Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2017 10:22
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Sportovní, stylové a zároveň vůbec nejluxusnější Audi se začíná rýsovat. Nový model SQ8 poznáme brzy

TECH
Uložit Uložené

Kromě nové RS5 Audi přineslo do Ženevy majestátní SUV.

Audi nás poslední dobu doslova zaplavuje několika koncepčními vozidly, z nichž nejvíce rozšířeným typem je nové SUV. Není totiž žádným tajemstvím, a to už nějaký ten rok, že v Ingolstadtu chystají rozšíření portfolia o sportovně-stylový model tohoto segmentu. Pravdou však je, že zprvu se mluvilo o modelu Q6, poslední rok je ale hlavním tématem nový model Q8. Ten se má stát nejen hierarchicky největším SUV značky, ale zároveň má jít o vůbec nejluxusnější Audi. My jsme vám již ostatně koncept tohoto druhu představili, protože svou světovou premiéru si odbyl na lednovém autosalonu v Detroitu, o pár měsíců nato se ale v Ženevě zjevil nový počin, který má chystaný model ještě více přiblížit. Tentokrát jde o studii modelu Q8 Sport, tedy sportovnější a agresivnější tvarované křivky zasazené do výraznější oranžové barvy. Jak už asi tušíte, díváte se na předobraz nové SQ8, jejíž příchod je více než jasný, přičemž jak vám řeknou v samotném stánku, i když jde momentálně jen o koncept, od sériové podoby se navenek liší prakticky možná jen robustnějším bodykitem.

Dokonce i futuristicky vypadající interiér by se do produkční podoby měl přetavit jen s drobnými změnami. Ba co víc, pokud jde o hlavní rysy a koncepci rozložení jednotlivých prvků, prakticky identickým řešením bude disponovat i zcela nová generace A8, kterou bychom měli poznat ještě v průběhu tohoto roku. Jelikož jde v tomto případě o model s dodatkem Sport, většinová pozornost se obrací za masivní přední masku. Tam najdeme 3litrový benzínový šestiválec s výkonem 445 koní, roztáčet všechna čtyři kola mu ale následně ještě dopomáhá elektromotor s výkonem 27 koní. Celá, 472koňová pohonná soustava tak dokáže dostat velkou Q8 na rychlost 100 km/h jen za 4,7 sekundy, maximální rychlost je přitom až 275 km/h. Zda tato pohonná soustava zavítá do série v tuto chvíli není zcela jisté. Více pravděpodobná je však 4litrová V8 TDI s dvojicí turbodmychadel a jedním elektrickým kompresorem, tedy 435koňová verze, která bude víceméně totožná se současnou SQ7. V Ženevě představená studie disponuje jen 4místním rozložením interiéru. Toto řešení nevylučujeme ani v sériové podobě, standardem však určitě bude klasická zadní lavice pro tři. Audi ale nejednou prohlásilo, že nová Q8 bude tím vůbec nejluxusnějším a nejdražším modelem značky, dá se tedy předpokládat, že dostane několik technologických vychytávek a luxusních prvků, které možná nenajdeme ani v A8. Nechme se tedy překvapit. Produkční provedení by mělo přijít už příští rok na trh.

Domů
Sdílet
Diskuse