Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2017 21:15
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Elon Musk nás za pár let promění na polobohy. Jak to ale chce dokázat a jak tím ovlivní budoucnost lidstva?

TECH
Uložit Uložené

Naše těla a počítače budou jedno - z člověka tak vznikne android.

Když konspirační teorie o mozkových implantátech zažívaly éru své největší slávy, ti skeptičtější z nás pouze nechápavě kroutili hlavami. Přišlo jim totiž doslova šílené, aby nám v blízké budoucnosti někdo dával do těla nějaké drobné zařízení o velikosti zrnka rýže, díky kterému z nás pak vznikne jakýsi hybrid mezi člověkem a inteligentním strojem.
 
Jeden z největších inovátorů 21. století však všechny pochybovače již zanedlouho přesvědčí, že toto enormně kontroverzní téma nezůstane při pochybné teorii navěky.
 
Další velká vize Elona Muska, šéfa automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX, hovoří o nadcházející evoluční přeměně lidského těla do podstatně modernější podoby, jakou jsme mohli dosud vidět pouze v sci-fi filmech z Hollywoodu. Někteří futurologové, včetně Raye Kurzweilla z Googlu, tomu říkají singularita.

Elon Musk nás za pár let promění na polobohy. Jak to ale chce dokázat a jak tím ovlivní budoucnost lidstva?
Zdroj: www.flickr.com

„Technologická singularita je ve futurologii, kybernetice, moderní mytologii a vědecko-fantastické literatuře označení hypotetického stavu, kdy se, obvykle pomocí umělé inteligence nebo pomocí propojení lidského mozku s počítačem, vytvoří entity s inteligencí převyšující lidskou, které rapidně urychlí technologický pokrok daleko za schopnost lidí smysluplně se jej účastnit.“
 
Singularita představuje okamžik, kdy biologické tělo z masa a kostí nabude kapacity umělé inteligence a získá přímý přístup k digitální dálnici, čili k internetu. Co mám však na mysli výrazem „přímý přístup“? Přímý znamená, že na to už nebudeme potřebovat stolní počítač, laptop a dokonce ani náš smartphone.
 
Změníme se na počítač a počítač zase na člověka, v čemž nám pomůže nová americká společnost Neuralink, jíž nebude šéfovat nikdo jiný než sám Elon. Díky její futuristické technologii jednoho dne nabudeme takové možnosti, o jakých se nám dnes ani nesní. Přijde vám to šílené? Pokud tohoto vizionáře alespoň trošku znáte, tak určitě víte, že když chce, dokáže i nemožné.

Počkáme si přibližně deset let

Spekulace o tom, že se Elon Musk hodlá pustit do dalšího dobrodružství, spatřily světlo světa teprve před nedávnem. Internetem tehdy začaly kolovat horké zprávy, podle nichž chtěl vytvořit další společnost s opravdu ambiciózními plány, kde se tentokrát vše točilo kolem bezdrátového připojení mozku člověka ke vzdálenému počítači pouze za pomoci drobného implantátu.

Celý příběh začal článkem ve známém americkém plátku The Wall Street Journal, v němž psali, že podle blíže nespecifikovaných zdrojů z Muskova okolí můžeme očekávat příchod skutečně průlomových inovací. Ty ale neovlivní pouze naši budoucnost jako produkty od Tesly či SpaceX, ale i nás samotné. A za vším má stát práce vědců a inženýrů z Neuralinku, kteří se při ní logicky opřou o výše zmíněnou vizi jejich šéfa.
 
Výsledkem snahy odborníků bude miniaturní elektroda, která nám po fyzickém kontaktu s nervovou soustavou umožní držet krok se stále rychlejším vývojem umělé inteligence, protože se tak staneme její přímou součástí. Začneme vylepšovat sebe samé podobně, jako v těchto dnech vylepšujeme spotřební elektroniku.

Pokud by však singularita nenastala, existuje poměrně velká pravděpodobnost, že začneme, co se týče inteligence, postupem času za našimi vlastními výtvory zaostávat, a pak jim budeme - stručně řečeno - překážet. O sofistikovaných systémech, které si dokáží zvětšovat svou inteligenci bez jediné asistence člověka, pár zmínek už přece padlo. A to je jen začátek.
 
Skutečná show přijde přibližně za jednu dekádu, čili zhruba těch 10 let, kdy mají být mozkové implantáty z dílny Muskova Neuralinku připravené na každodenní používání. Avšak díky špičkově zpracované analýze Muskovy vize, za níž stojí web WaitButWhy a Tim Urban, si už nyní můžeme přečíst pár dechberovcích slov o tom, co nás zanedlouho jako civilizaci zřejmě neodvratně čeká.

My budeme počítače, počítače zase lidé

Budeme jedno, takže se začneme vzájemně doplňovat. My získáme nadlidské kapacity moderních počítačů, počítače zase biologická těla, která nepocházejí z laboratoře. Taková fúze nám poskytne řadu obrovských výhod, protože pokud eliminujeme dnes zcela běžné procesy, které nám například komplikují diskusi, dokážeme mezi sebou komunikovat výrazně efektivněji, nebo jinými slovy řečeno citelně rychleji. Ano, mluvíme tu o jakési telepatii.

Web TechCrunch to celé shrnul do níže uvedených vět, prostřednictvím čehož v podstatě vysvětlil, co vzájemným propojením s inteligentním strojem můžeme mimo jiné získat.
 
„Muskova vize umožní přímou, nekomprimovanou komunikaci mezi lidmi, místo toho, aby probíhala efektivní dekomprese balíčku, který jsi druhé straně poslal pomocí společného jazyka, což je pokaždé proces plný ztrát.“
 
Stejně víme, že se po implantaci elektrody do hlavy stane z umělé inteligence ve vzdáleném cloudu nedílná součást našeho vědomí. Co to ale znamená?

Pestrá paleta možností neuronových sítí nám otevře bránu k úplně novým schopnostem, což pocítíme zejména při učení, které pak půjde výrazně jednodušeji a hlavně rychleji. Podobné triky bylo možné vidět i v kultovním filmu Matrix. Chceš se naučit bojové umění? V budoucnu už nebude nutné navštěvovat tělocvičnu. Místo toho si stáhneš digitální balíček specifických znalostí z internetu a ten si pak pouze nainstaluješ.
 
Stanou se z nás nadlidi s neomezeným a nepřetržitým přístupem k informacím z internetu (ano, bez smartphonu i laptopu), s možností ovládání elektronických zařízení pouze za pomoci myšlenek, s komunikací bez vydání jediného slova nebo použití klávesnice a dokonce dojde i k - v podstatě neomezenému - zvětšování naší současné inteligence, čehož logicky docílíme technologickým pokrokem. Místo softwarové nebo hardwarové aktualizace smartphonu aktualizujeme a tím pádem vylepšíme rovnou celého člověka, který prošel singularitou.

Představte si, že vidíte prostředí mobilního operačního systému s ikonkami nainstalovaných aplikací, ale žádný smartphone právě nedržíte. Toto prostředí, známé také jako brain-computer interface, nenajdeme na displeji, ale přímo v naší hlavě, přičemž ho jednou myšlenkou před našima očima buď aktivujeme, nebo deaktivujeme. Podobné technologie se již párkrát objevily i v úspěšném sci-fi seriálu The Black Mirror.
 
A aby toho náhodou nebylo málo, aktivní čipy umožní svým uživatelům eliminovat některé zákeřné nemoci, které je trápí, jako například Parkinsonovu chorobu. Kromě zmíněných oblastí ho tedy využijeme i v medicíně, kde má dokonce údajně nemalý potenciál dříve či později prorazit. Kdo by přece nechtěl být zdravý jako rybička?

Co všechno se tedy může změnit?

Každý aspekt našeho dennodenního života, a to bez jakékoliv srandy. Jinak by se o propojení počítačů s našimi hlavami Elon Musk zřejmě nezajímal. Tohoto vizionáře lákají pouze takové výzvy, které určitým způsobem ovlivní blížící se budoucnost.
 
Elektromobily bez emisí způsobí revoluci v automobilovém průmyslu, levná zelená energie v energetickém, dostupná meziplanetární přeprava ve vesmírném a mikročipy pro změnu v běžném životě, protože z obyčejného člověka z masa a kostí vznikne nepopsatelně inteligentní, nepopsatelně dobře informovaný android. A my se potom jako civilizace posuneme výrazně dopředu.

Domů
Sdílet
Diskuse