Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2017 17:41
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Rap a módu si naše scéna spojovala už dávno před HAHA Crew. Připomeň si 10 zásadních skladeb o oblečení od českých a slovenských interpretů

HUDBA MÓDA
Uložit Uložené

Rap a móda neodmyslitelně patří k sobě a ke kultuře mladých lidí. Podívejme se spolu na nejznámější písničky o módě a oblečení z českých a slovenských řad.

Určitě si pamatuješ na šílenství, který způsobila košická HAHA Crew vydáním slavného videoklipu Rap & Móda. Skladba pojednává o lásce těchto kluků ke značkovému oblečení a fanoušci českého a slovenského rapu se tehdy rozdělili do dvou táborů, kdy někteří zastávali skutečnost o propojení hudby a módy a byli vděční, že to někdo konečně zakřičel nahlas, kděžto ostatní se nedokázali smířit s tím , že je to samozřejmá záležitost. Avšak v historii české a slovenské rapové tvorby jsme již několikrát mohli zaznamenat oblibu našich raperů v krásném oblečení. Pojďme si spolu připomenout nejznámější skladby o módě od populárních interpretů.

El Nino - Šaty dělají člověka

"Boty Gucci, bunda Gucci,

pásek Gucci, každá čučí."

 

Český El Nino vydává v roce 2010 album Associal a nachází se na něm i materialistická záležitost Šaty dělají člověka, kde popisuje svůj vztah k designérskému oblečení.  Raper zmínil také svá slavná videa, kde ukazuje bločky z nákupů v drahých kamenných obchodech a povídá o nejznámějších značkách jako Gucci nebo Louis Vuitton. Zmínil se ale také o bundách Moncler. S El Ninem jsme před pár lety vedli rozhovor o módě a patřičně se nám v něm svěřil o svých pocitech.

 

Jimmy Dickson - Sneakers (feat. Baron)

"Točí se mi svět, mám pocit, že lítám, 

mám na nohách Air Force One a ty nechcou přistát."

 

V Česku ještě chvíli zůstaneme a připomeneme si Jimmyho debutový projekt z roku 2009. Na mixtape velmi povedený Dickshake obsahoval kromě autotune hitů také množství party tracků. Příkladem zajímavé party skladby je právě Sneakers, která v zajímavém kontextu popisuje divokou akci a Jimmyho lásku ke svým nablýskaným „najkám“. Na featu se objevuje Baron, dnes známější pod pseudonymem Candy Mane.

Tafrob - Šaty dělaj člověka (feat. Otecko & Jay Diesel)

"Nové najky, mikina Bape,

vraj máš takú istú, no moja neni fake."

 

Rok 2009 přináší také Tafrobovo studiové album Sup, obsahující zajímavou česko-slovenskou spolupráci s Oteckom z H16 a s Jayem. Všichni tři zde zmiňují své oblíbené značky a popisují módu toho období, ale bezpochyby nejzajímavějšími jsou Oteckovy bars o značce A Bathing Ape, která se v našich ulicích začala objevovat až několik let poté.

Moja Reč - Zľavy (feat. Otecko)

"Wannabe raperi u nás sú jak klony,

ak nemáš svoj štýl nikto nevie kto si."

 

Zůstáváme stále v roce 2009, kdy duo Delik & Supa vydává monstrózní album Dual Shock. Moja Reč si rovněž na svou neobvyklou skladbu o oblečení zavolala na spolupráci Otecka. Kluci chovají zálibu v drahém oblečení, ale nehodlají za něj platit závratné částky jako tví oblíbení rapeři z telky a raději se tak věnují nakupování během slev.

Otecko - White tee je nutnosť (feat. Delik)

"Dať za tričko 30 eur to je hlúposť,

white tee je lacné, white tee je nutnosť."

 

V tomto roce rovněž vydala H16 mixtape s názvem Antivirus. A opět, do třetice, to byl Otecko, který se chopil tématu oblíbeného gearu a spolu s Delikem napsal skladbu o bílém tričku. Právě jednoduché white tee je snad od počátku hiphopové kultury součástí uniformy každého jejího přívržence. White tee je nutnosť, dym z držky jak Snoop Dogg.

Delik - Queens Skit

"K1X, Akademiks, Mecca, Rocawear,

žiadny lacný shult, čo sa hneď rozpadne."

 

U Delika se zastavíme do třetice. V roce 2008 vydává Logic ještě jako DJ mixtape Shine Like Diamonds a na skladbách se poměrně často objevují kluci z Handlové, Delik a Supa. První jmenovaný věnoval krátkou skladbičku partnerovi tejpu, obchodu s oblečením Queens. Lásku k shopu vyjádřil také ve výše zmíněném White tee je nutnosť. Skladba však vyšla až o rok později.

Separ - Tepláky

"V mojich teplákoch sa mi hompáľajú vajcá,

lebo tepláky sú úplne najvác."

 

Koncem roku 2012 válcuje scénu legendární Buldozer a Separ na něm uvádí vedle ostatních trueschoolových skladeb nezapomenutelnou teplákovou hymnu. V neobvyklém tracku rapuje o tom, jak s kamarády dokáží propít tvé drahé hadry a o nesmyslných předpisech souvisejících s oblékáním. V polovině následujícího roku podtrhuje skladbu zajímavým videoklipem s choreografií.

Vec - Kúsky mňa (feat. Škrupo)

"Zažil som s nimi kopec srandy,

ostanú pre mňa viac ako handry."

V prosinci téhož roku 2012 vydává Vec třetí sólové studiové album Stereo farbo slepo, spolu s úsměvnou záležitostí Kúsky mňa, která pojednává o jeho oblíbených tričkách. Neobvyklé je právě propojení zážitků nebo období života, čímž nám vysvětluje, proč má dané tričko rád. Pár dní po vydání alba Vec doplnil skladbu stejně zábavným videoklipem.

Samey - Rap & Móda (prod. Dalyb)

"Idem high, high fashion,

tak bye, bye, haters."

 

Revoluci v československém rapu způsobilo v roce 2013 košické seskupení HAHA Crew jejich prvním počinem Rap & Móda vydaným na našem YouTube kanálu. Mladý Samey zmiňuje na beatu od Dalyba již v té době značky jako Givenchy nebo Bape, které si až následující období osvojila širší veřejnost a mnoho raperů. Zmiňuje také mixování vysoké módy a streetwearu, což je každodenním chlebem dnešního oblékání mladých lidí.

Zayo - Hudba, Lóve, Móda, Hoes (feat. Logic)

"Nohavice APC, výkriky ACAB,

v taške mám len PSP, od začiatku MVP."

 

O něco později se ke rapujícímu parťákovi ze skupiny připojil i třetí člen Zayo. Očekávaná skladba Hudba,Lóve, Móda, Hoes s jejím chytlavým refrénem a Logicem na featuringu se dostala ven v polovině roku 2015 spolu s doprovodným videoklipem. Kluci rapují o hadrech a holkách, ale oba zmiňují také hatery na drogách.

BONUS: Blame Trace - Dufflebag

"Dufflebag plný lásky, v ruke mám dufflebag plný lásky."

Mladý rapper Blame Trace, zakladatel crew Blame Mob, se základnou v Bratislavě, v roce 2014 vyhodil do světa svou první skladbu s názvem Dufflebag. Jde o metaforickou věc a o jeden z prvních počinů cloudy rapu na Slovensku. Ve videoklipu můžete sledovat tašku od Louis Vuitton. 

Doporučeno
Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? 20. března 2024 13:00

Toto byl krátký průřez české a slovenské rapové tvorby o módě a ať už jsi zastáncem značkového oblečení, nebo ne, dnes už musíš otevřeně uznat, že hudba a móda fungují ruku v ruce nebo jako pravá a levá. Sleduj nás i nadále, protože chystáme další články o propojení československé hudby a módy.

Domů
Sdílet
Diskuse