Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2017 13:24
Čas čtení 0:00
Sara

Šampony už nejsou to, co bývaly. Většina produktů připomíná spíše nepodařený experiment chemické laboratoře

MÓDA
Uložit Uložené

Dá se dnes ještě najít šampon, který by ti pomalu ale jistě neničil vlasy?

Ráno se vyřítíš z postele s bušícím srdcem, protože jsi neslyšela vyzvánět budík a ještě vyšší dávku adrenalinu do krve ti přidají tvé vlasy, které jsou po noci znovu v dezolátním stavu. Samozřejmě jejich zkrocení je hotová mise, a tak sáhneš po nejbližších tužidlech a lacích, abys vzhled upravených vlasů alespoň navodila. Nejedna žena by souhlasila, že vlasy jsou opravdu korunou krásy a tento klenot potřebuje i správnou péči. Mnohé kosmetické firmy přinášejí více a více novinek, které slibují nevídané efekty a my za nimi automaticky natahujeme ruky ve snaze získat dávku hydratace a živin. Zklamáním se stává fakt, že většina produktů připomíná spíše nepodařený experiment chemické laboratoře a za obaly barevných lahví se může ukrývat více umělých a nepřirozených ingrediencí, než obsahuje samotný flakón.

 

A post shared by İDA KOZMETİK (@idakozmetik) on

Určitě sis někdy všimla zadní nálepky na svém šamponu. Obsahuje dlouhé nesrozumitelné názvy, které nelze přečíst. V následujících pár řádcích ti pomůžeme zorientovat se v dlouhatánský seznamech a také ti poradit, kterým látkám by ses měla obloukem vyhýbat.
 
Parabeny
Možná jsi i ty sáhla po produktu, na kterém dominoval název PARABEN FREE, ale nikdy se nezamyslela nad tím, proč by šampon parabeny obsahovat neměl. Odpověď není ani tak komplikovaná. Parabeny jsou totiž docela levné chemikálie, které zvýší poličkovou životnost produktu. Na kvalitu tvých vlasů mají však zcela opačný efekt. Nejenže narušují pokožku na temeni hlavy, ale také mohou způsobit hormonální nerovnováhu, a tak i samotné vypadávání vlasů. Proto v obchodech hledej produkty s výše uvedeným mottem a při rychlém prostudování složení se vyhýbej látkám methylparaben nebo propyparaben.

 

A post shared by Jillian Ybos (@be_you_tifulhair) on

Alkohol

V případě vlasové kosmetiky, slogan „alkohol vyřeší všechny problémy“ opravdu neplatí. Látka má velmi daleko od poskytnutí žádané výživy vlasům. Právě naopak. Efektivně je vysušuje, a proto není vhodný zejména pro ženy s kudrnatými vlasy. Dnes už by ses za šamponem bez alkoholu něco naběhala, protože se přidává téměř do všeho. Zároveň existuje pouze malé množství výživných alkoholů, proto si při kontrole složení dej pozor na to, aby nebyl zařazen mezi prvními pěti látkami. Alkohol má pomáhat v boji proti mastným vlasům, ale najdeš i vhodnější kompromis této problematiky. Ze svých bojových zbraní proto vynech zejména ethanol, SD Alch 40 a isopropyl.

 

A post shared by Dr. Savon (@drsavon) on

Silikony

Jsou opravdu všude. Silikony najdeme v 90 % minerálů, které tvoří zemskou kůru. Užitek mají i v průmyslu a nepřekvapivě i v kosmetice. Vlasy umí pohledově oživit, na dotek je zvláčnit, vyrovnat a navodit i při suchých vlasech krásný lesk. Ale není všechno zlato, co se třpytí. Silikony fungují na principu obalování vlasu, což může mít jisté výhody v rámci jeho chránění. Nevýhodou však stává absolutně znepřístupnění cesty pro živiny. Časem tedy vlas ještě více zeslábne a na silikonový obal se začnou lepit nečistoty. Ne každý silikon je vodou smývatelný a zanechaný odlesk je tedy plastický lesk umělého obalu. Silikony jsou poměrně kontroverzní téma a jsou lidé, kteří se na šampon bez silikonů ani nepodívají. Pokud tě však stručnost našich argumentů přesvědčila, dej si při složení šamponu pozor na látky s příponami -cone a -none. Určitě se vyhni názvům dimethicone, amodimethicone a cyclomethicone, jelikož jejich bezpečnost při kontaktu s pokožkou je diskutabilní.

Sulfáty (sírany)

O ingrediencích z této kategorie se poměrně dlouhou dobu tradovala pověra, že právě sírany jsou látky, které můžeme zařadit k rakovinotvorným. Americká společnost CIR, která různé kosmetické přísady zkoumá, však tento fakt vyvrátila. Fakta o negativních vlivech na vlasy však ne. Jejich náplní práce v šamponech je oddělit špínu a maz z vlasů a díky tekoucí vodě je následně odnést pryč. Svou roli plní výtečně, avšak s sebou si přibalí i protein, který je podstatnou stavební jednotkou tvých vlasů. Ty pak zanechává sušší, než bys chtěla. Do produktů jsou přidávány i kvůli pěně, nakolik jsi asi málokterá z nás dokáže představit mytí vlasů bez bohaté voňavé pěny. Jejich negativní vliv je cítit i na pokožce hlavy, kterou ještě více podráždí a dokonce častokrát naruší. Motto SULFATE FREE na šamponech v tomto případě hovoří o nepřítomnosti tří nejagresivnějších sulfátů, a to sodium laurenth sulfate, sodium lauryl sulfate nebo ammonium laurenth sulfate. Samozřejmě úkolem každého šamponu je trošku tvoje vlasy vysušit, neboť přesně na tomto principu fungují, ale doporučujeme se alespoň třem výše zmíněným síranům vyhýbat.

Umělé vůně

Nejedna z nás si vybírá v rychlosti šampon podle vůně a ve stavu váhání je právě vůně klíčovou výhodou, která pomůže naší nerozhodnosti. Za neodolatelnou vůní se však může skrývat celkem pestrá chemická polévka. Jedno slovo, fragrance/parfém, tak zahrnuje minimálně 4 další syntetické přídavky, které si bohužel nemůžeš nikde ověřit, protože seznam chemikálií je „výrobním tajemstvím“. Použité vůně jsou častokrát toxické, a tak škodlivé nejen pro tebe, ale i pro životní prostředí. Vhodnou alternativou jsou esenciální oleje, které by měly být ve složení uvedeny.

Otevřená však zůstává otázka jejich alternativ. I v případě vlasové kosmetiky by ti přívlastek organic měl zaručit kvalitu a přirozenost použitých látek. Rovněž na internetu najdeš celkem pestrou paletu různých DIY šamponů. Pokud tě však shánění a následné mixování ingrediencí neláká, dostupná jsou i jednodušší řešení. Šampony hravě nahradíš například esenciálními oleji, vejci nebo i používáním pouze čisté studenější vody. Před volbou jedné ze zmíněných nebo nezmíněných alternativ ti však doporučujeme si metodu alespoň v krátkosti nastudovat. Samozřejmě, na pár nechemických náhrad můžeš narazit i v drogerií.

 

A post shared by @dm_alverde on

 

A post shared by Weleda Slovensko (@weledask) on

Domů
Sdílet
Diskuse