantského oceánu objevili potopenou legendární nacistickou ponorku. Znáš ji z filmu Dobyvatelé ztracené archy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na dno klesla ještě v roce 1942.

Němci během druhé světové války dokázali díky svým ponorkám terorizovat aktivity Spojenců ve světových mořích a oceánech a jedna z nich se stala legendární díky své sestře. Její název zní U-581 a tato nacistická ponorka se do povědomí veřejnosti dostala díky tomu, že se její identická sestra objevila v kultovních filmech Das Boot a poté i Dobyvatelé ztracené archy pod taktovkou Stevena Spielberga. Naše potopená ponorka však během natáčení těchto filmových pokladů smutně čekala na dně Atlantského oceánu až do momentu, dokud ji po dlouhých desetiletích výzkumníci opět objeví.


Na dno klesla ještě v únoru roku 1942 nedaleko Azorských ostrovů, které patří Portugalsku a nacházejí se přibližně 1 500 kilometrů od evropské pevniny, přičemž výzkumníci z organizace Rebikoff-Niggeler Foundation začali své pátrání ještě na jaře loňského roku. Několik měsíců pročesávali oblasti pod vodní hladinou, aby ponorku nakonec objevili ještě v září, ale řekli si, že veřejnost o tomto objevu informují až tehdy, kdy si budou na sto procent jisti, o jakou ponorku jde. Objevené plavidlo zvládlo za deset let své aktivní vojenské služby potopit jednu britskou loď a tento počet měl v osudný únorový den ještě stoupnout, jenže ponorku zahlédla britská posádka loďi Westcott a její kariéru nakonec ukončila hloubková nálož, při jejímž výbuchu zemřeli čtyři členové posádky a ponorka se přelomila na dvě části.



Ponorka na záběru z filmu Dobyvatelé ztracené archy


Domů
Sdílet
Diskuse