Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2017 13:27
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Konec nebezpečným výmolům? Startup chce na stavění pevnějších silnic využít plast z použitých lahví

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nápad jakoby šitý na Česko.

Už jsme si víceméně zvykli, že ty nejzajímavější nápady, které si kladou za cíl chránit naše křehké životní prostředí, nepocházejí od velkých korporací, ale od malých a neznámých startupů. A stavění silnic, při kterém hodlají používat plastový odpad, je doslova ideálním příkladem, že to tak v praxi i opravdu funguje.
 
Za touto ambiciózní myšlenkou stojí společnost MacRebur ze Spojeného království, která však neplánuje příliš dlouho zůstat pouze u planých slov. Díky informacím z webu Curbed totiž víme, že její speciální, o plast rozšířený (kombinace asfaltu a plastu z lahví) technologický proces si už stihl adoptovat jeden z anglických krajů, aby tak jeho prostřednictvím postavil citelně pevnější infrastrukturu s prý až 10násobné delší životností než u běžných asfaltových cest, kde plast nepoužívají. Časem se k němu bez jakýchkoliv pochyb přidají i další kraje, a později i další země.

Domů
Sdílet
Diskuse