Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2017 17:08
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Pytláci zabili ikonického 50letého slona Sataa se vzácnými kly. Jeho druh postupně vymírá, zbývá už jen 25 jedinců

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pytláci se nezastaví před ničím.

Obyčejní sloni mají mohutné kly, avšak existuje kategorie slonů žijících zejména v Keni, jejichž kly dosahují mnohem větší délku a prakticky se jimi dotýkají až země. Naneštěstí, lidská aktivita a další přírodní podmínky způsobily, že na světě ještě před pár týdny zbývalo jen 26 posledních jedinců nazývaných v angličtině „giant tuskers“. V roce 2014 zemřel slon se jménem Satao ve věku přibližně 45 let, a tak dostal jeho jméno další sloní kolega. Společně s přibližně 15 sloními kamarády žil v národním parku Tsavo, ale jeho život nedávno skončil, když ho našli mrtvého s otráveným šípem zapíchnutým v jeho těle.

Satao II byl podle místních ochranářů mimořádně společenským slonem a lidé se k němu mohli přiblížit i přesto, že si toho ve svém životě vytrpěl dost. Zažil nespočet suchých období, kdy sotva přežíval, ale nakonec prožil až 50 spokojených let a zabili ho až pytláci. Tělo mrtvého slona bylo naštěstí zajištěno předtím, než ho dostali do rukou pytláci, a tak se nestihli zmocnit slonoviny, přičemž dva kly mrtvého ikonického slona měly dohromady hodnotu kolem 6,7 milionu korun. Ochranáři v Keni jsou často ochotni nasazovat vlastní životy, aby ochránili tato vzácná zvířata, a i když nedokázali zabránit smrti tohoto sloního velikána, za svou práci si zaslouží obrovskou úctu.




Domů
Sdílet
Diskuse