Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2017 17:56
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Americká CIA má na krku problémy. Unikly tajné dokumenty o tom, jak hackují smartphony, počítače a televize

TECH
Uložit Uložené

Noční můra George Orwella.

To, že některé státní agentury USA nehrají čistou hru, víme již od roku 2013, kdy bývalý zaměstnanec americké NSA zveřejnil pořádnou kopu přísně tajných dokumentů o tom, jak nejen dokáží sledovat, ale i jako odposlouchávali nebo sledovali komunikaci mezi dvěma, respektive více elektronickými zařízeními téměř kdekoli na světě – každý hovor, odeslanou nebo přijatou krátkou textovou zprávu a problém nepředstavuje ani e-mailová schránka kohokoli, na koho zaměří svou pozornost. A to i bez soudního povolení, které se rozdává na základě podloženého podezření, že dotyčný hazarduje se zákonem. Nyní navíc, několik let po odvážném činu Edwarda Snowdena, přišla řada na další náklad uniklých dokumentů, za kterými nestojí nikdo jiný než kontroverzní web stránka WikiLeaks.

Tentokrát bude řeč o CIA a jejích sofistikovaných prostředcích k jednoduchému získávání vzdáleného přístupu do jakéhokoliv iPhonu, Android smartphonu, počítače s operačním systémem Windows nebo dokonce takového inteligentního televizoru připojeného k digitální dálnici. Únik pod názvem Vault 7 obsahuje první porci informací, kde se zmiňují nekalé praktiky, vlastní nástroje, konkrétní způsoby nebo dokonce speciální tým složený ze špičkových hackerů a vývojářů, kteří měli za úkol vytvářet výše zmíněný škodlivý software sloužící k nepozorovanému nabourávání se do vybraných zařízení jejich cíle. Tým se jmenuje Mobile Devices Branch, zkráceně MBD a pod palcem prý může mít i některé sociální sítě či dokonce populární mobilní aplikace jako WhatsApp, kde nás neochrání ani šifrování. Celkově tak máme k dispozici něco přes 8 tisíc dokumentů z archivu Central Intelligence Agency, včetně jmen tajných agentů.

V dokumentech pokrývající roky 2013 až 2016 se zmiňuje i to, že pokud jednou získali vzdálený přístup, například, do iPhonu, mohli kdykoli aktivovat jeho mikrofony a kamery, díky čemuž pak logicky získali hlasový nebo vizuální záznam z místa, na kterém vůbec nemuseli fyzicky být . To vysvětluje, proč měl Mark Zuckerberg přelepenou webkameru a mikrofony na svém MacBooku. O mohutném úniku citlivých informací CIA už stihlo napsat několik předních webů, mezi nimiž nechybí ani The New York Times. Otázkou ale je, co nového se asi tak dozvíme v další várce avizovaných dokumentů.

Domů
Sdílet
Diskuse