Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2017 23:42
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Etna se probudila! Největší evropská sopka chrlila lávu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Úžasné přírodní divadlo ze Sicílie.

Italský Národní ústav geofyziky a vulkanologie (INGV) dnes oznámil velmi zajímavou a částečně i znepokojivou zprávu. Etna, největší evropská sopka, se dnes opět probudila a začala chrlit lávu. Etna je jedna z nejaktivnějších světových sopek, ale celá její aktivita většinou spočívá v tom, že dokola chrlí popel, a když začne vytékat láva, vždy jde o vzácnou a velkou událost. Tentokrát však naštěstí nebyl nikdo v nebezpečí, Etna dala o své plánované aktivitě vědět již asi před dvěma týdny a několik lidí bylo z její blízkosti evakuováno. Velké nebezpečí dnes nehrozilo a popel neovlivnil ani leteckou dopravu v nedalekém městě Catania.

 

Etna je vysoká 3329 metrů a jde o nejvyšší evropskou sopku – její výše se však mění v důsledku erupcí. Erupce Etny jsou většinou klidné, láva jednoduše vyteče přes jeden z kanálů a spálí několika farmářům jejich úrodu. Dnešní výtok se rozhodně nedá srovnat s katastrofickým výbuchem v roce 1669, kdy zemětřesení sopku na boku doslova roztrhla. Z trhliny se následně valila láva téměř dva měsíce, která za pár minut spálila na popel přilehlé městečko Nicolosi a následně ještě další dvě města plus několik vesnic. Další významná erupce se stala v roce 1928, tentokrát bylo zničeno městečko Mascali. V roce 2002 zase Etna vyprodukovala mračna natolik výrazná a velká, že byla vidět z druhé strany Středozemního moře a dokonce i z vesmíru. Další výbuch se stal v roce 2007, tentokrát však bez jakýchkoliv úmrtí. Etna má erupce zhruba každé dva roky, a pokud jsou všichni v bezpečí, vždy jde o skutečně úchvatné divadlo.

Živé přenosy by měly být funkční až do skončení erupce, pokud některý z přiložených nefunguje, livestream najdeš na Facebooku italských záchranných složek, které vše z blízkosti zachycují.

Domů
Sdílet
Diskuse