Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2017 20:42
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

10 důvodů, proč jsou drony užitečnými pomocníky v moderním 21. století

TECH
Uložit Uložené

Rozhodně to není jen hračka pro děti.

Vlna rozruchu kolem dronů začala relativně nevinně, prostřednictvím dětských hraček. Ty však nedokázaly zápasit ani s povětrnostními podmínkami a po jejich rozšíření do obchodních řetězců si stále více domácích konstruktérů začalo pohrávat s myšlenkou vytvoření vlastního, odolného zařízení s dlouhou výdrží. Netrvalo dlouho a dnes můžeme vidět tyto drobné bezpilotní letouny na každém rohu stejně jako po celém světě přibyly zákony v podobě regulačních pravidel pro jejich používání. Některé státy jejich volné používání dokonce zakazují a protože jejich potenciál může nadělat velké škody, je logické, že politici neuvažovali o tomto technologickém výdobytku jako o zábavě s dálkovým ovladačem pro ty nejmenší. Zde je 10 efektivních způsobů, jak drony využít ve 21. století.

 Čištění elektrického vedení

Začneme zřejmě tím nejméně předvídatelným. Dron s plamenometem asi nebude nejbezpečnější způsob zábavy s jakým se setkáte, avšak i takové zařízení si dokáže najít uplatnění v čínské společnosti sídlící v Xaingyangu. Problémy se znečištěním elektrických vedení odpadem jsou v Číně na denním pořádku a nejednou způsobují nechtěné výpadky elektrické energie. Dosud museli tento bordel odstraňovat přímo zaměstnanci, přičemž šlo o časově náročnou a nebezpečnou práci. Dnes už jen pověření lidé zapnou upravený DJI S1000 vybavený kvalitním plamenometem a vypálí plastový či jiný odpad z bezpečné vzdálenosti.

Doručování balíků

Relativně nedávno jsme vás informovali o vůbec prvním oficiálním doručeném balíčku službou Prime Air od společnosti Amazon a také jsme se zamysleli, jak by tato forma dopravy usnadnila starosti kurýrním službám ve větších městech. Kromě Amazonu však tento koncept oslovil i několik dalších doručovacích firem a teprve před pár týdny představil UPS propracovanou myšlenku takové dopravy využitelnou v praxi. Ve zkratce bude každé kurýrní vozidlo vyzbrojené upraveným dronem, který bude vyřizovat zásilky současně s řidičem. Zatímco řidič bude řešit balíček na Karlově náměstí, dron si odběhne na Václavák a následně se opět vrátí do dokovací stanice umístěné na střeše typické černé UPS dodávky. Minulý rok v Evropě také probíhalo testování autonomní dopravy službou DHL, bližší informace o jejich pokrocích a zavedení do praxe bohužel nemáme.

Pomocník policie

Ani policie v České republice se nebojí inovací a už loni vybavila některá terénní vozidla drony pohybujícími se v cenové kategorii 270 tisíc korun až 1,35 milionu korun, což rozhodně není málo. Seznamte se s BRUSem - bezpilotním rotorovým univerzálním systémem. Technicky nabité zařízení obsahuje termovizi, kameru s nočním viděním a obyčejnou kameru, přičemž jeho dálkové ovládání je aktivní až do vzdálenosti 10 kilometrů. Bonusem je streamování aktuálního obrazu v reálném čase v maximálním rádiusu 5 kilometrů. Jejich využití spočívá především v méně přístupném terénu, při pátracích akcích a dokumentování živelných pohrom.

10 důvodů, proč jsou drony užitečnými pomocníky v moderním 21. století
Zdroj: www.pina.cz

Zemědělství

Přínos bezpilotních letadélek pro zemědělství je neskutečný. Jejich záběr je natolik široký, že dokáže v nadcházejících letech zajistit výrazný pokles cen všeho, co s tímto odvětvím souvisí. Portál patřící univerzitě MIT sepsal několik možností jak využít drony na poli či farmě a zdá se, že přicházejí velké změny. Například v případě setí se prokázalo, že použitím dronů klesnou náklady až o 85 % a úspěšnost uchycení zárodku stoupne až o 75 %. Stejně prospěšné budou v případě postřiku, který by měl urychlit celý proces až pětinásobně a díky skvělé analýze povrchu zajistit, že chemické látky neproniknou do podzemních vod. Jinak řečeno, spotřeba postřiku a náklady na celý proces půjdou rapidně dolů. Nesmíme také zapomínat na detailní 3D mapování terénu, které budou mít zas a znova na svědomí tito drobní pomocníci.

10 důvodů, proč jsou drony užitečnými pomocníky v moderním 21. století
Zdroj: dronelife.com

Inspekce v průmyslu

A když jsme už u mapování terénu, statistika říká, že až 42 % stavebních firem využívá na stavbě drony k lepšímu a hlavně dálkovému sledování momentálního stavu na pracovišti. Usnadnit zmatek na obrovských plochách a mít přehled nad tím, kdo a co se momentálně nachází na tom či onom místě zajistí nejlépe právě drony a ne stavbyvedoucí s vysílačkou, který se bude honit po stavbě a monitorovat situaci vlastníma očima. Také musíme zmínit ropného giganta Shell využívajícího drony osazené snímači plynu pro inspekci ovzduší v areálu a také kontrolu zaměstnanců.

Profesionální nahrávání

Kromě lokálních fotografů roztroušených po menších městech si samozřejmě pořídily drony i větší studia a televize včetně britské televizní stanice BBC. Ta se rozhodla po 10 let uvést pokračování legendárního seriálu Planeta Země nebo také Planet Earth, který v roce 2006 doslova fascinoval filmový svět a práva na jeho vysílání odkoupily stanice ve více než 130 zemích. Dnes si první sérii můžete zhlédnout i na Netflixu, ale co je důležité, BBC odvysílalo loni druhé pokračování a už zanedlouho bude k dispozici ve 4K rozlišení na Blu-ray. Mnoho scén je filmováno právě drony osazenými profesionálními 4K kamerami, které by se za jiných okolností dostávaly do výšek jen těžko. V současné době se tak bezesporu staly neodmyslitelnou součástí "filmařiny".

 

Sledování pytláků v národních parcích

Když už jsme u těch zvířat, jednou z možností jak nerušit zvířata při jejich přirozeném životě a zároveň na ně dávat z dostatečné vzdálenosti pozor, je použití dronů jako sledovacích zařízení na hlídkování možných útoků ze strany neustále číhajících pytláků. Zejména v Africe je pytláctví na vysoké úrovni a proto se ve dvou národních parcích rozhodli využívat drony s termovizí dálkově připojené k operativnímu vozidlu, ve kterém zaměstnanec neustále kontroluje dění v relativně opuštěných parcích. Dalšími příklady je monitorování nezákonného rybolovu v Belize nebo přehled nad orangutany v Indonésii. Drony jsou pro ochranáře momentálně bezkonkurenční řešení a stále je zde velký potenciál pro jejich zlepšení, například vynalezením futuristických baterií s velkou výdrží.

Dopravní prostředek v Dubaji

Kde jinde než v Dubaji bychom se nejpravděpodobněji dočkali tohoto způsobu dopravy. Zpráva o blížícím se zahájení autonomní dopravy přímo v oblacích se objevila teprve minulý měsíc, přičemž toto město boháčů plánuje celý program odstartovat už v létě 2017. Jednoduše si nastoupíte, zadáte cílovou adresu a bezpilotní soukromé letadlo se o všechno postará. 50kilometrový dojezd a maximální rychlost 100 kilometrů za hodinu dokonale vyhoví městským požadavkům a kdo ví, možná bude do roka a do dne město plné létajících dronů.

10 důvodů, proč jsou drony užitečnými pomocníky v moderním 21. století
Zdroj: www.mirror.co.uk

Internetové pokrytí

Ne všichni máme po ruce rychlý optický internet a podle světových statistik až 60 % světové populace nemá stále možnost připojit se do této nejznámější sítě. Vytvářet fyzické kabelové spojení pro domácnosti by však byl běh na extrémně dlouhou a řekli bychom až nemožnou trať a jedním z nejlepších řešení je použití bezpilotních dronů s masivním rozpětím křídel poháněných solární energií. Už v druhé polovině minulého roku proběhl zkušební test projektu, který zastřešuje samotný Facebook. S rozpětím křídel srovnatelným s Boeingem 737 dokáže toto tenoučké letadélko kroužit nad rozvojovými zeměmi až 3 měsíce (teoreticky by dokázalo ve vzduchu vydržet nepřetržitě), přičemž jeden stroj poskytne připojení pro kruhovou oblast o průměru neuvěřitelných 60 kilometrů. V prosinci jim sice jeden z dronů havaroval, každopádně, projekt se dostává po více než 2 letech do finále a snad již brzy naplní očekávání. 

10 důvodů, proč jsou drony užitečnými pomocníky v moderním 21. století
Zdroj: Facebook

Sledování Ziky

V rámci potenciálního souboje technologických gigantů o lepší svět ani Microsoft nezahálí a svou troškou přispívá ke zlepšení monitorování virů, konkrétně jde o známý "neduh" Zika. Společnosti se podařilo vyvinout elektronické pasti lapající nakažený hmyz spolu se zaznamenáváním aktuálního počasí, tedy teploty či vlhkosti vzduchu. Shromážděné údaje se bezdrátově posílají do centrálního výpočetního střediska a jelikož se tyto pasti často osazují na nedostupná místa, bylo by vhodné, aby se přepravily rychle a ekonomicky nenáročně. No a právě nato poslouží drony, které budou mít také zabudovaný systém monitorování aktuálního stavu hmyzu v přidělené oblasti. Včasné varování by mohlo předcházet možné epidemii.

10 důvodů, proč jsou drony užitečnými pomocníky v moderním 21. století
Zdroj: Microsoft
10 důvodů, proč jsou drony užitečnými pomocníky v moderním 21. století
Zdroj: Microsoft
Domů
Sdílet
Diskuse