Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2017 15:37
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Udivující případ z Česka. O vzácné SLR se bijí tři strany, ale už 6 let chátrá pod širým nebem

TECH
Uložit Uložené

Začarovaný kruh v Praze nemá konce ani po dlouhých letech.

Mercedes-Benz SLR McLaren patří rozhodně mezi to nejexkluzivnější, co německá prémiová automobilka (ve spolupráci s Brity) stvořila. Od roku 2003, kdy začala osmiletá produkce, bylo vyrobeno jen pár tisíc kusů, jejichž cenovka se v těch dobách pohybovala na úrovni od přibližně 12 milionů korun. Pod jeho dlouhatánskou kapotou bublá 5,4litrová V8 s výkonem 460 kW/626 koní. Takovou specialitku najdeme relativně početně zastoupenou i u nás. Ve spojení s SLR se však váže skutečně šokující případ jednoho z exemplářů. V Praze totiž už dlouhých šest let pod širým nebem na odlehlém parkovišti chátrá bílé SLR s českými značkami. Nejde přitom o žádné zapomenuté vozidlo bez majitele, právě naopak, o jeho minulosti se mluví dodnes a zálusk si na něj dělá hned několik stran. Následující „příběh“ nedokážeme s jistotou označit za zcela pravdivý, v každém případě, několik informací a skutečností nasvědčuje, že věci se mají následovně. 

Vozidlo se do České republiky dostalo jako ojetý automobil, který koupil známý český fotbalista pro svou partnerku. Krátce nato, co u něj jeho polovička zapózovala a fotografii zveřejnila na internetu, se záběr měl dostat až k osobě, která takový supersport vlastnila, ale mezitím jí byl odcizen. Podle bližšího zkoumání a pátrání po původu a dané specifikaci se nakonec (údajně) zjistilo, že první majitel se nemýlil a opravdu šlo o jemu ukradený exemplář. To, že by se do krádeže měl přímo zaplést český sportovec, se nepotvrdilo, pravdou ale zůstává, že nepřímo její součástí opravdu bohužel byl. Koupit kradený automobil není v dnešní době nic neobvyklého, ale o to horší je, když se to dozvíte až časem a chtějí vám ho vzít. Něco takového postihlo i veřejně známého Čecha, a to již v roce 2011, jelikož se o celý případ začaly pochopitelně zajímat české úřady a policie, která vůz zadržela. Pokud si ale myslíte, že tím pádem došlo i k vysvětlení a vyřešení, mýlíte se.

Udivující případ z Česka. O vzácné SLR se bijí tři strany, ale už 6 let chátrá pod širým nebem
Zdroj: www.facebook.com

Uběhlo dlouhých 6 let, ale případ nebyl do dnešního dne uzavřen. Za normálních okolností policií zabavené vozidlo většinou putuje k majiteli, kterému bylo ukradeno, jenže v tomto případě mimořádně vzácný Mercedes-Benz SLR McLaren zarůstá trávou a čelí různým klimatickým změnám, protože již několik let chátrá na opuštěném nekrytém parkovišti. Problémem je totiž historie vozidla – prvotní majitel si tuto exkluzivitku opatřil na leasing, čímž se ve výsledku dostáváme do jakéhosi začarovaného kruhu se třemi zúčastněnými stranami, které nechtějí přijít o „svůj“ majetek. Kromě prvního a druhého majitele do hry tím pádem vstupuje i leasingová společnost, no a vypadá to tak, že dosud nebylo nalezeno řešení, jak a v čí prospěch případ uzavřít. V největším profitu je nepochybně osoba, která stojí za krádeží, překvapivé ale je, že dosud se k ní očividně dostat nepodařilo, a to i přesto, že se nebavíme o nějaké běžné oktávce. 

Mohlo by se zdát, že tam, kde se tři „bijí“, vyhrává ten čtvrtý, tedy česká policie. Ta sice vozidlo zabavila, ale nejenže o něj nemá zájem, ale ani se o něj svědomitě nestará. Podstatou je, že zatímco již několik let probíhá neúspěšné řešení celé kauzy, nejvíce na to doplácí samotné auto. Jeho tržní cena se v dnešní době moc neliší od té ceníkové, SLR za několik milionů je však doslova opuštěné a odkázáno osudu. Svědčí o tom i nejnovější záběry, které pocházejí z dílny českého magazínu ProDriver.

Domů
Sdílet
Diskuse