Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2017 20:19
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Češi přivezou unikátní sochu na legendární festival Burning Man! V poušti bude „pulzovat“ svítící umělecké dílo ve tvaru srdce

ZAJÍMAVOSTI ČESKO UMĚNÍ
Uložit Uložené

Linhartova nadace doporučila pětici českých uměleckých projektů, kteří se přihlásili do boje o účast na legendárním festivalu, kde jeden z nich obstál v konkurenci z celého světa. Díky tomu se tak úspěšní Češi se svým výtvorem vydají na americký festival.

Světoznámý festival Burning Man, který se každoročně odehrává na přelomu září a října ve Spojených státech amerických uprostřed nevadské pouště, zřejmě není třeba nijak blíže představovat. Během jeho letité existence se počet účastníků rozrostl z několika stovek až k loňským sedmdesáti tisícům „zapálených“ nadšenců, kteří se zde účastní různých koncertů, světelných show a dalších představení, přičemž celá akce vyústí společným spálením obří lidské postavy vyrobené ze dřeva. Letošní ročník však bude čímsi výjimečný, alespoň z pohledu České republiky. Kromě umělců ze všech koutů světa se zde totiž představí i skupina českých výtvarníků, kteří zde budou prezentovat svoji unikátní sochu v podobě velkého světélkujícího srdce.

Češi přivezou unikátní sochu na legendární festival Burning Man! V poušti bude „pulzovat“ svítící umělecké dílo ve tvaru srdce
Zdroj: Linhartova nadace

Projekt s názvem HEARDT byl vybrán Linhartovou nadací, která v září loňského roku vypsala otevřenou výzvu, v níž nabídla finanční podporu na výjezd českých umělců na tento legendární americký festival. Z bezmála 20 uměleckých projektů bylo vybráno 5 nejlepších, které byly následně na letošní ročník, nesoucí téma Radikální rituál, přihlášeny. „Všech 5 projektů bylo v 1. kole vybráno uměleckou radou festivalu Burning Man a postoupilo do dalšího kola otevřené soutěže. Ve druhém kole byl mezi mnohými projekty z celého světa vybrán jeden český projekt: HEARDT,“ píše se v tiskové zprávě Linhartovy nadace.

Doporučeno
„Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic 29. března 2024 9:00

Za vítězným dílem stojí čtyřčlenná skupina tvůrců ve složení Anna Feyerová, Jakub Kapalín, Bára Anna Stejskalová a Štěpán Houdek. Velké trojrozměrné srdce z řetězů světel bude napojené na piano, jehož klávesy budou tato světla ovládat. Při hře na piano tak bude srdce „pulzovat“, tedy světélkovat, avšak kromě hudebního vyjádření se budou moci návštěvníci festivalu podílet také na vzhledové úpravě hudebního nástroje. Unikátní socha v poušti tak má vytvářet nejen místo pro vlastní sebevyjádření, ale třeba i pro seznamování s dalšími lidmi. Jak se vám umělecké dílo líbí? Dejte nám vědět níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse