Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2017 17:32
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Rodina, která v roce 2017 nechce za potraviny utratit ani korunu. Neobvyklou výzvu spustila synova celiakie

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jak obrátit život své rodiny naruby.

Každý rok utratíme za jídlo tisíce korun a často si ani neuvědomujeme, že nás společnosti krmí tím, co nám ve skutečnosti ani neprospívá. Uvědomil si to i manželský pár z Nového Zélandu, když si jejich nejmladší syn Ashton začal stěžovat na to, že mu je po každém druhém jídle špatně a cítí se pod psa. Vyšetření ukázalo, že Ashton trpí celiakií a nemůže jíst ani mléčné výrobky, což Lydii a Matta nastartovalo k tomu, aby výrazně změnili rodinný jídelníček. Ba co víc, změny nezůstaly jen u samotného jídelníčku, ale Lydia svého manžela přemluvila k tomu, že by v roce 2017 mohli zkusit žít, aniž by za jídlo přímo utratili byť jen jedinou korunu.

Rodina, která v roce 2017 nechce za potraviny utratit ani korunu. Neobvyklou výzvu spustila synova celiakie
Zdroj: someecards

Přestalo ji bavit to, že si u každého produktu musela po přečtení složení hledat na internetu ingredience, o nichž nikdy v životě neslyšela a většinou i tak šlo o cosi, co zdraví rozhodně neprospívalo. V rámci své nové výzvy si v zahrádce začali pěstovat vlastní ovoce a zeleninu, přičemž si pořídili i slepice a radují se z vlastních vajíček. Lydia se následně začala naplno věnovat vaření, umývání a pěstování všeho možného, ​​takže si zanedlouho uvědomila, že toho dokáže vypěstovat mnohem víc než její rodina zkonzumuje. Rozhodla se proto získávat běžné potraviny třeba v domácnosti tak, že přebytečnou úrodu nabízí výměnou za jiné potraviny, které momentálně potřebuje, vyměňuje například napečené koláče s přáteli a v neposlední řadě získává mimo jiné i potraviny díky zmiňované práci. Lidem z okolí se ochotně stará o zahrádky a dostává za to část úrody. Sama už zjistila, že přesvědčit vlastní děti, aby se přizpůsobily a žily zdravěji, není jednoduché a párkrát už byly téměř rozhodnutí, že výzvu ukončí, ale přece jen pokračují. 


Domů
Sdílet
Diskuse