Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2017 16:50
Čas čtení 0:00
Richard Balog

Moderní chata na slovenském Záhoří v obležení borových lesů a jezera, která bude aspirovat na nejkrásnější stavbu roku

KULTURA
Uložit Uložené

Každý víkend v této chatě musí být potěšením na duši po týdnu stráveném v ruchu velkoměsta.

Většina z nás žije v městech, v nichž jen málokdy může člověk zažít tak dokonalý relax jako někde uprostřed přírody, kde jsou našimi jedinými sousedy zvířata. Jeden z několika důvodů, proč lidé s přibývajícím věkem stále více touží po vlastní chatě. Ani my v redakci nejsme výjimkou, a tak vám dnes ukážeme půvabnou víkendovou usedlost na břehu jezera v obležení lesa, kterou si určitě zamilujete.


Chata PS, jak zní pracovní název projektu z portfolia týmu Hantabal Architekti, se nachází jen pár desítek minut cesty autem od Bratislavy na čarokrásném Záhoří, konkrétně v obci Plavecký Štvrtok. Ukázkovou hru terénu a umístění novostavby s velmi svěžím vzhledem je snad nejlépe vidět ve spodní části domu s výměrou 80 metrů čtverečních, kdy zadní část je jedním podlažím zapuštěna do země a vytváří prostor navíc. A řekněme si upřímně, toho téměř nikdy není dostatek. Nádherný dřevem obložený kubus s mírně nepravidelným tvarem disponuje interiérovými prostory o rozloze více než 130 metrů čtverečních, což se rovná opravdu velkému čtyřpokojové bytu a využity byly na jedničku s hvězdičkou.


Všem prostorům dominuje hlavně až přímo dokonalá vzdušnost, prostornost a prosvětlenost, díky čemuž se majitelé nemohou ani omylem cítit stísněně či nepohodlně. Dalšími aspekty, které vám udeří do očí, jsou jednoduchost, která je místy možná až přílišná a designová moderna, což nebývá u víkendových domků velkým zvykem. Vše však spolu funguje absolutně na výbornou, a tak se už raději přesuňme k samotným záběrům, které jsou prací pana Juraje Hantabala

 
P.S. - Věříme, že dané dílo dokončené teprve v průběhu aktuálního roku se ocitne i v nominacích na stavbu roku, protože si to určitě zaslouží.

Pokud víte i o jiných architektonických nebo designérských studiích z našich končin, která také stojí za pozornost širšího publika, tak neváhejte a pošlete nám tip na e-mailovou adresu uvedenou v profilu výše. Děkujeme vám za podporu!

Zpět
Sdílet
Diskuse