Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2017 23:13
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

5 důvodů, proč i tvůj autobus má zpoždění či vůbec nepřijíždí. Podílíme se na tom i my

ZAJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložit Uložené

Ne za každé zpoždění hned může řidič.

Pokud jsi z většího města, určitě se ti často stává, že tvůj spoj má prostě zpoždění nebo nejlépe, vůbec nepřijede. Následuje vlna nenávisti a nadávek směřující na adresu místního dopravního podniku, který za dané prodlení často vůbec nemusí. Někdy si to však odnese i řidič následujícího spoje, který se situací vůbec nemá nic společného. Jaké jsou tedy důvody, že je hromadná doprava stále v prodlení?

5 důvodů, proč i tvůj autobus má zpoždění či vůbec nepřijíždí. Podílíme se na tom i my
Zdroj: Jakub Kelo

Když jsou zácpy

Dobře, nemusíš být právě génius, abys první důvod věčného zpoždění dokázal odhalit. Skutečně jsou jím zácpy, jimiž trpí zejména Praha. Jako řešení se nabízejí BUS pruhy, tedy pruhy vyhrazené pouze pro autobusovou a trolejbusovou dopravu (a případně taxi). I když je to obrovská pomoc, faktem zůstává, že se zpoždění sníží jen částečně. Ve špičce cestuje lidí více, déle se stojí na zastávkách a provoz je hustší. Navíc, mnoho semaforů na křižovatkách může být v jiném režimu, než je po zbytek dne.

Když ti porouchané vozidlo pokazí den

Tento aspekt povětšinou záleží na kvalitě vozového parku daného města, v Praze se jeho obnova konala jen před pár lety a je to vidět. Každopádně, je běžnou realitou, že autobus, na který čekáš, místo zastavení na zastávce jen profrčí kolem, přičemž mu na předním transparentu svítí “porucha vozidla“. Druhým důvodem může být takzvaná mimořádná událost. Nebo tedy, když si někdo v autobuse rozbije hlavu, vše se musí sepsat a další spoj prostě nepojede. Takové věci však řeší takzvaná záložní vozidla (v různých městech se to různé jmenuje), a tedy když se nějaký autobus rozbije, rychle jde dělat spoj místo něj. Bohužel, záložní vozidlo se často vůbec nedostaví, protože už jezdí místo jiného autobusu, případně zpožděně, protože cestuje z druhého konce města.

5 důvodů, proč i tvůj autobus má zpoždění či vůbec nepřijíždí. Podílíme se na tom i my

Když není dost vozidel

Když jdeš ráno náhodou kolem nějaké vozovny a vidíš ji totálně vybrakovanou. Všechna vozidla jsou venku a přece jich není dost. A i toto může být důvodem, proč ti spoj vůbec nepřijede - prostě tam nebylo co vypravit. Často se to děje nárazově, obvykle v mrazivé zimě, během horkého léta nebo v nepříznivé finanční situaci, kdy si dopravní podnik prostě nemůže dovolit nakupovat náhradní díly. Smířit se tak budeš muset s tím, že pár spojů nejbližší dny prostě nepojede.

Když se u tebe nic nepokazilo, ale ten bus i tak nepřijíždí

Pokud se žádné vozidlo na tvé lince nepokazilo, nikde není vidět žádnou zácpu, ale tvůj spoj i tak nepřijíždí, může to být z tohoto důvodu. Pokud se stane nějaký fakt velký problém, například, že se kvůli rozbité tramvaji ucpe celá trať, musí je nahradit autobusy. Například i ten, který měl tobě přijet. Při akutních situacích se obvykle stahují autobusy, které jsou blízko a jezdí na linkách, kde spoj jezdí velmi často, aby cestující výpadek tolik nebolel.

Když za všechno mohou lidé

Ano, na zpoždění spojů se podílíme i my. Například, když dobíháme na autobus či tramvaj. V některých západních městech semafory automaticky upřednostňují vozidlo hromadné dopravy, v Česku to funguje maximálně u tramvají. I kvůli tomu může pár sekund na zastávce navíc odstartovat nekončící sérii červených světel na semaforu. Stejně zdržuje, když se postavíš před dveře a lidé ještě vystupují, přičemž nemají kam uhnout.

5 důvodů, proč i tvůj autobus má zpoždění či vůbec nepřijíždí. Podílíme se na tom i my
Zdroj: Martin Žarnovický
Domů
Sdílet
Diskuse