Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2017 14:22
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Audi to na autosalonu v Ženevě roztočí. Údajně poznáme i více než 600koňový model RS Q8

TECH
Uložit Uložené

Na nejvyhledávanějším autosalonu uvidíme nejen RS3 Sportback, RS5 Coupé, ale pravděpodobně i RS Q5 či dokonce RS Q8.

Automobilová událost roku, tedy autosalon v Ženevě, nezadržitelně klepe na dveře a my se tak stále více dozvídáme to, jaké novinky můžeme s jistotou očekávat. V případě německé prémiové značky Audi toho připadá v úvahu opravdu hodně, s jistotou ale víme, že kromě zcela nové generace A/S5 (Sportback) a (S)Q5 uvidíme i faceliftovanou RS3. Kromě těchto modelů, které nám automobilka již před časem ukázala, přicházejí v úvahu i jiné, podstatně atraktivnější novinky. Na luxusní a už opravdu dlouho očekávanou novou generaci A8 si ještě chvíli počkáme, podle posledních zákulisních informací ale pod září reflektorů v Palexpu vůbec poprvé spatří světlo světa vrcholné modely RS5 Coupé a RS Q5. Jenže, aby toho nebylo málo, podle všeho dojde i k odhalení úplné novinky, a to RS Q8! Ano, pokud se tak opravdu stane, půjde „jen“ o koncepční podobu, jak jsme vás ale už nedávno informovali, Q8 jako taková se od dosud představeného vyhotovení bude lišit navenek jen minimálně. Zajímavostí však je, že dosud se sice otevřeně mluvilo o sportovní verzi SQ8, která by po vzoru SQ7 disponovala 435koňovým naftovým osmiválcem, téma vrcholného modelu s plaketami RS ale dosud otevřená nebyla.

Audi to na autosalonu v Ženevě roztočí. Údajně poznáme i více než 600koňový model RS Q8
Zdroj: xtomi.blogspot.sk

 

Na druhou stranu, šéf oddělení Audi Sport Stephan Winkelmann se nedávno nechal slyšet, že v blízké budoucnosti dojde k značnému rozšíření palety RS modelů, což jde ruku v ruce s tím, že potvrzená je už i verze RS5 Sportback, která dosud neexistovala. Právě ženevský autosalon tak má být místem, kde ingolstadtská značka vyloží karty na stůl. Pokud jde o SUV RS Q8, pod jeho masivní přední kapotou má trůnit 4litrová, dvakrát přeplňovaná V8 s výkonem minimálně 600 koní, čímž bude docíleno, že Audi (konečně) postaví konkurenci proti špičkovým modelům BMW X6 M a Mercedes-AMG GLE 63 Coupé. Říci přitom musíme, že příchod tohoto monstra nepřímo naznačuje i koncernové Lamborghini – chystaný Urus bude po stránce techniky v podstatě převlečenou RS Q8.

Ta má mimochodem dokázat akcelerovat na stovku pod 5 sekund a problém by jí dělat neměla ani maximální rychlost přes 300 km/h. Samozřejmě, chybět nebude legendární pohon quattro, zatímco o řazení se bude starat 8stupňová automatická převodovka. Součástí výbavy bude dozajista i sportovní zadní diferenciál či vektorování točivého momentu. Po designové stránce můžeme v této chvíli o detailech jen spekulovat, s největší pravděpodobností se ale dočkáme muskulaturních tvarů, až 23" disků a Matrix-LED technologie. Máme se rozhodně na co těšit, což v konečném důsledku potvrzuje i počítačová vizualizace ze strany známého nezávislého automobilového grafika. X-Tomi nám tedy přináší jakous takous představu, co máme asi očekávat. V každém případě, jak ukázal samotný koncept Q8 v Detroitu, Audi se značnou měrou snaží nejen o rozšíření portfolia, ale i o sesazení konkurence v nových segmentech .

Zpět
Sdílet
Diskuse