Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2017 13:56
Čas čtení 0:00
Jan O.

Uber si v Brně možná dlouho neužijeme. Je nelegální a chceme podat žalobu, tvrdí vedení města

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Brněnští politici chtějí dopravní aplikaci žalovat.

Před nedávnem jsme vás informovali, že se téměř všemi milovaná aplikace Uber rozšiřuje i do Brna. V posledních dnech se však karta obrátila a vedení města Brna se postavilo na stranu taxikářů, kteří tvrdí, že konkurenční Uber porušuje zákon. Řidiči této alternativní taxislužby totiž nemusí vlastnit žádnou licenci ani označení vozidla, což bere město jako porušení zákonu i městské vyhlášky o označení taxi vozidel. Brněnští taxikáři také protestují, že absolutně nejsou schopni konkurovat cenou, která je při používání Uberu několikrát nižší.

Vedení jihomoravského města uvedlo, že má pro taxikáře pochopení a primátor města Petr Vokřál řekl, že žádné nelegální aktivity podporovat nebude. Je tedy logické, že vedení města chce žalovat Uber, ovšem neví, kde začít a koho vlastně žalovat. Taxikáři také chtějí, aby do rozhodnutí soudu Brno nadobro aplikaci zakázalo. To ale primátor odmítl a řekl, že je nejdříve potřeba nechat si pár dnů a zjistit, zda je možné podání žaloby.

Uber si v Brně možná dlouho neužijeme. Je nelegální a chceme podat žalobu, tvrdí vedení města
Zdroj: Flickr/freestocks.org

Od rozšíření aplikace i do druhého největší města České republiky vznikla mezi taxislužbami a Uberem opravdová válka. Taxikáři si například přes aplikaci několikrát přivolali jedno z aut a poté kontaktovali policii o „nelegálních“ praktikách. Jeden z řidičů Uberu také našel své auto s propíchnutou pneumatikou a uraženým zrcátkem. Vedoucí odboru brněnské dopravy Vladimír Bielko dokonce metaforicky přirovnal provozování služby k řízení bez řidičského průkazu.

Aplikace Uber funguje v Praze už něco málo přes dva roky a za tu dobu se také stala velmi žádanou a oblíbenou. V Brně hned první týden aplikaci otevřelo deset tisíc lidí a i přes kritiku, že řidiči nejsou tak rychlí jako v Praze, se aplikace setkala hlavně s chválou, a to většinou díky ceně. Pro nás běžné smrtelníky, kteří služeb Uberu rádi využijí, tedy nezbývá než jen čekat a doufat, že se situace vysvětlí a Uber bude moci i nadále fungovat.

Domů
Sdílet
Diskuse