Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2017 10:57
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Steve Jobs i Mark Zuckerberg. Proč nosí některé známé osobnosti každý den to samé oblečení?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jednoduchá otázka, jednoduchá odpověď.

Určitě si už mnozí z vás všimli, že šéfové známých společností z technologické sféry mívají na sobě oblečené stejně vypadající kusy oblečení. Není to však způsobeno tím, že je nezajímá móda a ani nic, co s ní určitým způsobem souvisí, ale tím, že chtějí zredukovat počet rozhodování, které během běžného dne udělají, na úplné minimum. Otázka tedy zní – proč?

Když se ráno probudíme a začneme urputně přemýšlet, na jakou snídani máme právě chuť nebo jaké tričko či kalhoty si oblékneme do práce nebo školy, vynakládáme tím nemalé množství naší energie. A protože ta nám pak může chybět v situaci, kdy ji budeme potřebovat podstatně více, roste zde pravděpodobnost, že nastane situace, kdy právě kvůli jejímu nedostatku uděláme nějakou banální chybu, protože ztratíme chuť přemýšlet nad něčím skutečně důležitým.

Steve Jobs i Mark Zuckerberg. Proč nosí některé známé osobnosti každý den to samé oblečení?
Zdroj: commons.wikimedia.org

Steve Jobs v ikonickém roláku, jeanech a New Balance teniskách

Steve Jobs i Mark Zuckerberg. Proč nosí některé známé osobnosti každý den to samé oblečení?
Zdroj: commons.wikimedia.org

Rozhodování vyžaduje, abychom do procesu zapojili vůli, takže jde o přesný opak toho, co probíhá při realizaci našich každodenních návyků, kdy děláme rozhodnutí zcela automaticky, tedy bez jakéhokoliv přemýšlení a vynakládání mentální energie. A to je hlavní důvod, proč lidé jako Steve Jobs nebo Mark Zuckerberg nosí oblečení se stejným střihem, stejnou nebo podobnou barvou a dalšími identickými vizuálními detaily. Níže navíc najdeš několik výstižných slov z úst šéfa největší sociální sítě na světě.

„Chci v mém životě eliminovat zbytečnosti, abych dělal jen pár podstatných rozhodnutí včetně hledání způsobu, jak nejlépe sloužit této komunitě.“

„Mám to štěstí, že po každém probuzení začínám sloužit více než jedné miliardě lidí. A cítím, že nedělám svoji práci dobře, pokud plýtvám svojí energií na věci, které v mém životě považuji za povrchní.“

Samozřejmě, Jobs ani Zuckerberg nejsou jediná známá jména, která se tímto šikovným trikem naučili šetřit energii pro podstatně důležitější okamžiky, kdy ji budou potřebovat více než při výběru outfitu. Tim Cook, současný šéf kalifornského jablíčka, je také jedním z nich, o čemž svědčí jeho oblíbená košile s dlouhým rukávem, ve které ho vidíme během téměř každého většího představení nových elektronických produktů.

Steve Jobs i Mark Zuckerberg. Proč nosí některé známé osobnosti každý den to samé oblečení?
Zdroj: www.flickr.com
Domů
Sdílet
Diskuse