Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2017 10:15
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Obyvatelé vracející se do okolí Fukušimy bojují s radioaktivními divočáky. Bez lidí měli v oblasti ráj a neváhají zaútočit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Žádná radioaktivita, velkým problémem v okolí Fukušimy se stali divočáci.

Před šesti lety zasáhla pobřeží Japonska přílivová vlna tsunami a nadělala řadu problémů, které vyvrcholily havárií v jaderné elektrárny Fukušima. Od té doby už sice uplynulo dost let, ale samotná elektrárna stále není zcela stabilizovaná, protože se nedávno objevily zprávy o tom, jak tam přítomna radiace ničí jednoho průzkumného robota za druhým a ani nechceme vědět, kolik kontaminované vody a dalších látek již bylo vypuštěných do moře. Na druhou stranu, do širšího okolí Fukušimy se postupně začínají vracet někteří původní obyvatelé.

Město Namie zažívá návrat malé skupiny původních obyvatel, kterým domov chyběl natolik, že ho navštěvovali i tehdy, když to možná nebyl nejlepší nápad. Japonská vláda koncem března zruší evakuační příkazy a obyvatelé se budou moci postupně vracet, protože jim už nebude ze strany elektrárny hrozit žádné nebezpečí, jenže Namie i další tři města v oblasti momentálně trápí jiný problém. Ještě před lety, když byli místní obyvatelé nuceni opustit své domovy, se do míst pomalu dostávali kanci a nepřítomnost člověka jim celkem vyhovovala, protože si žili v klidu a samotě. Divočáci byli dlouhodobě vystavováni radioaktivnímu záření, i když mnohonásobně nižšímu než zvířata u Černobylu, a pro lidi vracející se domů představují nebezpečí, protože už se objevilo několik případů, kdy divočák na člověka zaútočil. Muži proto vytvořili 13členný tým, který se v pravidelných intervalech do oblasti vrací a připravuje na divočáky pasti, díky čemuž je pak najdou v klecích a mohou je nechat bezpečně utratit, aby lidem neznepříjemňovali život. Během necelých 12 měsíců bylo utraceno a zastřeleno až 300 divokých prasat, a tak se zdá, že jejich počet pomalu klesá a divoká radioaktivní zvěř už zanedlouho nebude žádnou hrozbou.




Domů
Sdílet
Diskuse