Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2017 14:51
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Když někomu bez jediného slova zmizíme ze života. Ghosting je podle psychologů podobný fyzické bolesti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Až 50 % z nás ho zažilo na vlastní kůži.

Jeden den se k sobě chováme, jako kdyby měl náš vztah trvat věčně, a ten další už nereaguje na zprávy a dokonce ani na náš telefonát. Další zajímavý fenomén dnešní doby, kterému odborníci říkají ghosting, nám může z ničeho nic způsobit nemalé úzkosti, ačkoli by nás ani ve snu nenapadlo, že právě my budeme někdy jeho obětí. Proč však k němu inklinujeme?
 
V první řadě je nutné zdůraznit, že ghosting budou znát zejména mladší ročníky. Ano, především generace Y. Proč? Naše vztahy jsou totiž oproti vztahům našich rodičů výrazně odlišné. A nemůže za to jen frekventované střídání partnerů. V první řadě se musíme dívat na důsledky technologického pokroku, který poskytl efektivní prostředek na kontrolované skrývání emocí.


Když s někým komunikujeme, už to nemusí být pouze tváří v tvář. Přes Messenger nebo WhatsApp sice můžeme mluvit o vážných věcech, ale protože toho druhého fyzicky nevidíme, můžeme případné emoční výlevy strávit nesrovnatelně jednodušeji, než když s nimi přicházíme do kontaktu během běžné konverzace někde na kávě. A pokud se mu bez poskytnutí jakéhokoliv pádného odůvodnění neozveme už vůbec, trávit nemusíme vůbec nic, protože nás nezaplaví obávané otázky typu „Proč? Jaký je důvod?“ a podobně.

Ghosting bolí jako fyzický úraz

Psychologové tvrdí, že pokud se náhodou staneme obětí ghostingu, nebo jinými slovy sociálního odmítnutí, pocítíme stejnou bolest, jako když nám někde na těle vznikne fyzické zranění. A jako bonus, k emocionální bolesti v tomto případě přibude ještě i zmiňovaná úzkost.
 
Za úzkostí podle odborného webu PsychologyToday stojí vzniklý podnět, tedy samotný ghosting, který své oběti způsobuje obrovskou nejistotu. Nevíme, jestli se ten, kdo na náš kašle, urazil, zda mu něco vadí, zda si našel někoho jiného nebo zda náhodou neleží v nemocnici po těžké dopravní nehodě. Nevíme, co se děje, a proto v našich hlavách vzniká tolik mnoho nezodpovězených otázek.

Ghosting je výtvorem digitální éry

Ghosting vyvolává pocity nejistoty, protože ten, kdo ho zažívá, nezná skutečný důvod jeho vzniku, ale v drtivé většině případů nejde o nic osobního. Samozřejmě se tu nebavíme o dlouhodobých vztazích, ale o těch krátkodobých. Odchod bez jediného slova od vztahu, který netrvá pouze pár týdnů nebo měsíců, rozhodně nepatří, což se však na druhou stranu o těch kratší trvajících říct nedá.

Tradiční zvyky při navazování nových vztahů vytlačily do pozadí výdobytky moderní doby, které sestávají ze seznamovacích aplikací či sociálních sítí, čili míváme k dispozici více karet, ne pouze jednu. A když jich je najednou příliš, nejjednodušším způsobem úniku před velmi pravděpodobnou konfrontací bývá právě ghosting. Vymažeme rozjetý chat, kontakt a v horších případech sáhneme i po možnosti někoho zablokovat.
 
Je to tedy zejména o našem komfortu. Ten, kdo preferuje ghosting, se - jednoduše řečeno - pouze snaží vyhnout plnohodnotné emocionální konfrontaci, která může zahrnovat pláč, křik, verbální nebo dokonce občas i fyzické útoky. Odchodem bez vysvětlování dá jasně najevo, že vztah hodil za hlavu a už mu nechce věnovat čas, přestože po sobě zanechá podstatně větší jizvy.

Domů
Sdílet
Diskuse