Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2017 20:21
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Reportér 6 týdnů ukrýval vzácné záběry ve vlastním zadku, i když ho bili či dostával elektrošoky. Díky tomu vyrobil emotivní dokument

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Phil se svých záběrů jednoduše nedokázal vzdát.

Práce investigativního novináře dokáže někdy člověka zavést i na místa, kam by se za jiných okolností dostat nechtěl. Přesvědčili se o tom ještě minulý prosinec i Phil Cox se svým kolegou Daoud Harim, když se jako reportéři britské televize Channel 4 vydali do Súdánu, aby tam na vlastní kůži zjistili, jak probíhá organizace ilegální emigrace ven ze země. Namísto infiltrace místní organizace je hned po příchodu zajala militantní skupina, přivázala je na týden ke stromu a Phil s Daouda si museli vytrpět násilí či dokonce mučení. Phil si však i v těžké situaci zachoval chladnou hlavu a podařilo se mu přesvědčit své věznitele, že na jeho fotoaparátu jen zhotovují jednotlivé fotografie, i když ve skutečnosti vše nahrávali.
 
Vzácné záběry se Philovi podařilo zachránit tak, že v poslední chvíli z fotoaparátu vytáhl paměťovou kartu, zabalil ji a ukryl ji ve vlastním zadku, aby mu na to věznitelé nepřišli. Následující dny pak probíhaly ještě náročněji, když oba novináře převzali vládní jednotky a převezli je do věznice v Chartúmu, přičemž při samotném letu do súdánského hlavního města je vojáci téměř vyhodili ven z letadla. Nakonec jim po téměř šesti týdnech věznění udělil súdánský prezident milost a poslal je zpět domů, a tak mohli společnými silami proměnit amatérské záběry na detailní dokumentární cyklus, který se na obrazovkách objeví už zanedlouho.

Domů
Sdílet
Diskuse