Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. dubna 2017 15:41
Čas čtení 0:00
Kristina Bečková

Make-up slang ve zkratce. Jsou ti známé pojmy jako strobing, blending či contouring?

MÓDA YOUTUBE
Uložit Uložené

Tyto pojmy ti nepřeloží ani Google translator.

Věděla jsi, že kromě koláčů si můžeš „upéct“ i svou tvář? A to bez použití jemu určeného tepla! Pojmy jako strobing, baking zda contouring se infiltrovaly i do naší hovorové řeči a pokud se cítíš zmatená, tak jen pokračuj ve čtení. V tomto článku se podíváme na základy make-up terminologie, které by měla znát každá správná baba.
 
Make-up slang obsahuje slova nebo slovní spojení související s líčením. Nevíme přesně kdy a jak vznikly, kdo je vymyslel, prostě se objevily a našly si své čestné místo ve slovníku každé milovnice líčení. Nejčastěji je používají makeup artistky, youtuberky či bloggerky, aby zkráceně vysvětlily, co to na svém obličeji vlastně dělají.

Blending

Pokud alespoň trochu ovládáš anglický jazyk, tak si domyslíš, co asi tento pojem znamená. Blending je důkladné rozmazání či zapracování produktu na pleť. Většinou se tento pojem používá v souvislosti s make-upem nebo očními stíny. Dobrý blending je takový, který na tváři ani není vidět, čili žádné oranžové omítkové obličeje a bílé krky. A jak je to u očních stínů? Většinou se provádí blending v záhybu očního víčka a pokračuje pěkně do ztracena.

Contouring

Tento pojem je asi nejznámější. Contouring je technika, při které si definuješ nebo vytváříš strukturu obličeje. Pokud jsi například vždy toužila po hlubokých lícních kostech nebo užším nose, konturování si určitě zamiluješ, stejně jako taková Kim Kardashian. Nejčastěji používanými produkty jsou pudrové, avšak zdatné make-up artistky mají raději krémové či tekuté produkty, protože jsou pigmentovanější a konturování je o to definovanější a viditelnější. Práce s nimi je však o něco těžší, protože je třeba je pořádně zapracovat, aby to nevypadalo, že jsi na lícních kostech netrefila odstín make-upu. Produkty na konturování totiž musí být o odstín či dva tmavší než je tvá pleť, aby skutečně vynikly a zároveň ti dodaly trochu barvy. Konturování je základem každého dobrého make-up looku, ale určitě to není činnost, kterou musíš povinně zahrnout do své každodenní rutiny. Když se však chystáš večer do města či na party, určitě nebude na škodu mít výraznější líčení.

Highlighting

Highlighting jde ruce v ruce s konturováním. Při této technice si zvýrazňuješ nejvýše položené místa na tváři - špička nosu, kost pod obočím, místo hned nad lícními kostmi či cupid's bow (to je to véčko na horním rtu). Tvář s highlighterem je zářivější, protože jsou třpytivé, lesk a v bledých odstínech. Existují v pudrové, tekuté či krémové formě, takže výběr je široký. Pokud jsi temná duše, která by i tak ráda přinesla trochu rozjasňovače do svého života, možná se ti zlíbí rozjasňovač v černé barvě od Jeffree Star. Ten je spolu s Anastasia Beverly Hills špička mezi rozjasňovači v zahraničí, a není se čemu divit. S tou pigmentací je možné oslepit i nejednoho kolemjdoucího.

Tipy, kam nanášet produkt na contouring a kam produkt na highlightování (korektor či rozjasňovač).

Baking

Ano, stále jsi v článku o make-up pojmech. V dnešní době se nepeče už jen v kuchyni, ale i za kosmetickým stolkem. Tato technika spočívá v tom, že po aplikování make-upu pod oči, na T-zónu a na bradu (nebo libovolně na místa, kde se běžně nejvíce leskneš) naneseš a zapracuješ korektor, na který následně navrstvíme transparentní pudr (bílý, sypký). Tehdy začíná baking - teplo na tvé pleti, které se vytváří také díky navrstveným produktům, úcelí makeup do dokonalosti. Po pár minutách „pečení“ zbylý pudr oprášíš. A výsledek? Perfektně zafixovaný makeup, který v pohodě vydrží celý večer. Odzkoušeno na vlastní kůži!

Strobing

Strobing je sourozenec highlightingu. Tato technika také definuje strukturu obličeje, zvýrazňuje rysy, ale na rozdíl od contouringu používá výhradně rozjasňovač. Takže pokud máš opravdu velmi ráda lesk a třpytivé věci na pleti, nebo jen chceš naplno rozzářit svou pleť, strobing je to pravé pro tebe. Rozjasňovač (čím jasnější, tím lepší) používáš na stejná místa jako u highlightovaní.

On fleek

Na závěr trochu odbočíme od make-up technik. Toto slovní spojení jsi musela vidět minimálně jednou v životě, většinou ve spojení s líčením. Pravděpodobně velmi povedeným. Pokud jsi náhodou komentář v takovém znění dostala i ty sama, tak můžeš být pouze ráda. „On fleek“ je totiž kompliment největší hodnoty. Doslovný překlad nemá, ale znamená to něco ve smyslu, že je něco dokonalého, bezchybného, jednoduše takové, jak má být. Často se používá také pojem „on point“, který znamená totéž.

Jaký je tvůj vztah k líčení? Byly ti tyto pojmy známé?

Domů
Sdílet
Diskuse