Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2017 12:22
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Chlapec, který každý den spí 18 hodin a nedá se probudit. Jen 13letý Harry někdy vypadá jako bez života a lékaři nevědí, co to způsobuje

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rodiče jsou z jeho stavu zoufalí.

Ještě před pár měsíci byl Harry Appleton mladý a aktivní teenager, jenže postupně se z něj stal chlapec, který každý den prospí i 18 hodin. Pokud by někdo nevěděl, o co v tomto případě jde, mohl by si myslet, že Harry jen miluje spánek a je příliš líný na to, aby přes den něco udělal. Naneštěstí, pravda je úplně někde jinde a Harry trpí nemocí či syndromem, jehož původ ještě nedokázali objevit a zmapovat ani samotní lékaři. Harry během svého dětství někdy procházel obdobími, kdy si skutečně rád pospat i více než 10 hodin denně, avšak v té době ho jeho rodiče dokázali jednoduše probudit a dostat ho ven z postele.


Pokud Harry usne v současnosti, jeho spánek trvá přibližně 18 hodin a neexistuje snad žádný způsob, jak ho probudit, protože nefunguje vykřikování jeho jména a ani třes. Vystrašení rodiče nejprve Harryho odvezli do nemocnice, kde ho lékaři důkladně vyšetřili, ale nenašli nic, co by mělo způsobovat, že se z mladého chlapce během spaní jakoby vytrácel život. Rodiče si na jeho probuzení dokonce zavolali i dětského lékaře, ale Harry se nevzbudil ani při tom, když mu doktor svítil baterkou do očí a nepomohl ani speciální reflexní bolestivý chvat, který by měl fungovat na probuzení člověka v téměř jakémkoliv stavu. Harry kvůli svému stavu poslední tři měsíce nebyl ani ve škole a jeho rodiče se snaží najít někoho, kdo by ho mohl chodit doučovat alespoň odpoledne, aby se v případě zlepšení stavu mohl vrátit zpátky do školy a zůstat na stejné vzdělanostní úrovni jako jeho spolužáci. Z jeho okolí se ozývají hlasy, že by mohlo jít o chronický únavový syndrom, nebo o Klein-Levinův syndrom charakterizovaný nekontrolovatelnými epizodami spánku.

Domů
Sdílet
Diskuse